ΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Του Γιάννη Μουκίδη
Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στο θέατρο «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», η Ιερή Μητρόπολη Ελασσόνας βράβευσε τους μαθητές που διακρίθηκαν στον τοπικό μαθητικό διαγωνισμό γραπτού έργου(έκθεσης ιδεών) και καλλιτεχνικού έργου(ζωγραφικής) για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελασσόνας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ι.Μ.( σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της περιοχής), για την διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού με θέμα την απελευθέρωση της Ελασσόνας.
[wpg_thumb]
Η σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, με τη σειρά της, ανάμεσα στα άλλα, επεσήμανε: «Με ξάφνιασε χαρμόσυνα η εξαιρετική ιδέα του σεβασμ. μητροπολίτη μας στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών για τη διενέργεια ενός τοπικού μαθητικού διαγωνισμού. Θυμάμαι από τα δικά μου σχολικά χρόνια τη σύγχυση που επικρατούσε στο μαθητικό πληθυσμό σχετικά με το λόγο εορτασμού της επετείου της 6ης Οκτωβρίου 1912 στην Ελασσόνα. Ήταν και παραμένει δύσκολο – ειδικά για τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού – να κατανοήσουν γιατί η Ελασσόνα γιορτάζει δυο φορές την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους… μια φορά στις 6 Οκτωβρίου και μια στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Πήρε λοιπόν ο κ. Βασίλειος την πρωτοβουλία και επισκέφθηκε μόνος του ενδεικτικά ένα σχολείο από κάθε βαθμίδα, συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς κι αφού διαπίστωσε μια προθυμία συνεργασίας, ζήτησε και τη συνδρομή των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.
Είναι ευκαιρία ν’ αρχίσουν να συνειδητοποιούν οι νέοι και νέες της περιοχής μας ότι το βάρος του τούρκικου ζυγού δεν αποτινάχτηκε με μιας απ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας το 1821. Για την πολύπαθη επαρχία μας, όπως και για την υπόλοιπη βόρεια από εμάς Ελλάδα η απελευθέρωση ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου του 1912 – ενενήντα ένα χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης, σχεδόν έναν αιώνα μετά.
Η διπλή αυτή νίκη μέσα στα όρια της επαρχίας μας – Μελούνα και Σαραντάπορο – άνοιξε για τον ελληνικό στρατό το δρόμο προς τη Μακεδονία. Η Κοζάνη ελευθερώθηκε στις 12 Οκτωβρίου και ως τις 26 Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός έφτασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ελευθερώνοντας και τις ενδιάμεσες πόλεις. Τα δύο αυτά αξιόλογα πολεμικά γεγονότα οδήγησαν σταδιακά στο διπλασιασμό της Ελλάδας.
Είναι μικρή λοιπόν όποια τιμή και αν νομίζουμε πως προσφέρουμε σ’ αυτούς τους γενναίους ανθρώπους με γιορτές σαν τη σημερινή. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής, που κατατίθεται ταπεινά και με ευλάβεια από εμάς τους απογόνους στους ήρωες των Βαλκανικών πολέμων. Οι μνήμες πρέπει να μείνουν άσβεστες. Αφού οι πρόγονοί μας κατάφεραν για 492 χρόνια να θυμούνται ότι είναι Έλληνες, ας ελπίσουμε ότι μας κληροδότησαν το ελάχιστο από τη φλόγα τους και την αγάπη για τα ιδεώδη του έθνους μας, έτσι ώστε να φανούμε αντάξιοι απόγονοί τους…».
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των μαθητών, που χειροκροτήθηκαν με θέρμη και έλαβαν από την Ι. Μητρόπολη τις καλαίσθητες εκδόσεις της Ι.Μ. Ελασσόνας και ένα σεβαστό χρηματικό ποσόν(σε βιβλιάριο τράπεζας).
Αναλυτικά, βραβεύτηκαν:
ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΕΡΓΟ:
Ο μαθητής της Β΄ τάξης των Λυκειακών Τάξεων Καλλιθέας Κωσταφάκας / Ο μαθητής της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας Κωνσταντίνος Ν. Αργυρίου / Η μαθήτρια της Ε΄1 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας Έλλη Στ. Πούτα.
Εκτός συναγωνισμού τιμήθηκε και ο μαθητής της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λυκουδίου Αθανάσιος Χήρας.
ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ:
Ατομικό καλλιτεχνικό έργο: η μαθήτρια της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας Μαρία Ν. Σαρρή.
Ομαδικό καλλιτεχνικό έργο: των παιδιών του 1ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας(με νηπιαγωγό την κ. Γεωργία Σοφού).
Η ξεχωριστή βραδιά ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση της Παιδικής Χορωδίας Ελασσόνας(υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Δ. Τσιαβέ), με συνοδεία μουσικών και ερμηνευτές τους νεαρούς Κ. Παπανικολάου και Κίμωνα Παπαδόπουλο, που καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο πρώην βουλευτής κ. Βασ. Αγοράστης, ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, ο αντιδήμαρχος κ. Τηλ. Γκαμπέτας, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ.κ. Αθ. Ζιώγας και Σπ. Καραγκούνης αντίστοιχα, δημοτικοί σύμβουλοι, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντία Πράντζου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αθαν. Μαργαριτόπουλος, ιερείς, διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων, γονείς και συγγενείς των μαθητών.