Το 6ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» θα πραγματοποιηθεί στη Δολίχη το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο λαογράφος – συγγραφέας Λεκάκης Γιωργος.
Η ομιλία του κ.Λεκάκη Γιώργου θα έχει θέμα η αρχαιοκαπηλία των Γερμανών στην Ελλάδα επι κατοχής.
Ο Γιώργος Λεκάκης ως συγγραφέας έχει γράψει δυο θεατρικά έργα, τα οποία «ανέβηκαν»:
Το «Μια τρελλή ιδέα» (το καλοκαίρι του 1985, από το θίασο Σκηνή Ρεπερτορίου, στο Θεατράκι Καλλιθέας, σε σκηνοθεσία Α. Βαρελόπουλου και Γ. Μιχαηλίδη, μουσική Δ. Μαργετάκη και τραγούδι Αντ. Καλογιάννη) και
το παιδικό μιούζικαλ «Ό,τι ο Ήλιος αγαπά» (τον χειμώνα 1985/86, από την παιδική σκηνή του Ηθογραφικού Θιάσου και του Θιάσου Άλφα, στο «Ααβόρα» της Αθήνας, σε σκηνοθεσία Τ. Λαμπράκου και μουσική Στ. Ουλκέρογλου).
Έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές :
«Απάνθισμα», που προλόγισε ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος (εκδ. «Ιωλκός», 1985).
«Γιοχάνεσμπουργκ», που προλόγισε ο συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης (εκδ. «Ιωλκός», 1986), που μεταφράστηκε στο εξωτερικό. Η συλλογή αυτή τιμήθηκε με μια σπάνια έκδοση 99 αριθμημένων και υπογεγραμμένων αντιτύπων (εκδ. «Συνέχεια», 1992), στοιχειοθετημένη στο χέρι, από κάσα, με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, τυπωμένη σε επίπεδη πρέσα, με χειροποίητη βιβλιοδεσία, με 4 αυθεντικά χαρακτικά του Κώστα Ανδρέου και ειδικά για την έκδοση αυτή σχεδιασμένο εξώφυλλο, από τον ίδιο τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη και χαράκτη, σε πρωτότυπη μεταξοτυπία. Η παρουσίασή του έγινε στη γκαλερί «Αντήνωρ» τον Μάιο του 1995 για να μπορέσει να παραβρεθεί και ο Ανδρέου, ο οποίος ζούσε μόνιμα στο Παρίσι. Και:
«Θεοδοσία» (εκδ. «Ιωλκός», 1989).
Σε αυτήν την πορεία του ευτύχησε να γνωρίσει σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους του καιρού του, όπως τον Γιάννη Ρίτσο, τον Βασίλη Μοσκόβη, τονΚώστα Κινδύνη, τον Γιάννη Κορίδη, κ.ά.
Ακολουθούν δυο βιβλία ιστορικού περιεχομένου:
Η «Παγκόσμια Ιστορία των Πτήσεων» (εκδ. «Χριστάκη», 1991) και
η μελέτη «Η Θεσσαλονίκη στο Ελληνικό Τραγούδι» (εκδ. «Συνέχεια», 1992).
Η φιλία και η γνωριμία του με τον Ντίνο Ηλιόπουλο έκανε τον τελευταίο να του εμπιστευθεί την επιμέλεια της αυτοβιογραφίας του «Ένας Ηλιόπουλος ονόματι Ντίνος».
Συνεργάσθηκε για τον δίσκο «Μουσική της Μακεδονίας», τον οποίο μουσικά επιμελήθηκε ο Μιχάλης Τερζής (σειρά «Ρίζες της ελληνικής μουσικής», εταιρεία «Μύθος», 1993), κ.ά.
Επιμελήθηκε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, επωνύμων ζωγράφων, που έγιναν στην αίθουσα τέχνης «Αντήνωρ» (των Αθηνών), μαζί με τον Λουκά Λουκάκη.
Το 1997 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Έλλην” η πρώτη του συλλογή διηγημάτων, με τίτλο «7 φεγγάρια».
Το 1998 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5», ένα έργο 640 σελίδων, που κυκλοφόρησε μαζί με 4 cd’s και ένα cdrom στην κασετίνα με τίτλο «Ήπειρος της πεντατονίας» (από την RiA Music και την Multimedia Education Engineering).
