Επέστρεψε, μετά από 10 μέρες, η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας από το μακρινό της ταξίδι στη χώρα του Νεπάλ. Ένα ταξίδι που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πρωτόγνωρο, χωρίς προηγούμενο, και παραμυθένιο, μιας και τόσο οι πόλεις που επισκέφτηκε όσο και τα μέρη που εμφανίστηκαν οι χορευτές της ανήκουν σίγουρα στη σφαίρα του παραμυθιού.
[wpg_thumb]
Συμμετείχε με επιτυχία στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε ο διεθνώς αναγνωρισμένος πολιτιστικός φορέας «Everest Nepal Cultural Group» σε τέσσερις πόλεις του Νεπάλ. Στο εν λόγω φεστιβάλ συμμετείχαν αποστολές από τις χώρες Εσθονία, Ιταλία, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές, Φινλανδία, Λιθουανία, Πολωνία, Μεξικό, Τόγκο, Γκάνα, Ινδία καθώς και τοπικά συγκροτήματα.
Η 22μελής αποστολή ξεκίνησε με όνειρα, ελπίδες και αρκετές επιφυλάξεις για το μακρινό Κατμαντού, με στόχο την παρουσίαση της δημοτικής και λαϊκής μας παράδοσης στη χώρα του Νεπάλ, τη χώρα όπου δεσπόζει η οροσειρά των Ιμαλαΐων και στην οποία γεννήθηκε ο Βούδας.
Οι πρώτες εντυπώσεις από το Κατμαντού των 5.000.000 κατοίκων, τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού, όχι και τόσο ενθαρρυντικές και αισιόδοξες καθώς όλοι αντικρύζανε εικόνες σχεδόν πρωτόγονων και πρωτόγνωρων συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της πρωτεύουσας. Άνθρωποι βάδιζαν πάνω σε ανύπαρκτα σχεδόν πεζοδρόμια, γεμάτα λακούβες, καλώδια ξεχασμένα και κρεμασμένα από παντού, με μεγάλη κίνηση, μέσα σε σύννεφα σκόνης, με αδιάκοπα κορναρίσματα, αφού έπρεπε να περάσεις ανάμεσα σε ανθρώπους, ποδήλατα φορτωμένα με πραμάτειες, τρίκυκλα, μηχανάκια, λεωφορεία αλλά και πολλές αδέσποτες αγελάδες (οι οποίες είναι τα ιερά τους ζώα).
Δεύτερος ενδιάμεσος σταθμός (και μετά από 8 ώρες που χρειάστηκαν να καλυφθούν τα 260 χλμ. της διαδρομής) η πόλη Butwal και το χωριό Lumbini, γενέθλιο τόπο του Θρησκευτικού ηγέτη, Βούδα. Μια περιοχή που περιλαμβάνει το μνημείο Buddha Jayanti (χώρο όπου γεννήθηκε ο Βούδας και ένα εκ των τεσσάρων τοποθεσιών που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος προκειμένου να ασπαστεί το Βουδισμό), διάσπαρτα μοναστήρια και φυσικά πάρκα. Η αποστολή κατέλυσε σε Κορεατικό Βουδιστικό μοναστήρι της περιοχής ζώντας μία μοναδική εμπειρία φιλοξενίας και διαβίωσης. Καθόλη τη διαδρομή όλοι έγιναν μάρτυρες απίστευτων φυσικών τοπίων, ποταμών, κοιλάδων, χαραδρών, χωραφιών, γραφικών χωριών με πλιθόχτιστα σπίτια και ψάθινες παράγκες, εντυπωσιακών φυσιογνωμιών και ανθρώπων, περίεργων ζώων όπως νεροβούβαλοι, μαϊμούδες, αγριόγατες, σπάνια πτηνά αλλά κυρίως ανθρώπων πρόσχαρων και γελαστών, ανέμελων παιδιών και εργατικών νέων.
Τρίτος ενδιάμεσος προορισμός η πόλη Dang, 120 χλμ. ανατολικά του Butwal. Μια πόλη μη τουριστική, η οποία διψούσε για πολιτισμό και για γνωριμία με άλλες φυλές. Το χορευτικό συγκρότημα έζησε μοναδικές εμπειρίες και έγινε αποδέκτης θερμότατης υποδοχής από τους ντόπιους κατοίκους. Μικροί και μεγάλοι, με ενθουσιασμό και χαμόγελο, υποδέχονταν όλα τα μέλη ρίχνοντας τους λουλούδια, βάφοντας με άνθη τις αυλές τους με τη χαρακτηριστική λέξη wel-come και προσφέροντας χαρακτηριστικά εδέσματα και γλυκίσματα της περιοχής. Στην εν λόγω πόλη και μπροστά σε 15.000 κόσμο παρουσιάστηκαν χοροί των νησιών της Ελλάδας. Μουσικές των Θεοδωράκη, Χατζηδάκι κ.α., γνωστές ανά την υφήλιο, απογείωσαν στην κυριολεξία το κοινό που ασταμάτητα χειροκροτούσε στο ρυθμό του Ζορμπά και των παιδιών του Πειραιά.
