ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ 2 ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Του Γιάννη Μουκίδη
Σε ιδιαίτερη έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η ιογενής γαστρεντερίτιδα, στην πόλη και στην περιοχή της Ελασσόνας. Οι Ελασσονίτες βρίσκονται στο στόχαστρο της γαστρεντερίτιδας και πολλά είναι τα κρούσματα που σε καθημερινή βάση κατευθύνονται εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, καθώς και σε ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι πως το τελευταίο 6ήμερο εκατοντάδες άτομα, ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ατόμων που είχαν συμπτώματα, επισκέφθηκαν το Κ.Υ. Ελασσόνας, όπου σε κάποιες ώρες της ημέρας και νύχτας δημιουργήθηκε το …αδιαχώρητο! Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε βραχεία νοσηλεία και χορηγήθηκε ορός για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Υπάρχουν πολλά περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά, και είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, λόγω και των δύσκολων και …ασυνήθιστων για άνοιξη καιρικών συνθηκών. Ακόμη, εντύπωση προκαλεί πως οι τάξεις των σχολικών μονάδων της περιοχής και των παιδικών σταθμών της Ελασσόνας έχουν …αδειάσει από μαθητές, που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες σε ένα Παιδικό Σταθμό εμφανίστηκαν μόλις 10 παιδάκια από τα 100 συνολικά που είναι εγγεγραμμένα στο Σταθμό! Η είδηση είναι πως με σχετική απόφαση των προέδρων των Παιδικών Σταθμών, οι 2 Παιδικοί Σταθμοί της Ελασσόνας θα παραμείνουν κλειστοί, σήμερα Τετάρτη.
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας αναφέρουν συχνές υδαρείς διάρροιες, πονοκεφάλους, πυρετό, ναυτία, εμέτους, πόνους στο στομάχι και στην κοιλιά, «κομμάρες», πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις. Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας συνήθως διαρκούν μόνο μία ημέρα ή δύο, αλλά μερικές φορές μπορεί να διατηρούνται για διάστημα ακόμη και 10 ημερών. Για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας απαιτείται η χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων και άφθονων υγρών. Κι αυτό γιατί η αφυδάτωση είναι η πιο συχνή επιπλοκή της σοβαρής γαστρεντερίτιδας.
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Οι γιατροί συστήνουν τήρηση των κανόνων υγιεινής(καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών), ολιγοήμερη παραμονή στο σπίτι, αποφυγή στενής επαφής με πρόσωπο που έχει τον ιό, προσεγμένη διατροφή κυρίως με ελαφρές τροφές(π.χ. ρύζι λαπάς) και πολλά υγρά. Συνίστανται ακόμη στερεές τροφές(δημητριακά, πατάτα, μπανάνα, μήλο, γιαούρτι).