Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
σας καλωσορίζουμε στην σημερινή συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης όπου θα κάνουμε έναν απολογισμό της δράσης μας τα τελευταία αυτά τέσσερα χρόνια και θα παραθέσουμε το πλαίσιο πάλης του συνδυασμού μας μπροστά στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα γίνουν ο α γύρος την Κυριακή 19 Μάη και ο β γύρος που συμπίπτει με τις ευρωεκλογές την Κυριακή 26 Μάη 2019.
Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα είναι ένας δύσκολος πολιτικός αγώνας, θα αναμετρηθούμε με ψηφοδέλτια που εγκλωβίζουν τον κόσμο, με δυνάμεις και τοπικούς παράγοντες που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, είτε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, είτε της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων αποχρώσεων. Βέβαια υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι τις τοπικές εκλογές, οι γενικές πολιτικές εξελίξεις θα έχουν την δικιά τους δυναμική. Θα επιδρά τόσο η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, θα δυσκολεύει η ζωή των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων, των μικρών αγροτών και κτηνοτρόφων, των μικρών εμπόρων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των γυναικών της υπαίθρου.
Τα μνημόνια που τελείωσαν, θα είναι εδώ, τα τσακισμένα δικαιώματα, η άγρια φορολογία, οι κατασχέσεις, όλα αυτά που βιώνει στην καθημερινότητα του ο λαός, θα είναι όλα εδώ. Συν το γεγονός ότι θα επιδρά επίσης η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τους λαούς από τις αντιθέσεις εντός ευρωπαϊκής ένωσης, τις αντιπαραθέσεις των άλλων μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων που μαίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη και στην περιοχή μας που εδώ έρχεται και κολλάει η στρατηγική της αστικής τάξης της χώρας μας για τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση της.
Δεν είναι ζητήματα άσχετα με αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα, γιατί πρέπει να αφορούν και τις τοπικές κοινωνίες τέτοια θέματα όπως για παράδειγμα το ζήτημα της βάσης των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ στη Λάρισα. Είναι σοβαρό και επικίνδυνο θέμα. Η Λάρισα είναι δίπλα μας. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να υπάρχει τέτοιου είδους βάση στο κέντρο μιας χώρας. Τα drοnes πέρα από τις πτήσεις για ανίχνευση και καταγραφή είναι φονικά όπλα. Η χώρα που θα δεχτεί επίθεση από τέτοια όπλα, θα απαντήσει και θα χτυπήσει εκεί από που ξεκινάνε αυτά τα όπλα, δηλαδή την περιοχή μας. Και εδώ βέβαια ευθύνες έχουν και οι τοπικοί αιρετοί-άρχοντες, περιφερειακοί-δημοτικοί, που παρουσιάζουν αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις ως ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Είναι λοιπόν μια ευρεία γκάμα παραγόντων που θα επιδρούν στις συζητήσεις μας με τον κόσμο για τις τοπικές εκλογές. Σκεφτείτε ότι μπορεί να γίνουν και οι βουλευτικές εκλογές, να προηγηθούν ή να συμπέσουν με τις τοπικές, οπότε αναγκαστικά θα μιλάμε για όλα. Όπως και να έχει, εμείς ως λαϊκή συσπείρωση θα δώσουμε τη μάχη για να αποκαλύψουμε την ουσία και το ρόλο που παίζει τα τελευταία χρόνια η τοπική διοίκηση, στο πέρασμα και στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Επιβεβαιώθηκε 100% η θέση μας ότι δεν πρόκειται για τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε οι μόνοι που εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο, μιλάμε δηλαδή καθαρά για τοπική διοίκηση στα πλαίσια του κεντρικού αστικού κράτους. Μια τοπική διοίκηση, όργανο και εργαλείο του κράτους, που εξειδικεύει την πολιτική που αντιστρατεύεται τα λαϊκά συμφέροντα σε τοπικό επίπεδο και απορροφά τους όποιους κραδασμούς και τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής.
