«Απαιτείται ενότητα, επαγρύπνηση, συνεχής αγώνας…»
Του Γιάννη Μουκίδη
Η ιστορική εθνική επέτειος του έπους του ΄40 γιορτάστηκε και στην Ελασσόνα…υπό βροχή, αλλά και με την καθιερωμένη επισημότητα.
Στις 10.30 το πρωί της Κυριακής, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέστηκε επίσημη δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας και οι ιερείς π. Νικ. Πνευματικός, π. Αλέξ. Ρουμπιές, π. Θεόφ. Καραγκούνης, π. Δημ. Παπαγεωργίου, π. Ευάγγ. Γκανάτσιος.
[wpg_thumb]
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό φιλόλογο κ. Πέννυ Αγοράστη – Παλιούρα, που με περιεκτικό λόγο τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Συνηθίζεται οι λαοί να εορτάζουν την ημέρα απελευθέρωσης από ξενικό ζυγό. Στην ελληνική περίπτωση ισχύει κάτι διαφορετικό. Εορτάζουμε την ημέρα έναρξης ενός αγώνα ο οποίος μέσα από πολύμοχθη προσπάθεια και οδυνηρές εμπειρίες, μέσα από αιματηρές θυσίες και με επιμονή, υπομονή, εγκαρτέρηση και ηρωική αντίσταση, καταλήγει στο ποθούμενο αποτέλεσμα: την επανάκτηση και διατήρηση της εθνικής μας ελευθερίας. Υπάρχουν, λοιπόν, στις ιστορίες των λαών κάποιες χρονολογίες που προβάλλουν σεβαστά ορόσημα στο πέρασμα του χρόνου και είναι σταθμοί για τη μετέπειτα εξέλιξη και σταδιοδρομία τους. Στη σειρά των μεγάλων ημερών η εορταζόμενη σήμερα επέτειος δεν είναι λιγότερο σημαντική από καμιάν άλλη. Γιατί δεν είναι μόνο μια υπέροχη ελληνική στιγμή, αλλά ημέρα με παγκόσμια ακτινοβολία και πανανθρώπινη απήχηση. Σε μια στιγμή που οι λαοί της γης, και ανάμεσά τους κάποιοι κραταιοί και μεγαλώνυμοι, παραδίδονταν πανικόβλητοι, βορά στο χιτλερικό Μινώταυρο, η μικρή Ελλάδα είχε την τόλμη να υψώσει το ανάστημά της και να προτάξει περήφανα τα στήθη της. Και με τη σθεναρή τους αντίσταση οι Έλληνες και με τη θρυλική τους εξόρμηση δίδαξαν τον κόσμο πως δεν αξίζουν τίποτα τα σύνεργα του αφανισμού μπρος στο μεγάλο όπλο που λέγεται ψυχή. Πως η δύναμη δεν βρίσκεται στον αριθμό, μα στην ποιότητα, όχι στην ύλη, μα στο πνεύμα. Εμψύχωσε την αποθαρρυμένη ως τότε Ευρώπη, της εμφύσησε το πνεύμα της μέχρις εσχάτων αντιστάσεως στη βία και με το λαμπρό παράδειγμά της και με το αίμα των παιδιών της η Ελλάδα αντέστρεψε τις τύχες του πολέμου και του εχθρού τα σχέδια, και άλλαξε την πορεία της Ιστορίας».
Και η ομιλήτρια ολοκλήρωσε:
«Μικρά ή μεγάλα έθνη δεν πρέπει ποτέ να λησμονούν ορισμένα βασικά και μεγάλα γεγονότα της ιστορικής τους ζωής. Και ένα τέτοιο γεγονός σημαντικό για την ιστορία του Ελληνισμού και του κόσμου ολόκληρου είναι η αντίσταση του Έθνους μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτό γιατί η τόλμη των Ελλήνων έδωσε ζωή στους κουρασμένους λαούς, αναπτέρωσε το ηθικό τους και βοήθησε στην αντιμετώπιση του ολοκληρωτικού κινδύνου. Σήμερα, που πολύμορφη και πολύπλευρη απειλή έχει εμφανιστεί στον ορίζοντά μας, η ιστορική αναδρομή και ο εορτασμός που κάνουμε τώρα μας δίνει την ευκαιρία να αναβαπτιστούμε στο νόημα των μεγάλων αγώνων και να αντλήσουμε πίστη για τις δυνατότητες του λαού μας. Χρειάζεται και τώρα, που η χώρα μας πλήττεται από πολυεπίπεδη οικονομική, αλλά και κοινωνική, ηθική και πολιτική κρίση, αυτή η εσωτερική δύναμη και η ενότητα που μας οδήγησε στις δύσκολες περιστάσεις της εθνικής μας ζωής για την απομάκρυνση κάθε απειλής και τη διατήρηση της εθνικής μας ελευθερίας. Απαιτείται, επομένως, η ενότητα, η επαγρύπνηση και ο συνεχής καθημερινός αγώνας στο σκοτεινό δρόμο που διαβαίνουμε για την καταξίωση της ζωής μας ως ανθρώπων και ως ενεργών Ελλήνων πολιτών».
Στη συνέχεια, τελέστηκε στο χώρο του Ηρώου της πλατείας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τους φορείς, και τις σχολικές μονάδες, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ. Στη συνέχεια, επί της κεντρικής οδού της 6ης Οκτωβρίου, και υπό βροχή αναπτύχθηκε η καθιερωμένη παρέλαση της Φιλαρμονικής, των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελασσόνας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο για τις αρχές και το κοινό.
Στις εφετινές επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Λιάπης, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Νέλλη Καφφέ, ο αντιδήμαρχος κ. Τηλ. Γκαμπέτας, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Βασ. Αγοράστης, Ι. Παπαδημόπουλος, Ελ. Κυριακού, οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ κ. Αθαν. Ζιώγας και της ΔΕΥΑΛΕ κ. Ι. Ράπτης αντίστοιχα, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δ. Τσιουρής, ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας κ. Δ. Ευαγγελίδης, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Π. Μουταφίδης, ο διοικητής της 694 ΠΑΠ ως εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, εκπρόσωπος του Α.Τ.Α., ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελ. Μουλτσιάς, αξιωματικοί – υπαξιωματικοί της 694 ΠΑΠ, διευθυντές υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και αρκετός κόσμος.