Μεγάλη μουσική παράσταση αφιερωμένη στον συνθέτη Γ. Μουζάκη με τίτλο «Βίρα τις άγκυρες….»
Βόλος ,28 Μαρτίου 2012
Ο Βόλος τιμά τον Γ. Μουζάκη με μια μεγάλη μουσική παράσταση στην Π. Ηλεκτρική
«Μέρες Μουσικής»
από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και τα Μέλη του
Στα πλαίσια των εορτασμών «ΕΛΑΣΣΟΝΑ 1912-2012:100 Χρόνια Ελευθερίας»
Σειρά Συναυλιών με τίτλο «Μέρες Μουσικής» στα πλαίσια των εορτασμών ΕΛΑΣΣΟΝΑ 1912-2012:100 Χρόνια Ελευθερίας
Σειρά μεγάλων συναυλιών με τίτλο «Μέρες Μουσικής» διοργανώνονται από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και τους Συλλόγους-Μέλη του ,με τη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας ,σε Ελληνικές πόλεις και με αυτό τον τρόπο θα ταξιδέψουν παντού την Ελασσόνα και την Ιστορία της μέσα από τη μουσική ,γιορτάζοντας τα 100 Χρόνια Ελευθερίας της .
Στα πλαίσια ,λοιπόν ,αυτά , με μια εντυπωσιακή ,από πλευράς μεγέθους και ποιότητας εκδήλωση και ανοικτή σε όλο το μουσικόφιλο κοινό του Βόλου, παρουσιάζονται στην πόλη του Βόλου οι καλύτερες μουσικές δημιουργίες ,του μεγάλου μας συνθέτη και μουσουργού , Γ. Μουζάκη στο θέατρο της Π. Ηλεκτρικής ,την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 και ώρα 20.00 μ.μ. (Πληροφορίες :K. Σκριάπας Τηλέφ. 6974-881944)
Η σπάνιας ομορφιάς αυτή εκδήλωση , διοργανώνεται με την εγγύηση ποιότητας του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και του Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας στο Βόλο, με τη συμμετοχή της περίφημης Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Ελασσόνας (Μαέστρος Δ. Τσιαβές-25 σολίστες ) ,στο τραγούδι σπουδαίους σολίστες (κ.Αποστολόπουλος, κ. Ντούλα), τη σκηνοθετική επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ-Βόλου κ. Σπ. Μαβίδη (ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ) , κείμενα (Μαρίνα Μανθογιάννη-Μουσικός ),με ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου(Κ. Μ.Χαϊντούτη,Ειρ. Κουτρουμάνου) , με χορογραφίες από την κ. Βάσω Τηλιοπούλου ,θαυμάσιους χορευτές από τη Σχολή Χορού CHORUS LINE Βόλου ,με Βιντεοπροβολή (Γ. Τζήκας) και με τη συμμετοχή σπουδαίων ερμηνευτών ,οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα υπερθέαμα που θα περιλαμβάνει θαυμάσιες μουσικές , εκπληκτικές φωνές ,πρόζα, σκηνικά και θαυμάσιες χορογραφίες , από τους καλύτερους καλλιτέχνες του είδους .
Ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας , που είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,έχει πρόσφατα ,επίσης, διοργανώσει , σε συνεργασία με σπουδαίους φορείς και ανθρώπους της Τέχνης,έχοντας την αποκλειστική επιμέλεια και τον συντονισμό , μεγάλες εκδηλώσεις πολιτισμού , οι οποίες ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα (μέσω του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο) και συγκεκριμένα στους Μ. Χατζιδάκι, Στ. Καζαντζίδη, Σ. Βέμπο, Νίκο Καββαδία ,Ν. Γκάτσο ,Οπερέτα και Μιούζικαλ.
Επίσης,υπενθυμίζεται ότι η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Ελασσόνας ,έχει πρόσφατα καταπλήξει το απαιτητικό φιλόμουσο κοινό του Βόλου , με τα μεγάλα αφιερώματα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν Μαγνησίας , για τη Σοφία Βέμπο (2009) και το Ν. Γκάτσο (2011) .
Η σπουδαία αυτή εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια μιας σειράς μεγάλων εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 Ελευθερίας της Ελασσόνας και της έναρξης των Βαλκανικών πολέμων που διπλασίασαν τα σύνορα της Ελλάδας, με τίτλο «Μέρες Μουσικής».
