ΕΚΔΗΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη
Έκδηλο ήταν το ενδιαφέρον αγροτών και παραγωγών από την περιοχή Ελασσόνας για την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας με θέμα «Προτάσεις για εναλλακτικές καλλιέργειες- Συστήματα διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων».
Σε σύντομο χαιρετισμό του, στην αρχή της ημερίδας(που συντόνισε ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Παπαδόπουλος), ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος τόνισε: «Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αγρότες. Πρέπει να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα μας. Να γίνουν υγιείς ομάδες παραγωγών. Θέλει συζήτηση, αποφάσεις, σκληρή δουλειά, και …όχι πράγματα στο πόδι. Πρέπει να δοκιμαστούν νέες καλλιέργειες από τους αγρότες μας. Έτσι μόνο θα υπάρχει προοπτική. Ήρθε ο καιρός που πρέπει να δοκιμάσουμε και να περάσουμε σε δράσεις…».
[wpg_thumb]
Η Δρ. κ. Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, Επίκουρος Καθηγήτρια Φαρμακευτικών & Αρωματικών Φυτών ΤΕΙ Λάρισας, στην εισήγηση της αναφέρθηκε γενικά στα Φαρμακευτικά και Αρωματικά φυτά, κάνοντας και μια εισαγωγή στην καλλιέργεια Ρίγανης, Σάλβιας(φασκόμηλου) και Λεβάντας.
Κάποια από τα σημεία, που επεσήμανε: «Σήμερα, στην Ελλάδα, υπάρχει η αυτοφυής καλλιέργεια. Χάνεται πολύτιμο φυτικό υλικό. Πρέπει να είμαστε συντηρητικοί στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. Ανάλογα με το τι θα καλλιεργηθεί, θα απευθυνθούμε και στην ανάλογη αγορά. Τα αρωματικά φυτά έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό. Φειδωλοί οι καλλιεργητές στις αρδεύσεις. Τα σιτηρά είναι η καλύτερη επιλογή της προηγούμενης καλλιέργειας για τα αρωματικά φυτά. Θα στηριχθείτε στην ποιότητα που προσφέρετε. Η Λεβάντα χρειάζεται τις λιγότερες καλλιεργητικές φροντίδες και θα βρεθεί αγορά για τη διάθεση της. Τα αρωματικά φυτά είναι ένας κρυμμένος θησαυρός…».
Στη συνέχεια, ο Δρ. κ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Επίκουρος Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Λάρισας μίλησε για τις δενδροκομικές καλλιέργειες για τα επόμενα 20 χρόνια. Αναφέρθηκε στο Ιπποφαές(πλούσιο σε βιταμίνη C), όπου προτείνεται η καλλιέργεια του σε ομαδική βάση, στην καρυδιά Καλλιφόρνιας(…μία από τις ιδανικότερες καλλιέργειες), στην κερασιά, στη μηλιά.
Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Ζαχοκώστα, γεωπόνου – ερευνητή του πρώην Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, για τον τρόπο καλλιέργειας της Στέβια και τις προοπτικές της σαν εναλλακτική καλλιέργεια.
Ο κ. Ζαχοκώστας υπογράμμισε ότι «η Στέβια θεωρείται το γλυκαντικό των επόμενων δεκαετιών, καλή για την υγεία(την πίεση), μοιάζει η καλλιέργεια ης με αυτή του καπνού». «Το χρυσάφι που λέγεται Στέβια, θα το πουλάμε …σαν χαλκό!», ολοκλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Ιωάννης Καραστέργιος, γεωπόνος- γεωργικός σύμβουλος, γενικός διευθυντής «Agronomia» εισηγήθηκε το θέμα «Σύγχρονη επιχειρηματική γεωργία: Σχεδιασμός- Παραγωγή – Διάθεση». «Αν θέλει η περιοχή μας να ξεφύγει από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, πρέπει να δώσει βάση σε νέες εναλλακτικές καλλιέργειες. Θα πρέπει να δοκιμάζεις τα πάντα. Έγιναν πολλά λάθη. Κάνουμε διερεύνηση αγορών, αναλύουμε τα δεδομένα και προχωρούμε στο τι μας συμφέρει καθαρά εμπορικά. Στη διάθεση του τελικού προϊόντος έχουμε δύο στόχους: τον ποσοτικό και τον ποιοτικό. Η καθετοποιημένη παραγωγή είναι το ζητούμενο στην εποχή μας. Πρέπει πρώτα να πουλάμε και μετά να παράγουμε…!», υπογράμμισε ο κ. Καραστέργιος.
Στην ενημερωτική εκδήλωση παρευρέθηκαν:
Οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Τηλ. Γκαμπέτας, Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ κ. Θεοδ. Μηνάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ι. Νάνος, Ν. Γάτσας, ο προϊστάμενος του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Ελασσόνας κ. Νικ. Μηνάς, οι γεωπόνοι του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας, ο διευθυντής της Ε.Α.Σ. Ελασσόνας κ. Κατσαρός, ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Βασ. Κατής, το μέλος του δ.σ. του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κ. Φουρκιώτης, καπνοπαραγωγοί, και αρκετοί παλαιοί και νέοι αγρότες.