ΣΤΙΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το βιβλίο της Κυριακής Γεροζήση «Κρασί με στρυχνίνη» θα παρουσιαστεί στις 31 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η πρώην πρόεδρος συλλόγου γυναικών Λάρισας της ΟΓΕ κ. Λίτσα Ούντρια, η επίσης πρώην πρόεδρος συλλόγου γυναικών Λάρισας της ΟΓΕ κ. Δήμητρα Παπαστεργίου, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Χημείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ανδρέας Τσακάλωφ και ο δημοσιογράφος Παύλος Ριζαριώτης.
Η κ. Γεροζήση έλκει την καταγωγή της από την κωμόπολη της Τσαριτσάνης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Αύγουστος 2004, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η δολοφονία δύο αστεριών του ελληνικού στίβου, συνταράζει το πανελλήνιο και προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Είναι πράγματι ο Άγης Λεβέντης ο φονιάς της γυναίκας του και του συναθλητή της; Κι αν όχι, ποιος ο ένοχος, ποια τα κίνητρά του; Την απάντηση αναζητούν µε κίνδυνο της ζωής τους, στις φυλακές της Λάρισας, στα µπαρ της Μασσαλίας, στο φλεγόμενο Παρίσι, στα στάδια της Αθήνας και στους δρόμους της Ατλάντα, µια δημοσιογράφος πρώην ερωμένη του Άγη, ο αδερφός του, ένας ανακριτής και δύο δικηγόροι. Τα σκοτεινά σημεία ξεκαθαρίζουν σελίδα µε τη σελίδα του βιβλίου που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος.
Στο μυθιστόρημα αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων µε χιλιάδες φιλάθλους να ξεφαντώνουν για την απόκτηση κυπέλλων και μεταλλίων. Η αστυνομική πλοκή τέμνεται µε γενικότερους προβληματισμούς ελληνικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, μετανάστευση, φυλετικές διακρίσεις, κακοποιήσεις γυναικών, συμφέροντα σχετιζόμενα µε τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΕΡΟΖΗΣΗ
H Κυριακή Γεροζήση, Χημικός Αθηνών και διδάκτορας Βιοχημείας και Επιστημών Παρισιού, γεννήθηκε στη Λάρισα. Επί δικτατορίας θεωρήθηκε επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Αναμένοντας επί 5 χρόνια την έκδοση διαβατηρίου, εργάστηκε σε βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και φαρμάκων. Το 1973 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και αφοσιώθηκε στην επιστημονική έρευνα στο Ινστιτούτο Παστέρ, το Collège de France, το 7ο και 11ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, με μόνιμη ερευνητική θέση στο Κρατικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας Γαλλίας από το 1981. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, ερευνητική δραστηριότητα στη Γαλλία, την Ελλάδα τις ΗΠΑ, διδακτικό έργο σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και Γαλλίας, εμπειρία αξιολόγησης επιστημονικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2011 συνταξιοδοτήθηκε κι επέστρεψε στην Ελλάδα.
Λογοτεχνικά έργα, «Αναδρομή στο χώρο και το χρόνο», «Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη» (Σύγχρονη Εποχή, 2005, 2006), «Μαύρο και Κόκκινο της φωτιάς» (Εντός, 2011), «Κρασί με Στρυχνίνη», μυθιστορήματα. Πολυάριθμα διηγήματα της έχουν δημοσιευθεί στον Ελληνικό και Κυπριακό τύπο. Στην αστυνομική λογοτεχνία εμφανίστηκε το 2009 στη ραδιοφωνική εκπομπή «Κλέφτες και Αστυνόμοι» με το δραματοποιημένο αστυνομικό διήγημα «Φόνος στο αμφιθέατρο» το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε σεμινάριο διδασκαλίας Ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες Γάλλους μαθητές. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.