«ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη
Ήταν μια ουσιαστική πνευματική «προετοιμασία» για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα που έρχονται, η ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κοινωνικός και Πνευματικός Σύλλογος «Περραιβία» της Ελασσόνας με θέμα «Το Πάσχα και η πίστη μέσα από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη».
Στο πρώτο μέρος της εξαιρετικής εκδήλωσης(που παρουσίασε και συντόνισε το μέλος του δ.σ. του οικοδεσπότη συλλόγου – φιλόλογος κ. Λάζαρος Μπίσμπας), ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. – αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας μίλησε για το Πάσχα, στη θρησκευτική διάσταση της εορτής, καθώς και στη σύγχρονη πραγματικότητα.
[wpg_thumb]
Ο π. Χαρίτων, χαρακτηριστικά, ανέφερε:
«Το Θείο Πάθος και η Ανάσταση είναι μυστήριο για την Εκκλησία. Το Πάσχα είναι θαύμα και μυστήριο. Ο Χρηστός ανέστησε την ανθρώπινη φύση. Είναι ο θρίαμβος της ανθρώπινης φύσης κατά της φθοράς. Κέντρο και βάση της Χριστιανικής πίστης είναι η Ανάσταση των νεκρών. Το γεγονός της Αναστάσεως είναι το μεγαλύτερο θαύμα. Η Ορθόδοξη Λατρεία είναι ένας συνεχής ύμνος. Όποιος πιστεύει στην Ανάσταση, ζει την ανάσταση στην καθημερινή του ζωή. Στο Ελληνικό Πάσχα η φύση απλώνεται σαν Χοροστάσι. Όλα πανηγυρίζουν την Ανάσταση του Χριστού μας. Τίποτε δεν είναι νεκρό και άψυχο. Η Ελληνική Λαμπρή έμεινε γιορτή οικογενειακή. Αποτελεί ευκαιρία για πολλούς να αναπνεύσουν τον λησμονημένο αέρα της υπαίθρου. Βαθύς ο συμβολισμός του Έθνους την σημερινή εποχή. Πολλά τα παθήματα του Έθνους μας, αλλά αντέχουμε κάθε φορά σε νέα παθήματα και δυσκολίες. Μας γίνονται αδικίες, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Η Ανάσταση μας δίνει τη δύναμη να νικάμε στους αγώνες της ζωής. Άνθρωποι και λαοί στενάζουν σήμερα υπό το βάρος της φτώχιας. Υπάρχει αναλγησία και απανθρωπιά των συνανθρώπων μας. Αλλά υπάρχει και ο σπόρος της Αναστάσεως…».
Η φιλόλογος κ. Ολυμπία Νάτα – Λάζαρη, μιλώντας για τον βίο και το έργο του Αλεξ. Παπαδιαμάντη, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:
«Αισθάνεσαι δέος όταν μιλάς για τον Παπαδιαμάντη. Ήταν προοδευτικός, τολμούσε να πει πράγματα, άνθρωπος που δεν ζήτησε τίποτε από το κράτος, δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με το κατεστημένο της εποχής. Ο Ελύτης στέλνει μήνυμα προς όλους μας: «Ο Παπαδιαμάντης εκφράζει τον λαό». Πηγή έμπνευσης του ο λαός. Σ΄ αυτόν τον λαό άνοιξε την ψυχή του. Το δράμα του λαού ήταν και δικό του δράμα. Δίδασκε σεβασμό στον άνθρωπο. Δούλεψε με πρότυπο την ζωή και την πραγματικότητα. Τα έργα του εκπέμπουν αλήθεια και ζωντάνια. Δεν ήταν απλός περαστικός από τα κέντρα της ζωής. Η λήθη δεν σκεπάζει τον Παπαδιαμάντη. Το άστρο του είναι ανέσπερο. Επίκαιρος ο λόγος του Παπαδιαμάντη. Η Εκκλησία είναι θεραπευτήριο ανθρώπων και ψυχών. Σημαντικό είναι πως το έργο του είναι έντονα θρησκευτικό και εξυμνεί τις παλιές Χριστιανικές αξίες. Τα Χριστούγεννα, ο Επιτάφιος και η Ανάσταση, είναι βιώματα που καλλιεργήθηκαν από την παιδική του ηλικία. Ο Παπαδιαμάντης χάνεται και ο ίδιος σε ό,τι ευγενικό και εξακολουθεί να μας δείχνει το δρόμο…».
Το πνευματικό βραδινό του συλλόγου «Περραιβία» ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση της Χορωδίας «Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι» Λάρισας(υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Θεοδόση Διαμάντη), που ερμήνευσε, μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, επίκαιρους Βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.
Στην επίκαιρη εκδήλωση του συλλόγου «Περραιβία» παρευρέθηκαν:
Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, ιερείς της περιοχής, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας και κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο πρ. βουλευτής κ. Ι. Παπαδημόπουλος, η πολιτευτής κ. Ελένη Αξιόγλου, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Νικ. Γάτσας, μέλη των δ.σ. της «Ακαδημίας Παραδοσιακών Χορών», της Λαογραφικής Εταιρίας Ελασσόνας, του «Πολιτιστικού Προξενείου», εκπαιδευτικοί, τα μέλη της διοίκησης του διοργανωτή συλλόγου κ.κ. Θ. Σολωμός, Δ. Τσιαβές, Αθ. Αδάμου, Στ. Ευαγγέλου, Αθ. Μηνάς, Χαρ. Ντούλα, φίλοι της Βυζαντινής μουσικής και πολύς κόσμος.