ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ/Λ
ΔΙΩΤΗ: Συνειδητή κίνηση η απαξίωση των δημόσιων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων
Την αδυναμία προγραμματισμού του νέου ακαδημαϊκού έτους λόγω της έμμεσης κατάργησης των 4 τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας αλλά και της χθεσινής εγκυκλίου του Υφυπουργού Παιδείας προς τα ΤΕΙ της χώρας, με την οποία απογυμνώνονται πλήρως από έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό τα μεγάλα Ιδρύματα –μεταξύ αυτών και το ΤΕΙ/Λ-, εξέφρασαν μεταξύ άλλων τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ/Λ, στη συνάντηση που είχαν για επίκαιρα ζητήματα με τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Οι καθηγητές κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για το νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι δεν έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τους αρμοδίους φορείς (ΠΟΣΔΕΠ-ΟΣΕΠ/ΤΕΙ) και ότι θα είναι εγκληματικό να περάσει σε θερινό τμήμα της Βουλής. Επίσης, έβαλαν το ζήτημα του νέου ν/σ που ετοιμάζει το Υπουργείο για τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, τονίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστήσει την τεχνολογική εκπαίδευση παρακλάδι των ΤΕΙ που θα οδηγήσει σε Τεχνολογικά Ιδρύματα δύο ταχυτήτων.
Ειδικότερα, για τα υπό κατάργηση Τμήματα σημείωσαν ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές γίνονται χωρίς κανένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο, στηλιτεύοντας ότι μόλις χθες η Υπουργός παραδέχθηκε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με (μικρο)πολιτικά κριτήρια, και ζήτησαν την κινητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας, ώστε να μην υπάρξει απαλοιφή τους από το μηχανογραφικό.
«Μόνο ενωμένοι, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι φοιτητές και οι πολίτες, μπορούν να παγώσουν την υλοποίηση των αποφάσεων του ΥπΠΔΒΜΘ» υποστήριξε μεταξύ άλλων η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «η υπουργός έχει πολλές φορές παραδεχτεί δημόσια ότι δεν είναι το Μνημόνιο που επιβάλλει τις προωθούμενες αλλαγές, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό όχημα εφαρμογής των πλέον αντιδραστικών, νεοφιλελεύθερων επιλογών στον τομέα της Παιδείας. Η κατεύθυνση του ΥπΠΔΒΜΘ είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και χρέος όλων μας είναι να σταθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, απέναντι σε αυτή την προοπτική». Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του έκτακτου προσωπικού των ΤΕΙ, συμφώνησε με τους καθηγητές, ότι «είναι φαιδρό να πιστεύει κανείς ότι 15 μόνιμοι αρκούν για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των Ιδρυμάτων. Εάν πραγματικά ήθελαν, εάν επιδιώκουμε την επανεκκίνηση της Τεχνολογικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πρέπει, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, να επανακαθορίσουμε από το μηδέν, ποιος είναι ο ορισμός των ΤΕΙ, ο χαρακτήρας και η αποστολή τους. Οποιαδήποτε άλλη ευκαιριακή μεταρρύθμιση είναι σαφές ότι έχει απώτερο στόχο την απαξίωσή τους, τη διάλυση και την εκχώρησή τους στα χέρια ιδιωτών».
ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΕΙ-ΓΝΛ
ΔΙΩΤΗ: Επικίνδυνη για το μέλλον της δημόσιας Υγείας-Παιδείας η κυβέρνηση
Την έντονη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην επιχειρούμενη κατάργηση 4 τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας αλλά και στις προτάσεις για συγχώνευση κλινικών του Γενικού με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, εξέφρασε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη στη σύσκεψη που διοργανώθηκε το Σάββατο στο δήμο Λαρισαίων, για ζητήματα Παιδείας και Υγείας στη Λάρισα, ζητώντας κι αυτή να ανακοινωθεί στο σώμα η πρόταση της 5ης ΥΠΕ για τις αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλίας, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Μιλώντας για το ΤΕΙ και χαρακτηρίζοντας «λάθος, και από ακαδημαϊκή αλλά κυρίως από πολιτική σκοπιά» την κατάργηση των τμημάτων, τόνισε ότι «καμία αλλαγή, σε κανένα τομέα και επίπεδο δεν μπορεί να σχεδιάζεται, πόσο δε μάλλον να υλοποιείται, όταν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση με τους εμπλεκομένους φορείς, με κύριο κριτήριο τι χρειάζεται η κοινωνία μας. Στη τωρινή περίπτωση, αυτοί που ίδρυσαν κάποτε τα ΤΕΙ, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, για να καλύψουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται σήμερα και τα καταργούν. Η κυβέρνηση δεν βάζει κανένα κριτήριο, δεν συζητάει με κανέναν».