Την άνοιξη του 1999 επιμελήθηκε την ταινία της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης της Ξάνθης. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε σε μια συλλεκτική έκδοση 99 αριθμημένων αντιτύπων το βιβλίο του «Τάματα» (εκδ. «Ίασπις»), μαζί με δυο χαρακτικά που εμπνεύσθηκε από το κείμενο ο Απόστολος Γιαγιάνος και δυο παλαιά αυθεντικά τάματα, στο τέλος του βιβλίου.
Τον Απρίλιο του 2001 και από τις εκδόσεις «Γεωργιάδη» κυκλοφόρησε η λαογραφική μελέτη του «Τάματα και αναθήματα», με πρόλογο του π. Γεωργίου Μεταλληνού, καθηγητού Θεολογίας στο Παν/μιο Αθηνών, του συγγραφέως Ι. Μ. Χατζηφώτη και του συλλέκτη Λουκά Λουκάκη. Τον Οκτώβριο της ιδίας χρονιάς κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Ερωδιός» τα «Χρονογραφήματα για την Ελλάδα και τον πολιτισμό», που κατά καιρούς εδημοσιεύθησαν στις εφημερίδες «Αυριανή» και «Θεσσαλονίκη».
Το 2002 κυκλοφόρησε – μαζί με το περιοδικό «Primus» Θεσσαλονίκης – η εργασία του «Νάουσα, η ηρωική πόλις», σε 3 συνέχειες, στην σειρά του περιοδικού «Κρασοπόλεις της Ελλάδος». Η Εργασία κυκλοφόρησε αργότερα και σε ανάτυπο. Την ίδια χρονιά είχε ένα δικό του τηλεοπτικό ένθετο στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη, στην τηλεόραση του Antenna, με τίτλο «Το έθιμο της ημέρας», όπου εξηγούσε και αναφερόταν κάθε φορά στο κρατούν έθιμο της ημέρας προβολής της εκπομπής.
Τον Σεπτέμβριο του 2004 επιμελήθηκε την ακριβή επανέκδοση του «Εγκολπίου Ορθογραφικού Λεξικού» του Ν. Α. Σαράδου, λογιστού του Ζαππείου Παρθεναγωγείου και της κοινότητος Γαλατά, Κωνσταντινουπόλεως, α΄ εκδόσεως το 1924 (που επανεξέδωσαν οι εκδόσεις «Τσουκάτου»).
Τον Μάρτιο του 2005 επιμελήθηκε το cd «Τούτες οι μέρες το ΄χουνε», με παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλην την Ελλάδα (έκδ. ετ. Protasis), τα οποία ερμήνευσε ο Βαγγ. Κώτσου[1]. Την Λαμπρή της ιδίας χρονιάς, το cd «Πάσχα με τα χάλκινα», με παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας, (έκδ. ετ. Protasis), τα οποία ερμήνευσε ο Μ. Σαμαράς. Αμφότερα εκυκλοφόρησαν με την εφημερίδα «Ριζοσπάστης».
Στις 11 Ιουνίου 2005 εγκαινιάσθηκε στο παλαιό τελωνείο του Λογγού στους Παξούς έκθεση με φωτογραφίες του και ενημερωτικό υλικό από άρθρα του για την Γαύδο, η οποία διήρκησε όλο το καλοκαίρι.
Τον Αύγουστο του 2005 έλαβε το δίπλωμα του «Πρέσβη της Ελληνικής Λογοτεχνίας», από τις εκδόσεις “Universum” της Μεσσήνης Ιταλίας, καθώς τρία ποιήματά του μεταφράσθηκαν στα ιταλικά και συμπεριελήφθησαν σε σχετική ανθολογία που εξεδόθη στην γείτονα χώρα.
Τον Σεπτέμβριο του 2005 ο Δήμος Παξών εξέδωσε σε ανάτυπο την μελέτη του συγγραφέως «Αρχαία ιστορία και τοπωνύμια των Παξών», που είναι μια σύντομη καταγραφή της αρχαίας ιστορίας των νησιδίων του Ιωνίου, παρμένη από σχετική σειρά άρθρων του, δημοσιευμένων στην εφημερίδα της Δυτ. Ελλάδος «Ενημέρωση».
