Συνέντευξη στον Γιάννη Μουκίδη
Νίκος Γάτσας. Στο «τιμόνι» του Δήμου Ελασσόνας από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνει μόλις 5 μήνες θητείας στον δημαρχιακό θώκο. Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας «καταθέτει» στην «Ε» τους στόχους του πρώτου χρόνου της θητείας του, τις προτεραιότητές του για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη στον Δήμο Ελασσόνας, αναφέρεται στο κεφάλαιο «Όλυμπος» και τέλος στέκεται στο μείζον θέμα της κρατικής χρηματοδότησης και όχι μόνο και στην αναζήτηση επιπλέον πόρων για τις ανάγκες του ορεινού Δήμου του νομού μας.
- Κύριε Δήμαρχε, αναλάβατε το Δήμο Ελασσόνας τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ποιους στόχους έχετε θέσει για τον πρώτο χρόνο της θητείας σας;
Ένας από τους πρώτους στόχους της νέας διοίκησης είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Δήμου με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την άμεση εξυπηρέτηση του δημότη σε θέματα καθημερινότητας στην πόλη και στα χωριά. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται αναβάθμιση του εξοπλισμού, εκπαίδευση του προσωπικού και ψηφιοποίηση των δεδομένων. Έχουμε ήδη δρομολογήσει την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του δήμου με μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών, την αγορά δύο καινούριων απορριμματοφόρων και ενός σαρώθρου καθαριότητας και την αντικατάσταση όλων των παλαιών υπολογιστικών μονάδων. Υπολογίζουμε πολύ στην εκπαίδευση του προσωπικού και ειδικά στις νέες τεχνολογίες,για την καταγραφή, παρακολούθηση και επίλυση των προβλημάτων σε επίπεδο καθημερινότητας.
Στόχος επίσης για τον πρώτο χρόνο της θητείας μας η δρομολόγηση μελετών για μεγάλα έργα ύδρευσης, άρδευσης, εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης των υποδομών, είτε αυτές αφορούν την εσωτερική οδοποιία είτε τα δίκτυα άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας.
Στόχος και μέλημά μας ήδη από την πρώτη ημέρα στο δήμο ήταν και η καθημερινότητα των μαθητών στα σχολεία. Ξεκινήσαμε με αυτοψίες και καταγραφές των προβλημάτων σε κάθε σχολείο και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν την αισθητική και την ασφάλεια που θέλουμε για τα σχολεία των παιδιών μας.
Ένας ακόμη στόχος για τον πρώτο χρόνο της θητείας μας είναι η καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω του θεσμού των λαϊκών συνελεύσεων που έχουμε εγκαινιάσει, καθώς και μέσα από τη συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια, τα οποία συμμετέχουν σε συναντήσεις σε κάθε δημοτική ενότητα. Η ενεργός συμμετοχή των μελών της τοπικής κοινωνίας στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων κάνει πιο εύκολη τη δουλειά της δημοτικής αρχής, που αξιολογεί τα θέματα με βάση τα πραγματικά δεδομένα και ιεραρχεί τις προτεραιότητές της πιο αποτελεσματικά.
- Μιλώντας για προτεραιότητες, θα θέλατε να μου πείτε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στον τομέα της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης στον Δήμο Ελασσόνας;
Πιστέψτε με, όταν αποφάσισα πριν ένα χρόνο να βάλω υποψηφιότητα, αυτό είχα ως κίνητρο. Την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την τοπική ανάπτυξη. Έχω μεγάλη πίστη στις δυνατότητες της περιοχής και νιώθω περήφανος ως δήμαρχος για την ποιότητα των ανθρώπων του δήμου μας. Δε συνηθίζω να καλοπιάνω τους συμπολίτες μου και νομίζω ότι εκτιμήθηκε αυτό στις εκλογές. Και ενώ δεν υποσχέθηκα πολλά, σήμερα μπορώ να πω ότι η ομάδα μας μπορεί και θα κάνει πολλά για την τοπική ανάπτυξη. Πρώτα απ΄όλα έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την προβολή των σημείων ενδιαφέροντος του δήμου ξεκινώντας από τον εμβληματικό Όλυμπο, τα σπουδαία εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής, με κυρίαρχο την Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας, την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του τόπου μας. Επενδύουμε σε ψηφιακές πλατφόρμες ενημέρωσης για την περιοχή μας, στη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, στην προβολή των τοπικών προϊόντων ως στοιχείων της τοπικής κουλτούρας και στην αγροτική παραγωγή για την ενίσχυση του εισοδήματος και την εξωστρέφεια των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρει ο τόπος μας. Πιο συγκεκριμένα, καταρτίζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής, που γίνεται για πρώτη φορά, από ειδικούς επιστήμονες και με γνώμονα το άμεσο αντίκρισμα στους επιχειρηματίες της περιοχής. Το μέλλον της περιοχής μας συνδέεται αναπόφευκτα με τον αγροτικό τομέα, τον τομέα της παραγωγής εξαιρετικών προϊόντων, που κερδίζουν σε αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Το μεγάλο στοίχημα σε αυτό τον τομέα είναι η τυποποίηση και η προώθηση των προϊόντων, και σ΄αυτό θα δώσουμε φέτος μία μεγάλη ώθηση, πρώτα με το Φεστιβάλ Φέτας και προϊόντων Ολύμπου, δεύτερον με την πρώτη Διατοπική Συνεργασία για τα προϊόντα παραγωγής Ολύμπου και τρίτον με την πρώτη θεματική ιστοσελίδα του δήμου για τις παραγωγικές επιχειρήσεις.