Στο θέμα του ΓΝΛ, ανέφερε ότι «στα Νοσοκομεία, οι υφιστάμενοι σχεδιασμοί του Υπουργείου είναι επικίνδυνοι για το μέλλον της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Το κλείσιμο και οι μεταφορές ή συγχωνεύσεις κλινικών, μεταξύ των τριών υγειονομικών ιδρυμάτων (σ.σ. ΓΝΛ, ΠΓΝΛ, 404 ΣΝΛ) δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από καμία τοπική κοινωνία. Κι αυτό γιατί η βάση τους είναι χτισμένη σε οικονομικά, στενά λογιστικά κριτήρια εξοικονόμησης εσόδων».
Η βουλευτής υποστήριξε ότι όλες οι αλλαγές «επιβάλλεται να γίνουν μετά από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και μετά από σοβαρή μελέτη, στη βάση των κοινωνικών αναγκών. Όχι των λογιστικών περικοπών εξοικονόμησης κονδυλίων που επιβάλλουν η τρόικα και η κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου αλλά και πέρα από αυτό, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Είναι επικίνδυνο, αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό».
«Η απόσπαση μίας αόριστης δέσμευσης από τους δύο Υπουργούς σε μία ενδεχόμενη συνάντηση, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Αυτό που είναι επιτακτικό» κατέληξε, «είναι τη δημιουργία ενός ευρέως, ενιαίου μετώπου, από τους ΟΤΑ, την τοπική κοινωνία, τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, που θα προβάλλει αντίσταση στις άνωθεν επιβαλλόμενες αποφάσεις».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Οικονομικών
-Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Συμβάσεις παραχώρησης εθνικών οδών και διόδια.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων δηλώνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ότι είναι στις προθέσεις της, η συζήτηση με τις κοινοπραξίες για μείωση των τιμών των διοδίων 30% στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους και 50% στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που είναι υπό κατασκευή.
Αυτό αποτελεί μια πρώτη δικαίωση του αγώνα των φορέων και των πολιτών του κινήματος κατά των διοδίων. Η εξέλιξη αυτή, πέραν του δίκαιου των αιτημάτων των αγωνιζόμενων πολιτών, αναδεικνύει και τα ζητήματα που είχαν τεθεί εξ αρχής, δηλαδή ότι οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών στο ιδιωτικό κεφάλαιο κινούνται στη λογική της υπέρμετρης κερδοσκοπίας(μέσω μακροχρόνιας επιβολής πανάκριβων διοδίων), ιδιωτικοποίησης των υποδομών και έχουν ως αποτέλεσμα:
α) Τη μετατροπή του δημοσίου αγαθού που είναι η δυνατότητα των πολιτών για ελεύθερη μετακίνηση σε εμπόρευμα.
β) Την σημαντική επιβάρυνση του κόστους κατασκευής των έργων, λόγω της κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων με συμβάσεις παραχώρησης.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Ποιο το συνολικό κόστος των αυτοκινητοδρόμων που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης; Πόσα χρήματα απ’ αυτά είναι από εθνικούς πόρους, πόσα από δάνεια, πόσα από ίδια κεφάλαια των παραχωρησιούχων;
2) Με βάση δημοσιεύματα, το κόστος της κατασκευής των έργων στη χώρα μας, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες π.χ. με την Ισπανία, που έχουμε παρόμοιο γεωγραφικό ανάγλυφο είναι αυξημένο περίπου 4-6 φορές. Γιατί συμβαίνει αυτό;
3) Πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί από τα διόδια σε κάθε σταθμό σε ετήσια βάση το 2008, το 2009 και το 2010; Πόσα απ’ αυτά τα ποσά έχουν εισπράξει οι παραχωρησιούχοι, πόσα έχει εισπράξει το κράτος; Ποια η πρόβλεψη των εισπράξεων για τα 30-35 χρόνια που είναι η κάθε σύμβαση παραχώρησης;
4) Τι προβλέπεται αν το κόστος που επικαλείται ο παραχωρησιούχος καλυφθεί πολύ νωρίτερα; Θα συνεχίσουν να ισχύουν τα διόδια; Τα χρήματα ποιος θα τα εισπράττει, ο παραχωρησιούχος ή το ελληνικό Δημόσιο;
5) Πόσα χρήματα εισπράχθηκαν στην Ελλάδα από τα τέλη κυκλοφορίας το 2008, το 2009 και το 2010 και πού κατανέμονται; Πόσα εισπράχθηκαν τα τρία αυτά χρόνια από τη φορολογία των καυσίμων και πού κατανεμήθηκαν;
6) Για τα έργα που κατασκευάστηκαν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (π.χ. Εγνατία) και σήμερα μπαίνουν και σε αυτά διόδια, τι εισπράξεις προβλέπει το Υπουργείο για το 2011 και πού θα κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα;
7) Τι απαντάτε στην έκθεση της Διεθνούς Ερευνητικής Μονάδας για τις Δημόσιες Υπηρεσίες (PUBLIC SERVICES INTERNATIONAL RESEARCH UNIT) η οποία αναφέρει ότι όλα τα έργα με ΣΔΙΤ, στην Ευρώπη, είναι επιβαρημένα στον προϋπολογισμό τους με 25% τουλάχιστον;
8) Προτίθεστε να ζητήσετε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία χρηματοδοτεί τα κράτη με πολύ μικρό επιτόκιο για να το χρησιμοποιήσετε για να κατασκευαστούν δημόσια έργα και υποδομές;
10) Σκοπεύετε να δημιουργήσετε μια Δημόσια Τράπεζα Ειδικού Σκοπού, για να μπορεί να δανείζεται η χώρα για έργα που δεν μπορεί να κατασκευάσει από ίδιους πόρους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1% επιτόκιο;
Παρακαλούμε, τέλος, όπως μας καταθέσετε τα στοιχεία που αφορούν τα ερωτήματα 1,2,3,4,5,6, για ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.
