Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων- Τεχνών Θεσσαλίας παρουσιάζουν το βιβλίο του Νικόλαου Δημάδη, “Η Ελασσόνα από την Belle Époque στην εποχή της παγκοσμιοποίησης” για τα εκατό χρόνια της Ελεύθερης Ελασσόνας (1912-2012).
Η παρουσίαση θα γίνει από τους φιλολόγους, κα Ευαγγελία Ράπτου-Στεργιούλα και κ. Βασίλειο Ζαρζώνη, ενώ η μουσική επένδυση της παρουσίασης θα την αναλάβουν οι Δημήτρης Τσιαβές, Ευλαμπία Ντούλα και Λάζαρος Μπίσμπας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11:30π.μ. στην αίθουσα Θεάτρου “Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη”.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Οι σελίδες του βιβλίου αναφέρονται στα τελευταία 130 χρόνια της Ελασσόνας, αρχής γενομένης από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και από το Σύμφωνο του Βερολίνου 1881 βάσει των οποίων απελευθερώθηκε ολόκληρη η Θεσσαλία πλην της Ελασσόνας, μέχρι και σήμερα, 2012.
Η Ελασσόνα, μια μικρή επαρχιακή πόλη στο βόρειο τμήμα της Θεσσαλίας και νοτιοδυτικά του Ολύμπου, απέχουσα μόλις 4 χιλιόμετρα από τη Μελούνα όπου οριοθετήθηκαν τα νέα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας, είχε την ατυχία να παραμείνει για ακόμα 31 χρόνια υπό τον τουρκικό ζυγό.
Ελευθερώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1912 όταν εισήλθε στην πόλη ο Ελληνικός Στρατός μετά την νικηφόρο μάχη της Μελούνας και της Ελασσόνας.
Ακολούθησαν άλλα 100 χρόνια ελεύθερης Ελασσόνας. Σ’ όλο αυτό το διάστημα των 30 πρώτων ετών της σκλαβιάς και των επομένων 100 της ελεύθερης πλέον Ελασσόνας, έλαβαν χώρα πλείστα όσα γεγονότα μεγάλης ή ήσσονος σημασίας, όπως ο Ελληνοϊταλικός και ο Ελληνογερμανικός Πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος, και δημιουργήθηκαν πολλές και διάφορες καταστάσεις που στο διάβα του χρόνου επηρέασαν και άλλαξαν την όψη της πόλης και διαμόρφωσαν νέες συνθήκες καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων, και όλα αυτά αναφέρονται και περιγράφονται σε αντίστοιχα κεφάλαια.
Ο γραφών, θεωρεί ότι μ’ αυτήν του την αναφορά προσθέτει κι αυτός ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα της γνώσης της ιστορίας της Ελασσόνος και των κατοίκων της των τελευταίων τεσσάρων γενεών, για να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά για μια σφαιρική και πλήρη ενημέρωση του αναγνώστη σε όλους τους τομείς.