Σύσκεψη για τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας στη Θεσσαλία

Η καλύτερη οργάνωση των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας στη Θεσσαλία αλλά και μια σειρά από ζητήματα γύρω από τον αγροτικό τομέα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού παρουσία του προέδρου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ)-Δήμητρα κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπηρεσιακοί παράγοντες και φορείς.
[wpg_thumb]
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πλέον τα ινστιτούτα αγροτικής έρευνας στην Θεσσαλία, 4 στον αριθμό, στην Λάρισα, στην Μαγνησία, στη Καρδίτσα και στον Παλαμά, όχι μόνο δεν καταργούνται και δεν μετακινούνται, αλλά αναζωογονούνται. Υπάρχει μια διαδικασία εξορθολογισμού και μιας ενιαίας δομής για να μπορεί να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και λειτουργία. Συνεπώς τα ερευνητικά ινστιτούτα όχι μόνο συνεχίζουν το έργο τους αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζονται. Παράλληλα ξεκινά ένα δίκτυο πρότυπων αγροκτημάτων όπου εκεί πρόκειται να δοκιμάζονται νέες πρακτικές στον αγροτικό τομέα και τα αποτελέσματα της εφόσον επιτύχουν έρευνας να μπορούν να διαχέονται και να υιοθετηθούν στην πράξη. Παράλληλα ένα ακόμα θέμα, που μας απασχόλησε είναι η πιστοποίηση των προϊόντων. Η Θεσσαλία έχει λίγα πιστοποιημένα προϊόντα. Στόχος τόσο της Περιφέρειας όσο και του Υπουργείου, είναι να πιστοποιήσουμε προϊόντα τα οποία θα έχουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή αλλά και στην εθνική οικονομία. Σε αυτή την διαδικασία συνεργαζόμαστε πλέον και με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, για να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε ένα χάρτη ενεργειών, να πιστοποιήσουμε όσα προϊόντα μπορούν να έχουν ιδιαίτερη άξια για την περιοχή αλλά και για τον αγροτικό τομέα. Ήδη στην Θεσσαλία έχει ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης με το Thess Agro στην οποία μπαίνει και ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα για να συνδράμει ώστε μέσα από αυτή τη συνέργεια να υπάρξουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.
Επίσης ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση. Περίπου 1600 αγρότες, άνεργοι, νέοι, πρόκειται να εκπαιδευτούν και να καταρτιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλη την Θεσσαλία. Η Περιφέρειά μας είναι η μοναδική με 2 φορείς κατάρτισης την Αβερώφειο σχολή στη Λάρισα και την ξυλογλυπτική στην Καλαμπάκα, οι οποίες παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη δυναμική, λειτουργώντας πλέον και με τη στήριξη του ΕΛΓΟ, ενώ εκσυγχρονίζονται και τα πρώην Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Γ.Ε.), για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν σημείωσε τα εξής: «Με την παρουσία μας εδώ αφενός θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους τοπικούς φορείς για τα άμεσα μελλοντικά σχέδια μας στον τομέα της έρευνας, της πιστοποίησης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης και αφετέρου να δηλώσουμε την σημασία που έχει για εμάς η στενή συνεργασία και με την αιρετή Περιφέρεια και με τους τοπικούς φορείς, αλλά και την μεγάλη προστιθεμένη άξια που έχει η δικιά τους βοήθεια στην επιτυχία του έργου μας. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που έχουμε εδώ ευήκοα ώτα και άμεση συνεργασία σε όλους αυτούς τους τομείς.
Προσπαθούμε να κάνουμε ένα ορθολογισμό σχετικά με το τι αντικείμενα θέλουμε να αναπτύξουμε. Κάποια αντικείμενα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή πρέπει να τα αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο. Επίσης στο αμέσως επόμενο διάστημα έχει ανακοινώσει ο κ. Υπουργός ότι θα γίνουν κάποιες προσλήψεις ερευνητών και μεταδιδακτόρων, βέβαια αυτά θα βοηθήσουν πολύ στην αναβάθμιση των ινστιτούτων, διότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει προσωπικό στα ινστιτούτα αυτά».
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν ο τρόπος λειτουργίας μέχρι σήμερα ήταν πολύ περίπλοκος, καθώς αυτή την στιγμή υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα 94 ερευνητές και 42 ινστιτούτα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς πρέπει να οργανωθούν και να αποκεντρωθούν οι δομές για να λειτουργήσουν καλύτερα. Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να υπάρξει σύμπραξη μεταξύ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, του Υπουργείου, της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων μέσα σε απ’ την οποία δρομολογούνται διαφορές δράσεις, είτε σε σχέση με τα τοπικά φυτά, είτε σχετικά με την εισαγωγή νέων καλλιεργειών, είτε σχετικά με την καινοτομία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη οι αντιπεριφερειάρχες Καρδίτσας κ.κ Βασίλης Τσιάκος και Μαγνησίας Γιώργος Καλτσογιάννης, οι δήμαρχοι Λαρισαίων κ.κ Κώστας Τζανακούλης, Καρδίτσας Κων/νος Πάπαλος, Παλαμά Κων/νος Πατσιαλής, οι αντιδήμαρχοι Καρδίτσας Αθανάσιος Μαρκίνος, Ελασσόνας Ιωάννης Δραγατσίκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικών θεμάτων της Περιφέρειας Χρήστος Σιδερόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Παίδης, ο αναπληρωτής πρύτανης πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Ιωάννης Γεωργιάδης, ο διευθυντής της Αβερώφειου Χρήστος Βίλλης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων Γεωπόνων Δημήτρης Σοφολόγης, ο Προϊσταμένος των κέντρων βάμβακος Θεσσαλίας και στερεάς Ελλάδος Μωχάμετ Νταράουσε, ο Κων/ος Πετρωτός από το Τ.Ε.Ι. ο Γιώργος Μπάσδρας από το Κέντρο «Δήμητρα» Λάρισας και οι κ.κ. Χρήστος Τσαντήλας, Αντώνης Φωτόπουλος, Παναγιώτης Παπαβασιλείου και Κ. Μελλίδης από το ΕΛΓΟ Δήμητρα

Add Comment