- Αναφερθήκατε στον Όλυμπο ως μέρος του σχεδίου αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου Ελασσόνας. Πόσο εύκολη υπόθεση θεωρείτε τη διαχείριση του ονόματος “Όλυμπος”;
Το όνομα “Όλυμπος” είναι πραγματικά πολύ βαρύ, για να το διαχειριστεί κανείς χωρίς σχέδιο και χωρίς υποδομή. Ο δήμος μας έχει από τη μια την τύχη να διοικεί ένα σημαντικό τμήμα του Ολύμπου, να ακουμπά στις πλαγιές του, να αντλεί από τις πηγές του και να απολαμβάνει το μεγαλείο του, αλλά από την άλλη δεν έχει “εκμεταλλευτεί” σχεδόν καθόλου την αναγνωρισιμότητά του στον κόσμο. Τα προϊόντα που παράγονται στην παρολύμπια περιοχή, όπως φέτα Ελασσόνας ΠΟΠ, κρασιά ΠΓΕ, ξηροί καρποί, αρωματικά φυτά και βότανα, μέλι, τσάι, νωπά κρέατα και βιολογικά φρούτα, είναι εξαιρετικής ποιότητας και οι παραγωγοί τους έχουν ήδη επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Ήδη στο δήμο μας έχει αναπτυχθεί ένα πολύ σημαντικό δίκτυο διαδρομών θρησκευτικού τουρισμού, αεραθλητικού τουρισμού και ορειβατικού τουρισμού. Μας ενδιαφέρει να αποτελέσει αυτό το δίκτυο τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της επισκεψιμότητας του θεσσαλικού Ολύμπου. Στο αμέσως επόμενο εξάμηνο θα διερευνήσουμε το ενδιαφέρον επενδυτών για δημοτικές εγκαταστάσεις στον Όλυμπο (ξενώνες, κατασκηνώσεις, δημοτικά κτίρια και πρώην σχολικές μονάδες) και θα επεξεργαστούμε σοβαρά τις προτάσεις για δημοτικές επενδύσεις ακόμα με επενδυτικά δάνεια για το σκοπό αυτό. Είναι απαιτητικό το όλο σχέδιο, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρουμε.
- Ως νέος δήμαρχος εκτιμάτε ότι είναι επαρκής η κρατική χρηματοδότηση για τα σχέδια του Δήμου σας και αν όχι, από πού θα αντλήσετε τη χρηματοδότηση;
Μπορεί να είμαι νέος δήμαρχος, αλλά νομίζω ότι ισχύει και στους δήμους ό,τι ισχύει και στην ιδιωτική οικονομία. Για να λάβεις χρηματοδότηση, πρέπει να αποδείξεις την πίστη σου στο όραμά σου, να καταρτίσεις ένα αξιόπιστο σχέδιο, που να συνδέεται με τις ανάγκες και τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας, και τέλος να βρεις τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να το υποστηρίξουν. Για εμένα και την ομάδα μας, είναι μάλλον εύκολο να καταρτίσουμε ένα έξυπνο, αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο για το δήμο μας, μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να ολοκληρωθεί, αλλά θα ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμένει η κοινωνία από εμάς. Ωστόσο, η τακτική κρατική χρηματοδότηση για έργα δεν είναι ποτέ επαρκής, άλλωστε γι΄αυτό και παρέχονται στους δήμους όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Παρακολουθούμε όλες τις προκηρύξεις των προγραμμάτων και καταθέτουμε προτάσεις σε όλες, είτε των Υπουργείων είτε της Περιφέρειας. Ειδικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ως φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη και αυτό το αποδίδω στην πολιτική που εφαρμόζει ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος έχει αποδείξει αυτά τα χρόνια ότι στηρίζει τις συνέργειες που προωθούν την τοπική ανάπτυξη και ενισχύουν το ΑΕΠ της περιοχής.