Το μουσικό ταξίδι της μουσικής παράστασης Γ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ: «Βίρα τις άγκυρες…» , θα συνεχιστεί στη Λάρισα , Ελασσόνα και άλλες πόλεις.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών και υπό την αιγίδα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,η Ελασσόνα και ο Θεσσαλικός Όλυμπος ,θα ταξιδέψουν ,μέσα από τους δρόμους της Μουσικής , σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο , με συναυλίες υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες Ελληνικές πόλεις ,εκφράζοντας τη σπουδαία μουσική παράδοση και παιδεία των κατοίκων του Δήμου Ελασσόνας .
Η σειρά των εκδηλώσεων «Μέρες Μουσικής» ,που διοργανώνονται από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,τον Δήμο Ελασσόνας και όλους τους κατά τόπους Συλλόγους-Μέλη του σε όλη την Ελλάδα, περιλαμβάνουν μουσικές περιπλανήσεις στις καλύτερες μουσικές από όλο τον κόσμο , με μουσική επιμέλεια του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας κ. Δημ. Τσιαβέ , με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών και σπουδαίων σολίστ, σκηνοθετών ,χορογράφων ,χορευτών ,ηθοποιών και ανθρώπων της Τέχνης ,που συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη μουσική πανδαισία και που αναδεικνύει έναν σπουδαίο τόπο ,με μεγάλη μουσική παράδοση και προσφορά στον πολιτισμό .
Του Δήμου Ελασσόνας ,που βρίσκεται στις πλαγιές του μυθικού βουνού και φημίζεται για το μοναδικό περιβάλλον (Όλυμπος) και τα εξαιρετικά γεωργικά και κτηνοτροφικά του προϊόντα ,τα περισσότερα των οποίων έχουν Εθνική και Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ποιότητας .
Έτσι η Ελασσόνα και ο Όλυμπος , με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή τους , συμβάλλουν στον Πολιτισμό , μέσα από τις σπουδαίες Εθελοντικές Οργανώσεις ,που αναλαμβάνουν και καταφέρνουν ,σε περίοδο κρίσης , να προσφέρουν σπάνιας ομορφιάς πολιτιστικές εκδηλώσεις .Είναι μια ακόμα προσφορά του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και των Μελών του στον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελασσονιτών ,αλλά και Πρόεδρος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας ,δήλωσε ότι «οι σπουδαίες αυτές πολιτιστικές παρεμβάσεις ,οι οποίες ενεργοποιούν δεκάδες ανθρώπους της τέχνης ,θα συνεχιστούν ,αφού ήδη ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με σπουδαίους φορείς και καλλιτέχνες , με σκοπό ,παρά τις συνθήκες απόλυτης κρίσης ,κοινωνικής και οικονομικής , ο Πολιτισμός και οι Τέχνες να έχουν τον ρόλο που τους ανήκει» .
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. Μουζάκη
Συνδιοργάνωση: Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»,Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας ,ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ, με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας
Συντονισμός-Επιμέλεια Εκδήλωσης : Κων. Σκριάπας –Πρόεδρος Συλλόγου Ελασσονιτών
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας-Ενορχηστρώσεις : Δ. Τσιαβές-
Τραγούδι-Σολίστ: Γ. Αποστολόπουλος, Ευλαμπία Ντούλα
Ορχήστρα : Εμφανίζεται η περίφημη Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου
Ελασσόνας (24 σολίστες -6 Τρομπέτες,4 Σαξόφωνα ALTO, 4 Σαξόφωνα
TENORO,Τύμπανα,Κρουστά ,2 Βαρύτονα, Πιάνο,Ακκορντεόν,2 Μπουζούκια,
κιθάρα ,μπάσο) ,
Σκηνοθετική επιμέλεια : Σπ. Μαβίδης ,Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ-Βόλου
Ηθοποιοί : Μαρία Μαργαρίτη-Χαϊντούτη,Ειρ. Κουτρουμάνου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου)
Κείμενα : Μαρίνα Μανθογιάννη-Μουσικός
Χορογραφίες : Βάσω Τηλιοπούλου (CHORUS LINE) ,
Xορευτές : Σχολή Χορού CHORUS LINE
Βιντεοπροβολή : Γ. Τζήκας
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Καλλιτεχνικός Διευθυντής-μαέστρος : Δημ. Τσιαβές
Τραγούδι
Γιώργος Αποστολόπουλος
Ευλαμπία Ντούλα
ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ
Γεωργούλας Τάσος
Αδάμου Θανάσης
Μητσιμπόνας Στέφανος
Μπακρατσάς Γεώργιος
Παπαχρήστος Τίμος
Λάλος Γεώργιος
ΣΑΞΟΦΩΝΑ ALTO
Αλέτρας Δημ.