Τον Νοέμβριο της ιδίας χρονιάς ξεκινά η συστηματική συνεργασία του με το περιοδικό «Αέροπος», στα ένθετα 16σέλιδα του οποίου γράφει κι επιμελείται την σειρά «Άγονη Γραμμή» αναφερομένη στα νησιά της Ελλάδος. Έτσι στην σειρά αυτή κυκλοφόρησαν τα ένθετα: «Παξοί, τα νησιά του ερωτικού πάθους του Ποσειδώνα» (τ. 64), «Γαύδος, η ομηρική Ωγυγία;» (τ. 66), «Φολέγανδρος, το νησί της Σελασφόρου Αρτέμιδος» (τ. 67-68), «Η Μεγίστη Κισθήνη το Καστελλόριζο» (τ. 68), «Σαμοθράκης περιήγησις: Στην “Δήλο” του Βορείου Αιγαίου» (τ. 69), «Διαπόντιοι Νήσοι: Οθρωνοί-Ερείκουσα-Μαθράκι» (τ. 70), «Αστυπάλαια: Η Τράπεζα των Θεών» (τ. 71). Άπαντα κυκλοφόρησαν και σε ανάτυπα.
Τον Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε επίσης σε ανάτυπο η εισήγησή του με τίτλο«Το μυκηναϊκό πέτρινο γεφύρι του Αρκαδικού Αργολίδος και τα άλλα αρχαία πέτρινα γεφύρια των Ελλήνων», από τα πρακτικά της Β΄ Επιστημονικής Συναντήσεως του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕΜΕΠΕΓ) «Περί πετρογέφυρων… Γεφυριών Ιστορίες», που έγινε στην πόλη των Αθηνών, 20 Δεκεμβρίου 2004. Τέλος προλόγισε το «Ημερολόγιο της Σελήνης» του Όμ. Ερμείδη και της Β. Χατζοπούλου (εκδ. «Πατάκη», 2005).
Τον Αύγουστο του 2006 και από τις εκδόσεις «Ερωδιός» της Θεσσαλονίκης, ξεκινά η έκδοση της σειράς βιβλίων του, με τίτλο «Περίεργα και παράξενα». Σε αυτήν κυκλοφόρησαν τα βιβλία «Πολιτική» (α΄ τ.), και «Ολυμπιακοί Αγώνες». Τον ίδιο μήνα, από την «Πωγωνήσια Βιβλιοθήκη» του γίνεται η τιμή να εκδοθεί ο σχολιασμός του επί ενός στρατιωτικού ημερολογίου του πολέμου του 1940. Κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Το ημερολόγιο ενός λοχία από την Μερόπη Πωγωνίου στον πόλεμο του ΄40» και ήταν το 19ο βιβλίο της εν λόγω Βιβλιοθήκης. Τον Σεπτέμβριο του 2006 συνεργάσθηκε με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της εκθέσεως «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2006», με θέμα «Γαστρονομία και Γαστροανομία στο Διαδίκτυο “είμαστε ό,τι τρώμε”», στην οποία ο Γ. Λεκάκης επιμελήθηκε την ενότητα «Σαμοθράκη και κατσικάκι». Τον ίδιο μήνα, εκυκλοφόρησε και το πολυτελές λεύκωμά του με τίτλο «Σαμοθράκη-Ιερά Νήσος», από τις εκδόσεις «Ερωδιός».
Τον Δεκέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε σε βιβλίο το έργο του «Βήσσανη: Τα πολυφωνικά τραγούδια της». Το βιβλίο συνοδευόταν και από ένα cd με 23 παραδοσιακά τραγούδια, που ερμήνευσαν κυρίες από το όμορφο αυτό πωγωνοχώρι της Ηπείρου (από τις εκδ. «Πολυμέσα Εκπαιδευτική Μηχανική»).
Τον Ιούλιο του 2008 κυκλοφόρησε από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» το έργο του«Αιγαίο-ετυμολογίες νήσων», όπου ετυμολογούνται 59 κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, από τις ελληνικές τους ρίζες.