Ο ερωτώντες/ερωτώσες και αιτούντες/αιτώσες Βουλευτές
Τσίπρας Αλέξης
Α’ Αθήνας
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Β΄ Θεσσαλονίκης
Ηρώ Διώτη
Λάρισας
Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών
Τάσος Κουράκης
Α΄ Θεσσαλονίκης
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Ηρακλείου Κρήτης
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Β΄ Πειραιά
Βασίλης Μουλόπουλος
Επικρατείας
Δημήτρης Παπαδημούλης
Β΄ Αθήνας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
01.06.2011
ΘΕΜΑ: «Αόρατες» μονάδες κοινωνικής φροντίδας στο ν. Λάρισας
Σύγχυση αλλά και προβληματισμό προκάλεσε τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους εργαζομένους του Κέντρου Προστασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚεΠΑμεΑ) «Ο Αριστεύς», που εδράζει στη Γιάννουλη καθώς και του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λάρισας (Θ.Χ.Π.Λ.) «Ο Αριστεύς», με έδρα τον Αμπελώνα, η απουσία τους από το «Εθνικό Σχέδιο Συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας» που ανακοινώθηκε μόλις χθες από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3868/2010, προβλέπεται η ενοποίηση δημόσιων φορέων πρόνοιας αρμοδιότητας ΥΥΚΑ, ούτως ώστε με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου, να υπάρξει σε κάθε Διοικητική Περιφέρεια ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία κι ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια.
Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Εθνικό Σχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι δεν υφίσταται φορέας παιδικής προστασίας, οπότε δεν ιδρύεται Ο.Κ.Φ. Παιδιού και Οικογένειας, ενώ στον υπό σύσταση ΟΚΦΑμεΑ συνενώνονται 4 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του ΥΥΚΑ και συγκεκριμένα το ΘΧΠ Τρικάλων, το ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας, το ΚΑΑΚΥΚΑΜΕΑ Καρδίτσας καθώς και το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας.
Οι δύο δομές που λειτουργούν στο ν. Λάρισας είναι αμφότερες ΝΠΔΔ (σύσταση ΚεΠΑμεΑ με το Προεδρικό Διάταγμα 489/88-ΦΕΚ 221/Α’/4-8-88 και ΘΧΠΛ με το ΠΔ 540-ΦΕΚ 145/Α’/21-6-1980) και ανήκουν διοικητικά στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.
Επειδή η απουσία τους από το Εθνικό Σχέδιο Συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας του ΥΥΚΑ γεννά ερωτηματικά, για το εάν παραλήφθηκαν εκ παραδρομής ή σκόπιμα.
Επειδή γεννάται ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τους δύο φορείς, τα 138 συνολικά εξυπηρετούμενα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, αλλά και το εργασιακό μέλλον των 79 εργαζομένων, διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων σε αυτούς.
Επειδή η ακολουθούμενη από το ΥΥΚΑ πολιτική είναι αναξιόπιστη, γίνεται καθημερινά όλο και πιο επικίνδυνη για την υγεία του ελληνικού λαού και οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση τις ήδη αδύναμες προνοιακές δομές.
Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Ποιες είναι οι προθέσεις του για τους δύο φορείς του ν. Λάρισας: θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα, έξω από τον υπό ίδρυση ΟΚΦ ΑμεΑ ή υπάρχει σχέδιο κατάργησής τους;
2.Εγγυάται τη διασφάλιση όλων των εργασιακών θέσεων στο ΚεΠΑμεΑ και στο ΘΧΠΛ;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ηρώ Διώτη