Μανουλιάς Θέμης
Βαρνάς Σπύρος
Παπαϊωάννου Αναστασία
ΣΑΞΟΦΩΝΑ TENORO
Παπακωνσταντίνου Μενέλοας
Παπαδόπουλος Κίμων
Κατσάρας Γεώργιος
Παρλάντζας Γεώργιος
ΤΥΜΠΑΝΑ Μακρυγιάννης Γιάννης
ΚΡΟΥΣΤΑ Γεγγενίδης Παντελής
ΒΑΡΥΤΟΝΑ
Πίπιλας Αριστοτέλης
Καλώτης Γιάννης
ΠΙΑΝΟ Μπίσμπας Λάζαρος
ΑΚΚΟΡΝΤΕΟΝ Αντωνίου Κώστας
ΚΙΘΑΡΑ Νάτσιος Αντώνης
ΜΠΑΣΟ Γελαδάρης Χρήστος
ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
Γκόγκος Γιάννης
Ζιώγας Παναγιώτης
Γ. Μουζάκης ,ένας μεγάλος μουσουργός
Ο Γιώργος Μουζάκης, (Αθήνα 15 Αυγούστου 1922 – 27 Αυγούστου 2005) υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας συνθέτης και μουσουργός, κυρίως του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού.
Έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως τρομπετίστας το 1938 και ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1946.
Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών (1939-1947) και συνέχισε εκπαίδευση στην Αυστρία και Γερμανία (1952-1954). Έγραφε μουσική κυρίως για το θέατρο και για χορό. Διατηρούσε δική του ορχήστρα από το 1940. Ο ίδιος έπαιζε τρομπέττα, πιάνο, φλίκορν και τρομπόν.
Τη δική του σφραγίδα φέρουν περίπου 2.500 μουσικές μελωδίες, επενδύσεις και τραγούδια (ελαφρά και κλασσικά), μουσική για πάνω από 200 θεατρικά έργα (ελαφρά), 20 μουσικές κωμωδίες και περίπου 60 κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και μια συμφωνία (πρώτη), μια σουίτα (αρχαϊκή) και τη λαϊκή όπερα «Ο Μηνάς ο ρέμπελος». Επίσης έγραψε μουσική για βαριετέ (1940-1948). Από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι «Η Σκλάβα», «Αδυναμία μου»,«Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά», «Σου σφυρίζω», αλλά και ο Ύμνος του Παναθηναϊκού.
Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Μουσουργών και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Είχε δώσει πολλές συναυλίες ακόμη και εκτός Ελλάδος, όπως στην Αμερική, Αυστραλία, Βουλγαρία, Καναδά, Πολωνία, Ρουμανία και αλλού.
Επονομάστηκε «βασιλιάς της επιθεώρησης». Ήταν ο δημιουργός των τηλεοπτικών εκπομπών «Από τον παππού στον εγγονό» και «Μελωδίες και ρυθμοί». Ειδικότερα, το τραγούδι του Mambo Brazilero από την ταινία Ωραία των Αθηνών, 1954, είναι πάντα επίκαιρο και ενθουσιάζει γέρους, νέους και παιδιά.
Είχε τιμηθεί με το Α’ Βραβείο ενορχήστρωσης ΣΟΠΟΤ (Πολωνία 1966), Α’ Βραβείο τραγουδιού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1967). Επίσης, για τρεις συνεχόμενες χρονιές, με το Ξενοπούλειο Έπαθλο (1952, 1953 και 1954) και το 1973 με το Βραβείο Ελλήνων Λογοτεχνών. Τέλος, το 2003 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την 68χρονη προσφορά του.
Ήταν κάτοικος Αθηνών (Παπάγου) και μιλούσε Ιταλικά και Αγγλικά.