Τον Αύγουστο του ιδίου έτους κυκλοφόρησε από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» το έργο του «Παραδοσιακές φορεσιές», ένα βιβλίο-λεύκωμα, με εικονογραφημένες τις περισσότερες των ελληνικών φορεσιών.[2]
Τον Δεκέμβριο, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Η άγνωστη Μικρά Ασία», ένα βιβλίο 420 σελ. για 11 «άγνωστες» αρχαίες ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας, από τις εκδ. «Κάδμος». Και προλόγισε και σχολίασε το έργο του Μενάνδρου «Γνώμαι μονόστιχοι», το οποίο απέδωσε έμμετρα η ηθοποιός Ζωή Φυτούση (εκδ. «Ερωδιός»). Η μελέτη του «Η Γαύδος και τα κεδρόμηλα», συμπεριελήφθη στην ετήσια έκδοση του Δήμου Χανίων «Εν Χανίοις» (τ. 2ος, περ. 3η, Χανιά 2008) και κυκλοφόρησε από τον ίδιο Δήμο σε ανάτυπα. Επίσης, η μελέτη του «Αρχαία και σύγχρονα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών-Η λαογραφία της θάλασσας», με πρόλογο του σπουδαίου δύτη Κώστα Θωκταρίδη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Action Press”, τον Ιούνιο του 2009 (και σε β΄ έκδ. τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς).
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 έγραψε τα κείμενα για την παράσταση «Φλαμένκο-φάντο-ρεμπέτικο», που δόθηκε στο Ηρώδειο των Αθηνών! Ήταν μια τριεθνής (Ισπανίας-Ελλάδος-Πορτογαλίας) μουσική συνάντηση, του Πάκο Πένια, με τονΘανάση Πολυκανδριώτη και την «ιέρεια των fado» Ντούλτσε Πόντες. Τα κείμενα διάβασε ο Αλέξης Κωστάλας.
Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ίμβρος παιπαλόεσσα, το Ιερό νησί του Ερμού, τ’ ουρανού και των δακρύων…», με πρόλογο του προέδρου του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, Πάρι Ασανάκη, και του βυζαντινολόγου-αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονος Τσορμπατζόγλου (εκδ. «Ενδοχώρα»). Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το «Ελλάδος εγκώμιον», μια ανθολογία αποφθεγμάτων, φράσεων και αποσπασμάτων 300 και πλέον διασήμων προσωπικοτήτων – ελληνικών και ξένων – για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της (εκδ. «Κάδμος»). Τον Νοέμβριο της ιδίας χρονιάς συμμετείχε σε έκθεση φωτογραφίας για την Ίμβρο στην Ξάνθη, έκθεση που μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2011 στην Αθήνα.
Το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Παξοί – Τα νησιά του πάθους», ένα πολυτελές λεύκωμα 200 σελ. με 400 φωτογραφίες, υπό την αιγίδα του Δήμου Παξών, με πρόλογο του δημάρχου Παξών, κ. Σπ. Μπογδάνου (εκδ. «Ερωδιός»).
Το 2012 κυκλοφόρησε η έρευνά του «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής», βασισμένη σε μια επίσημη έκθεση του υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του 1946! Και το βιβλίο του «Μουσικής Μύηση», που αναφέρεται στα μύχια μυστικά της μουσικής τέχνης.
Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ). Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2011 η ΕΜΑΕΜ, δια του προέδρου της. καθηγητού κ. Στ. Παπαμαρινόπουλου, επ’ ευκαιρία της 5ετούς λειτουργίας της, τον βράβευσε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την εν γένει προσφορά του στην έρευνα.
Επίσης, το «Καφενείο των Ιδεών» σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων του απένειμαν το μετάλλιο «Μ. Αλέξανδρος», το 2012, «για την κοινωνική προσφορά του» και «για την ευδόκιμη πορεία του στον τομέα τον οποίο υπηρετεί», αντιστοίχως.
Ως σατιρικός ποιητής, με το ψευδώνυμο Διόνυσος Μέθης καυτηρίαζε συχνά τα συμβαίνοντα στον… αιώνα του, μέσα από τις στήλες του «Κέρδους» και του περιοδικού «Τεχνική Εκλογή», κυρίως…
Ανθολογείται και αναφέρεται σε διάφορα βιβλία, όπως στην τρίτομη «Ιστορία του Κερατσινίου» του Π. Τσουτάκου, την δίτομη «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας» του Αλ. Κουτσούκαλη (εκδ. «Ιωλκός», 1989), το βιβλίο«Εικαστικές, Θεατρικές, Λογοτεχνικές Παρουσίες» (που εκδόθηκε για τα 60 χρόνια του Δήμου Κερατσινίου, το 1994), το βιβλίο «40 τραγούδια της πόλης των Σερρών» του Γ. Κ. Αγγειοπλάστη (Σέρρες 1994), το βιβλίο «Λεξικό της ελληνικής μουσικής» του Τ. Καλογερόπουλου (εκδ. «Γιαλλελή», 2001), κ.ά.