Να σκεφτούμε μόνο γιατί σχεδιάστηκαν, ποιες ανάγκες εξυπηρέτησαν οι αλλαγές και οι αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική διοίκηση. Μια κλωστή δένει τον Καποδίστρια με τον Καλλικράτη και σήμερα με τον Κλεισθένη 1. Όλοι τους ήταν με αυτές τις αλλαγές. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι πλην Λακεδαιμονίων. Μόνο εμείς σθεναρά αντιταχτήκαμε σε αυτούς τους νόμους και να που έφτασε η τοπική διοίκηση.
‘’ ‘Έπεσε μέσα στην κρίση γι’ αυτό δεν πέτυχε ο Καλλικράτης”, μας έλεγε ο προηγούμενος δήμαρχος στα δημοτικά συμβούλια όταν τους ασκούσαμε κριτική. Να όμως που ο Καλλικράτης έγινε (και πέτυχε για το αστικό κράτος το σκοπό του), για να προσαρμόσει η τοπική διοίκηση την λειτουργία της, τις υποδομές της, ώστε την κρίση να την πληρώσει ο λαός, να μειωθεί κατακόρυφα η χρηματοδότηση στους δήμους και τις περιφέρειες, να παρέχονται όλο και λιγότερες υπηρεσίες, να γίνεται ο Δήμος ένας έξτρα φορομπηχτικός μηχανισμός, να σπρώχνεται στην ανταποδοτικότητα. Και αύριο θα έρθει ένας νέος κύκλος αναδιαρθρώσεων προσαρμοσμένων σε αυτές του κεντρικού κράτους και της πιο άμεσης διασύνδεσής τους με τους θεσμούς της ευρωπαϊκής ένωσης, τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι όλες αυτές οι αλλαγές στην τοπική διοίκηση έγιναν πρώτα και βασικά για να προωθήσουν και να στηρίξουν την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αποδείχτηκε στην πράξη και στην ζωή των λαϊκών στρωμάτων ότι μέσω και των νέων τοπικών και περιφερειακών δομών, με το ρόλο και τις αρμοδιότητες που πήραν, άδραξαν μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης οι επιχειρήσεις, μειώθηκε περαιτέρω το εισόδημα των εργαζομένων, των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων και ΕΒΕ, ανατράπηκαν οι εργασιακές σχέσεις, εμπορευματοποιήθηκαν βασικές κοινωνικές ανάγκες, ανατράπηκαν με ταχύτητα οι χρήσεις γης και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Εδώ στην περιοχή μας υπάρχουν οι βλέψεις για τον Όλυμπο που ανάλογα με το ενδιαφέρον επιχειρηματικών συμφερόντων θα προωθούνται ή όχι. Μπορούμε να δούμε για παράδειγμα το τι γίνεται σήμερα με την συντριπτική πλειοψηφία των αγροκτηνοτρόφων του Δήμου μας και τον κλάδο της παραγωγής γάλακτος. Εμείς ψηφίσαμε βέβαια να γίνει η γαλακτοκομική σχολή στην Ελασσόνα αλλά ποια είναι η βαθύτερη στόχευση και ποιος θα ωφεληθεί τελικά; Θα βγαίνουν εργαζόμενοι, εξειδικευμένοι τυροκόμοι, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα καλούς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, που θα δουλέψουν εδώ στις δικές μας επιχειρήσεις; Ή θα βγαίνουν εργαζόμενοι με καρατομημένα δικαιώματα που θα κάνουν και κανένα εξάμηνο ή χρόνο μαθητεία, τζάμπα δηλαδή δουλειά στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και οι οποίοι θα ανακυκλώνονται από τους επόμενους τελειόφοιτους σπουδαστές που θα έρχονται με τη σειρά τους; Θα δούνε βελτίωση της κατάστασης οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας, θα έχουν τιμή στο γάλα που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή;
