Οσφυαλγία σημαίνει πόνος στη μέση. Είναι σύμπτωμα και όχι διάγνωση. Τη διάγνωση την κάνει ο ιατρός και μόνον αυτός. Πολλά νοσήματα εμφανίζονται σαν οσφυαλγία και το αίτιο μπορεί να είναι χειρουργικό ( όπως ανεύρυσμα αορτής), γυναικολογικό, ( πρόσθια κλίση μήτρας, πόνος από τις ωοθήκες),ουρολογικό κλπ ,ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΘΕ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉ ΣΤΗΛΗ .Όταν το αίτιο είναι μυοσκελετικό, τότε οφείλεται σε χρόνια ή απότομη καταπόνηση μυών και συνδέσμων, που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη ή σε δισκοπάθεια. Ευρέως γνωστό είναι πως 8 στους 10 παθαίνουν οσφυαλγία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ πολλές έρευνες δείχνουν ότι 8 στους 10 ενήλικες θα εμφανίσουν οσφυαλγία τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους. Η στατιστική λέει ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων πάνω από 18 ετών πηγαίνει σε επαγγελματίες υγείας λόγω οσφυαλγίας. Μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες λόγω ιδιαιτερότητας στην ανατομία της λεκάνης, εγκυμοσύνης, μεγάλωμα παιδιών και δουλειών στο σπίτι [41% των γυναικών εμφανίζουν οσφυαλγία χρόνια].Όλα αυτά τα νούμερα αυτά μαζί με τον καθιστικό τρόπο ζωής έχουν βάλει μια βόμβα στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων γιατί σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση μέχρι σήμερα του προβλήματος ήταν συμπτωματολογική. Ακόμη και το χειρουργείο που αντιμετωπίζει μηχανικά το πρόβλημα αν δεν αλλάξει ο τρόπος ζωής του ασθενή και η εργονομία της καθημερινότητας του και της εργασίας του η υποτροπή παραμονεύει.
Το κλειδί της επιτυχίας της αντιμετώπισης του μυοσκελετικού προβλήματος είναι:
1. διάγνωση [ποια είναι η πηγή του πόνου;]
2. θεραπεία [μηχανική θεραπεία αφού το πρόβλημα είναι πρώτα μηχανικό]
3. σταθεροποίηση [ειδικό ασκησιολόγιο για τους σταθεροποιητικούς μυς της σπονδυλικής στήλης]
4. εργονομία [ανάλυση των φορτίων που δέχεται στην καθημερινότητα η οσφυϊκή μοίρα]
Άρα η θεραπεία πρέπει να είναι πρώτα μηχανική και να στοχεύει στην άρση του μηχανικού προβλήματος είτε αυτό είναι κήλη είτε άλλη δομή της οσφυϊκής μοίρας [πχ σπονδυλική άρθρωση]. Ο γιατρός εκτός το ιστορικό και τις εξετάσεις πρέπει να μάθει και τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς και αν ασκείται και με ποιο τρόπο [πολλές ασκήσεις έχουν στροφή και κάμψη της μέσης κάτι που αυξάνει τα φορτία στον δίσκο κατά 400%!!!!!.
Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό αν υπάρχει αστάθεια στην οσφυϊκή μοίρα [περιπτώσεις σπονδυλολίσθησης και σπονδυλόλυσης] και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Η έκταση της αστάθειας πρέπει να εκτιμηθεί και η προσέγγιση να είναι πολύ προσεκτική γιατί αυτές οι περιπτώσεις πολλές φορές συνδυάζονται με στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Συχνά τότε η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική θεραπεία , αλλά πάντα την απόφαση για αυτή την παίρνει ένας έμπειρος ορθοπαιδικός ιατρός σε συνεργασία με τον ασθενή. Η φυσικοθεραπευτική υποστήριξη τόσο σε τυχόν επιλογή μη χειρουργικής θεραπείας, όσο και μετά από χειρουργική θεραπεία είναι το Α και το Ω στην θεραπεία της οσφυαλγίας .Η αποσυμπίεση του δίσκου και η σταθεροποίηση με ειδικές ασκήσεις κάτω από την επίβλεψη ειδικού καταπολεμούν το αίτιο και όχι το σύμπτωμα και έχουν βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους πολλές φορές και μετά από ένα αποτυχημένο χειρουργείο.Στις κρίσεις οξείας οσφυαλγίας χρειάζεται ανάπαυση (η θέση που ο περισσότερος κόσμος βρίσκει αναπαυτική είναι ξαπλωμένοι ανάσκελα με μαξιλάρια κάτω από τους μηρούς), απλά αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά και θερμαντικές αλοιφές για τη μέση.Εάν καπνίζετε προσπαθήστε να το κόψετε, γιατί το κάπνισμα αφυδατώνει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους
Για να αποφύγετε υποτροπές της οσφυαλγίας ακολουθείστε τις πιο κάτω συμβουλές:
-Διατηρείστε το βάρος σας και αν είστε υπέρβαροι προσπαθήστε να αδυνατίσετε.
-Όταν περάσει η κρίση, τότε και μόνον συνιστάται γυμναστική. Η καλύτερη είναι η κολύμβηση. Χρειάζεται επίσης ενίσχυση των μυών που στηρίζουν τη μέση, δηλαδή κοιλιακών, πλάγιων κοιλιακών, ραχιαίων, πρόσθιων και οπίσθιων μηριαίων και καλύτερα να γίνεται υπό την επίβλεψη επαγγελματιών γυμναστών, που θα γνωρίζουν το πρόβλημά σας. Κτίζουμε έτσι έναν «εσωτερικό κορσέ». Προτιμήστε αυτόν το κορσέ από οποιαδήποτε ζώνη μέσης.
-Αποφεύγετε να μετατοπίζετε το κέντρο βάρους του σώματός σας μακριά από τη μέση σας. Αυτό γίνετε όταν σκύβουμε προς τα εμπρός, ή και όταν τεντωνόμαστε προς τα πίσω ή πλάγια. Επίσης όταν βάζουμε δύναμη μακριά από το σώμα μας, όπως όταν σπρώχνουμε κάτι. Για τον ίδιο λόγο αν θέλετε να σηκώσετε κάτι, κάντε το λυγίζοντας τα γόνατα και έχοντάς το, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα σας. Αποφεύγετε να σκύβετε με τα γόνατα τεντωμένα. Πάντα να σκύβετε λυγίζοντας τα γόνατα και διατηρώντας την μέση σας ίσια
-Αποφεύγετε να σηκώνεται βαριά αντικείμενα.
-Αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια.
-Μην μένετε στην ίδια θέση για περισσότερη από μισή ώρα. Αν κάθεστε σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο, αν στέκεστε περπατήστε ή καθίστε, αν ταξιδεύετε κάνετε συχνές στάσεις και κάνετε μερικά βήματα κοκ.Εάν είστε αναγκασμένοι από την εργασία σας να κάθεστε για πολλές ώρες (οδηγοί, χειριστές computer κ.α.) καθίστε με τον κορμό σας σε ορθή γωνία με τους μηρούς σας και για καλύτερα, τοποθετείστε ένα μαξιλάρι πίσω από τη μέση σας. Επίσης αποφύγετε τα χαμηλά καθίσματα. Αν κάνετε δουλειές, που απαιτούν ορθοστασία, όπως πλύσιμο πιάτων ή σιδέρωμα, βάλτε ένα μικρό σκαμνάκι ή ένα τούβλο στο πάτωμα και βάζετε εναλλάξ πάνω σε αυτό μία το ένα πόδι σας και μία το άλλο.
-Αποφεύγετε απότομες στροφικές κινήσεις της μέσης σας.
-Αποφεύγετε ρεύματα, κλιματισμούς και ανεμιστήρες, που μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς των μυών, που στηρίζουν τη μέση σας.
Παρίδης Ι. Διονύσιος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Θεσσαλίας
Μαυροδήμου & Ιπποκράτους 2
( δίπλα στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας)
THΛΕΦΩΝΟ 24930 23384 & 6936511464
Ελασσόνα