Το κόστος της διαφθοράς

Του Γιώργου Σαράτση

  • Κοινό μυστικό όλων πώς προσλήφθηκε ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων σε ΟΤΑ και λοιπές κρατικές υπηρεσίες. Οι πελατειακές σχέσεις έδιναν και έπαιρναν για δεκαετίες, ενισχύοντας την ψηφοθηρία, την κομματοκρατία και το “μεταξύ μας”. Απειράριθμες προσλήψεις κενού περιεχομένου, εκμεταλλευόμενοι σε πολλές περιπτώσεις το προνόμιο των ειδικών κατηγοριών. Σε παρόμοια πορίσματα κατέληξε και η δημοσκόπηση της εταιρείας “Opinion Poll” για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης και της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από οχτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η διαφθορά ενδημεί στους δήμους και επτά στους δέκα ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών τους.

  • Πάντα στον πλευρό των εργαζομένων θα είμαστε, αρκετά όμως με ορισμένες κάστες δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαίτερα στους πελατειακούς ΟΤΑ. Όλοι περνάμε δύσκολα. ΟΛΟΙ. Λίγη κατανόηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μεροκαματιάρηδες, ίσως ισορροπούσε κάπως τα πράγματα…

  • Κι από τους ΟΤΑ στους υπαλλήλους της Βουλής. Φήμες θέλουν υπαλλήλους που αλλάζουν νερά στο βήμα του Κοινοβουλίου να παίρνουν όσα ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μισθοί υπαλλήλων με υπηρεσία άνω των 40 χρόνων αγγίζουν τα 3.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που αφορούν υπέρογκες τραπεζικές καταθέσεις ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας, παρόλο που μέχρι πρότινος τα οικονομικά Μητροπόλεων και των επικεφαλής τους ήταν άβατο… Όσοι διάβασαν σχετικό δημοσίευμα του Έθνους της περασμένης Κυριακής για την υπόθεση του Μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιο (κατά κόσμο Γεράσιμο Βρυώνη) μπορούν να φρίξουν με την ησυχία τους…

  • Βέβαια, ας μην απορούμε με ποιους τρόπους συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν όλα αυτά. Στο συνέδριο της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τίτλο: «Κράτος και Διαφθορά – Θεσμοί: Από την πτώση στην ανόρθωση», ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, έκανε λόγο για «πολυνομία» και «αυθαιρεσία των πολιτικών διακυβερνήσεων σε όλη τη μεταπολίτευση». Αποκάλυψε μάλιστα ότι, από το 1975 και μέσα σε 30 χρόνια, έχουν κατατεθεί 3.430 νόμοι, ενώ παράλληλα έχουν εκδοθεί 17.500 ρυθμίσεις, 20.580 Προεδρικά Διατάγματα και 111.905 Υπουργικές Αποφάσεις. Όπως τόνισε με έμφαση, η κατάσταση έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια με τις εγκυκλίους που έχουν υποκαταστήσει τη νομοθεσία, ενώ παρατήρησε ότι γίνεται κατάχρηση και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

  • Παρά τα σενάρια «κουρέματος» του εικονικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, σκούρα προμηνύονται τα πράγματα και για το νέο έτος. Από τη μία το τέρας της ανεργίας κι από την άλλη η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που τίθενται σε εφαρμογή από την 1/1/2013. Οι μοναδικές εξαιρέσεις αφορούν μητέρες και χήρους πατέρες με παιδιά που αδυνατούν να εργαστούν καθώς και ασφαλισμένους που πρόκειται να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Από τις παρούσες ρυθμίσεις εξαιρούνται όσοι αποχωρήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 καθώς και όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1982. Καθόλα υγιές και ανθηρό προβλέπεται το εργασιακό μέλλον της χώρας… Δυστυχώς, όλα τα σημερινά ατοπήματα βαραίνουν ήδη στις πλάτες των επερχόμενων γενεών…

  • Πόσο σοβαροί είναι όσοι τολμούν και μιλούν για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την Κυπριακή Δημοκρατία; Πόσο νοητικά υγιείς είναι όσοι μιλάνε για “πακέτο διάσωσης της Κύπρου”, το οποίο ανέρχεται μάλιστα στα 17,5 δισ., με τα 10 δισ. να προορίζονται για τράπεζες επί κυπριακού εδάφους; Και να σκεφτεί κανείς ότι ουκ ολίγοι Έλληνες έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους σε κυπριακές τράπεζες, θεωρώντας πως ασφαλίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα λεφτά τους… «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας», δήλωσε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Χριστόφιας. Η Μεγαλόνησος περιέρχεται και επίσημα πια στα χέρια των δολοφόνων…

  • Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Archives of Internal Medicine» με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου Ντιουκ (Duke), Μάθιου Ντιμπρέ (Matthew E. Dupre), καταδεικνύει ότι η ανεργία, οι συνεχείς απολύσεις και οι σύντομες περίοδοι χωρίς δουλειά, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πιθανότερες αιτίες προβάλλονται το άγχος και η ανασφάλεια λόγω ανεργίας, αν και δεν είναι απόλυτα ακόμα διαπιστωμένο με ποιον τρόπο το στρες μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ήδη τα κρούσματα καρδιακών παθήσεων στη χώρα μας είναι αρκετά αυξημένα. Ένας συνδυασμός καλής διατροφής, άσκησης και ευχάριστων διαπροσωπικών σχέσεων είναι ικανός να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς μας μέσα στο επιβαρυμένο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον του καιρού μας.

  • Πλησιάζουν ημέρες γιορτών. Πίσω από βιτρίνες, παράθυρα και μπαλκόνια έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα στολίδια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι δήμοι της χώρας που φέτος θα προβούν σε εορταστικές «περικοπές» τόσο στο στολισμό όσο και στη φωταγώγηση κεντρικών σημείων των πόλων. Ήταν άραγε προτεραιότητα του Δήμου Λαρισαίων το πολύκροτο “Χωριό του Άη-Βασίλη”; Υπάρχουν Λαρισαίοι και πολίτες της γύρω περιοχής που θεωρούν ότι έχουν ανάγκη παρόμοιες δράσεις; Όσο κι αν επιχειρείται ν’ αλλάξει κάπως η αίσθηση της ζωής μας λόγω εορτών, το τεχνητό φως από τόσα ενεργοβόρα λαμπάκια με δυσκολία μπορεί να «φωτίσει» την ψυχή μας.

  • Είναι θλιβερό να γεμίζουμε τις μέρες των γιορτών με κακόγουστα χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια, χοντρά ομοιώματα Άη-Βασίληδων, συνθετικά έλατα και τεχνητό χιόνι. Δυστυχώς, διαστρεβλώσαμε την όποια ομορφιά έχουν (αν έχουν…) οι γιορτές. Με άλλα λόγια, απωλέσαμε την απλότητα και την πηγαία ανάγκη μας για ανθρώπινη επαφή, πνευματική κατάνυξη και μυστήριο. Άξιοι της μοίρας μας…

 

Καλό μας Δεκέμβρη..!

Add Comment