στα πλαίσια του προγράμματος για την «Αλληλεγγύη»
Σε ένα ακόμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο “Revealing Solidarity” (Αποκαλύπτοντας την Αλληλεγγύη), συμμετέχει η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας. Ένα πρόγραμμα που θέλει να αναδείξει την «αλληλεγγύη» ως βασική αξία της ζωής μας.
Το πρόγραμμα «Αποκαλύπτοντας την Αλληλεγγύη», που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 και συμμετέχουν 16 οργανισμοί από 15 κράτη μέλη της ΕΕ, έρχεται να υπενθυμίσει και να ανανεώσει τη σημασία των αξιών και αρχών της αλληλεγγύης τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων.
[wpg_thumb]
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν : Διαμόρφωση και λειτουργία μιας σειράς από εργαστήρια, που στόχο είχαν να αναζωπυρώσουν το θέμα της αλληλεγγύης. Καθήκον τους ήταν να προσδιορίσουν τι σημαίνει αλληλεγγύη και τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η αξία και η σημασία της. Ως αποτέλεσμα, κάθε τοπική ομάδα εργασίας δημιούργησε ένα χάρτη της αλληλεγγύης, ανέπτυξε μια έκθεση / δοκίμιο σχετικά με την απόδοση της αλληλεγγύης σε τοπικό / εθνικό επίπεδο, και κατέθεσε μια πρόταση για μια δράση που μπορεί να ωφελήσει μια άλλη κοινωνική ή πολιτιστική ομάδα από άλλη χώρα της ΕΕ..
Οι παρουσιάσεις αυτών των εργασιών έγιναν το διάστημα 10 – 12 Μαΐου 2012 στην πόλη Debrecen της Ουγγαρίας, όπου παραβρέθηκαν και τα μέλη της αποστολής της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα 60 και πλέον μέλη όλων των αποστολών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για μελλοντικές κοινές δράσεις. Επίσης παρουσίασαν για πρώτη φορά το εικαστικό αποτέλεσμα του χάρτη της αλληλεγγύης και τα αποτελέσματα των εργαστηρίων σε μια εκδήλωση – παρουσίαση στο πανεπιστήμιο της πόλης. Εκεί η κάθε χώρα δημιούργησε ένα ειδικό περίπτερο όπου εκτός από τις δράσεις του κάθε φορέα, παρουσίαζε και εικόνες – φωτογραφίες και τοπικά προϊόντα της περιοχής της.
Η αποστολή της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας (Σαμώτας Ιωάννης – Πρόεδρος Δ.Σ., Αρσένης Γιώργος, Λουτριώτη Ελένη, Σιαφαρίκα Δέσποινα – Μέλη του Συλλόγου), παρουσίασε την Ελασσόνα, τον Όλυμπο και την Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες του Βασίλη Τσιγιάννη και του Θανάση Αδάμου (μελών του συλλόγου), τοπική φορεσιά της Θεσσαλίας, αλλά και τοπικά προϊόντα όπως τυρί φέτα, τσίπουρο και γλυκά του κουταλιού.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν οι χώρες: Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και η Ελλάδα με τη συμμετοχή της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας. Την γενική επιμέλεια του προγράμματος την έχει ο Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Οργανισμός Κοινωνικής Εκπαίδευσης (ECOSE).
Ήδη η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, στα πλαίσια του προγράμματος ανέπτυξε δράσεις αλληλεγγύης, όπως: καθαρισμός μέρους του περιαστικού δάσους του Προφήτη Ηλία, δημιουργία τράπεζας αίματος και εθελοντική αιμοδοσία όπου συγκεντρώθηκαν 70 φιάλες αίματος και προγραμματίζει το προσεχές διάστημα και άλλες εκδηλώσεις με κυρίαρχη ιδέα, την ιδέα της Αλληλεγγύης.