Τέταρτος προορισμός η γραφική πόλη Pokhara, 400 χλμ. από το Dang και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, με πληθυσμό 350.000 κατοίκους. Πρόκειται για τον απόλυτο τουριστικό προορισμό του Νεπάλ καθώς βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς των Ιμαλαΐων, την πόλη με τα υψηλότερα ποσοστά βροχής στην Νοτιοανατολική Ασία (4.000 mm) και την περιοχή η οποία σε εύρος 30 χλμ περιλαμβάνει πεδιάδες αλλά και πανύψηλες κορυφές, άνω των 8.000 μ. Αποτελεί τη βάση από όπου ξεκινούν αποστολές για τα βουνά των Ιμαλαΐων, ιδανικός προορισμός για trekking, ορειβασία, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες. Στη λίμνη Fewa που την περιβάλλει, έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις πανύψηλες κορυφές να καθρεφτίζονται στα νερά της. Τις πρωινές ώρες στην περιοχή Sarangkot και σε υψόμετρο 2.200 μέτρων δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα, για όλες τις αποστολές, να απολαύσουν την ανατολή του ηλίου, ο οποίος φώτιζε τις κορυφές Machhapuchhre (6.997 μ.), Gangapurna (7.455 μ.), Annapurna (8.091 μ.) και Dhaulagiri (8.172 μ.) προκαλώντας δέος και ενθουσιασμό.
Ακολούθησε η επιστροφή στην πόλη του Κατμαντού και επίσκεψη στο Βασιλικό παλάτι, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα ως μουσείο, στην παλιά αγορά της πόλης με τις αμέτρητες παγόδες, στον τόπο που διαμένει η ζωντανή θεά του Νεπάλ καθώς και σε ναούς ινδουιστών και βουδιστών της περιοχής.
Ο ήχος του κλαρίνου και των κρουστών από τους ανερχόμενους και πολλά υποσχόμενους μουσικούς της Ακαδημίας Μπίσμπα Παναγιώτη και Δημήτρη Σκρέτα, ξεσήκωσαν το κοινό σε κάθε εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων. Χοροί της Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Νησιών και Θράκης παρουσιάστηκαν επιμελώς, αποσπώντας θερμές κριτικές από το κοινό και τους διοργανωτές.
Χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ακαδημία συμμετείχε σε ένα φεστιβάλ, όπου όλες οι αποστολές μετακινούνταν καθημερινά αλλάζοντας πόλεις και πολιτισμούς.
Καθόλη τη διάρκεια δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν συνήθειες των κατοίκων της κάθε περιοχής, να διασχίσουν τη ζούγκλα του Νεπάλ, να ζήσουν την απόλυτη οδηγική συμπεριφορά (χωρίς την ύπαρξη Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) σε δρόμους υπερβολικά μικρούς και στενούς, να αντικρύσουν μοναδικά τοπία φυσικού κάλλους, να γνωρίζουν την τοπική κουζίνα, την παράδοση των κατοίκων του Νεπάλ, την παιδεία τους, την κουλτούρα τους.
Το ταξίδι που είχε σχεδιαστεί από το καλοκαίρι του 2010 με επιμέλεια έφτασε στο τέλος του. Από τη στέγη του κόσμου, τα Ιμαλάια, η αποστολή έφτασε στο φτωχό και μικρό αλλά μεγαλόπρεπο και μυθικό Όλυμπο. Δόθηκε όμως η υπόσχεση πως το επόμενο ταξίδι της Ακαδημίας Έρευνας Παραδσιακών Χορών Ελασσόνας θα είναι μακρινότερο, καλύτερο και εντυπωσιακότερο.
Αρχηγός της αποστολής ήταν ο πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Κατσάρας Αστέριος και η αποστολή, η οποία απαρτίζονταν από 22 χορευτές, μουσικούς και συνοδούς, επέστρεψε γεμάτη εμπειρίες και αναμνήσεις. Σημειώνεται ότι το κόστος του ταξιδίου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες.