ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη
Στο «τραπέζι» της συζήτησης των κτηνοτρόφων της Ελασσόνας, των Νομών Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, και όχι μόνο, μπήκε το κρίσιμο θέμα της προετοιμασίας και των προτάσεων της Ελληνικής Κτηνοτροφίας ενόψει της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα ισχύσει από το 2014.
Η ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα, που διοργανώθηκε στην Ελασσόνα, από τον Δήμο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την παρουσία του υφυπουργού κ. Αστ. Ροντούλη, παρακολούθησαν δεκάδες κτηνοτρόφοι, που με έκδηλο ενδιαφέρον έμειναν στο χώρο της εκδήλωσης για 4 και πλέον ώρες.
Την ημερίδα, που άνοιξε και έκλεισε ο υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης, διηύθυνε ο δημοσιογράφος – εκδότης κ. Αθανασιάδης.
Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Ροντούλης τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η ΔΕΗ συνεχίζει να παρανομεί. Ο νόμος προβλέπει εξαίρεση των κτισμάτων που έχουν κτηνοτροφική χρήση. Το θέμα αποτελεί αισχύνη και όνειδος. Οι αγρότες μας υφίστανται αδίκως και παρανόμως το τέλος. Για τα βιβλία εσόδων και εξόδων για τους αγρότες, για την ηγεσία του Υπουργείου δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Κάποιοι απεργάζονται ένα φορολογικό σύστημα για τους Έλληνες παραγωγούς, που σημαίνει κόστος. Τα παπαγαλάκια λένε ότι το σενάριο προβλέπει να φορολογούνται οι παραγωγοί με τον ειδικό προσδιορισμό. Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα. Όσοι απεργάζονται κάτι τέτοιο να το περάσουν, χωρίς συζητήσεις με το Υπουργείο, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες. Τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί…».
Η γενική γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Γεωργία Μπαζιώτη, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: «Θέλω να δώσω ένα περίγραμμα για τη νέα Κ.Α.Π. Σιγά – σιγά προωθούνται άλλες πολιτικές. Η Ελλάδα χάνει σε μερίδιο, αλλά το σενάριο δεν είναι καταστροφικό. Με διάφορα τρυκ καταλήξαμε στο ότι η Ελλάδα είναι 4η στο ύψος επιδότησης ανά στρέμμα. Σε αυτό το σημείο χάνουμε πολύ λιγότερο των συνολικών επιδοτήσεων. Θα έχουμε τους πόρους αλλά δύσκολο σύστημα ενισχύσεων. Σημαντικό θα είναι το πρασίνισμα. Οι γεωργοί θα έχουν κάποιες υποχρεώσεις, που θα συνδέονται με την γη. Το 2019 θα έχουμε πλήρη περιθοριοποίηση της ενίσχυσης. Στη βασική ενίσχυση θα χτιστεί το πρασίνισμα της Κ.Α.Π.. Για τους κτηνοτρόφους, θα πρέπει να διατηρήσουν τους βοσκοτόπους που ήδη έχουν σήμερα. Η μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με τα ειδικά δικαιώματα, που καταργούνται. Η φιλοσοφία του νέου συστήματος είναι τα δικαιώματα να ακουμπάνε σε μία έκταση. Η Ελλάδα ζήτησε να διατηρηθούν τα ειδικά δικαιώματα. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αποκτήσουν βοσκοτόπους. Σύνθετο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Θα υπάρχει ενίσχυση για νέους γεωργούς, θα εξακολουθήσουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Από τον αγροτικό κόσμο περιμένουμε ιδέες και προτάσεις για να καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι αποδοτικό».
Ο διευθυντής γραφείου ΠΑΣΕΓΕΣ Βρυξελλών κ. Ιωάννης Κολυβάς επεσήμανε ανάμεσα στα άλλα: «Να δούμε την οπτική των αγροτών για τη νέα Κ.Α.Π. Οι προσεγγίσεις είναι ταυτόσημες. Ελπίζω και εύχομαι να είναι ταυτόσημες και οι απόψεις μας. Μας απασχολεί το πώς θα μοιράσουμε τα χρήματα στην χώρα μας. Η συγγραφή των εισηγήσεων θα ξεκινήσει τον Μάρτη και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη. Η νέα Κ.Α.Π. θα φτάσει στην Ολομέλεια του Ευρωπ. Κοινοβουλίου Μάιο – Ιούνιο 1013. Η στήριξη πρέπει να πηγαίνει στους ενεργούς αγρότες. Θέλουμε να αποκλείσουμε τον μεγάλο ιδιοκτήτη. Μαχητό είναι να θέλουμε να κρατήσουμε τα ειδικά δικαιώματα. Μέσα στη χώρα μας έχουμε την μεγαλύτερη ανομοιογένεια. Πρέπει να δούμε πως θα εφαρμόσουμε την περιθοροιοποίηση».
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής κ. Βασ. Έξαρχος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Μιχ. Τζιότζιος, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ελασσόνας κ. Αναστ. Αντωνίου και ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Σοφολόγης.
Το παρών έδωσαν ακόμη στην ημερίδα:
Η βουλευτής κ. Βάσω Αλεξανδρίδου, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γ. Παπαδόπουλος, Χαρ. Τσιουβελακίδης, Φ. Τζιόκας, Ι. Τσούτσος, αιρετοί της περιοχής, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπρόσωποι αγροτ. φορέων και της Ε.Α.Σ. Ελασσόνας, αγροτοσυνδικαλιστές και δεκάδες κτηνοτρόφοι(προβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι, χοιροτρόφοι).