Εδώ βλέπουμε τι γίνεται με την τιμή στο γάλα και τις παράνομες εισαγωγές-ελληνοποιήσεις που με ευθύνη των μεταποιητών, τις πλάτες της κυβέρνησης και όλο το νομοθετικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης θα οδηγηθεί ένας ολόκληρος κλάδος στο ξεκλήρισμα και στη φτώχεια. Εκβιασμοί για ανοικτές τιμές, σπάσιμο των συμφωνιών αγοράς γάλακτος, ακάλυπτες επιταγές… Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς, αυτός είναι ο καπιταλισμός. Στήριξε η δημοτική αρχή, αυτή και η προηγούμενη, τους μικρούς κτηνοτρόφους και αγρότες; Η γιορτή φέτας τι θετικό αντίκρισμα είχε γι’ αυτούς; Το ότι είναι τα προϊόντα ΠΟΠ; η φέτα, το αρνάκι -κατσικάκι Ελασσόνας. Τι θετικό έδωσε σε αυτούς; Να πάει η τιμή στα 80 λεπτά, αλλού και στα 70 λεπτά κι εμείς να καμαρώνουμε ότι βγάζουμε προϊόντα ΠΟΠ; Ούτε το κόστος παραγωγής δεν βγαίνει, φθηνότερο το γάλα και από το εμφιαλωμένο νερό. Ή μήπως αγοράζουμε εμείς, ο λαός της περιοχής μας ως καταναλωτές, πιο φτηνά αυτά τα προϊόντα που παράγουμε; Το μόνο που κατοχύρωσαν τα ΠΟΠ είναι τα κέρδη και το όνομα, η φίρμα του μεταποιητή εμποροβιομήχανου. Του έδωσαν τη δυνατότητα να πουλάει τα ΠΟΠ σε τιμές που πήραν την ανηφόρα.
Ένα άλλο δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η λειτουργία της τοπικής διοίκησης ως φορομπηχτικός-εισπρακτικός μηχανισμός με διεύρυνση της ανταποδοτικότητας σε όγκο και έκταση, μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την τελευταία συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό τι βγήκε; Για το 2019 μείωση κατά 740 εκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης στους δήμους και κατά 73 εκατομμύρια για τις περιφέρειας. Συν αύξηση κατά 194 εκατομμύρια ευρώ των δημοτικών φόρων και τελών. Αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τα ίδια έσοδα (φόροι- τέλη κ.ά.) να υπερκεράσουν σε ύψος μέχρι το 2022 την κρατική χρηματοδότηση. Στους μεγάλους δήμους πρέπει να ξέρετε ότι ήδη οι προϋπολογισμοί τους στηρίζονται στην πλειοψηφία τους από τα λεγόμενα ίδια έσοδα δηλαδή από τα ανταποδοτικά τέλη και την τοπική φορολογία.
Πριν λίγες μέρες έγινε και η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του Δήμου μας για το 2019. Τα στοιχεία και η συζήτηση που έγινε ήταν για άλλη μια φορά αποκαλυπτικά. Καταρχήν το πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού είναι τόσο ασφυκτικό που οποιαδήποτε απόκλιση αποτελεί αιτία αναπομπής του και σταματά την ροή της κρατικής χρηματοδότησης. Καταδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο αυτό που λέγαμε πριν, πόσο σφιχτά δηλαδή είναι εναγκαλισμένος πλέον ο θεσμός της τοπικής διοίκησης με την κεντρική εξουσία, τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβέρνησης.
Τι είδαμε και τι αναδείξαμε λοιπόν; Στο δήμο μας η σταθερά μειωμένη τα τελευταία χρόνια κρατική χρηματοδότηση αγγίζει περίπου το 70% και το 30% αφορά τα ίδια έσοδα του Δήμου. Τα σχολεία μας στο 2019 (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) θα πάρουν μειωμένα κατά 16.000 ευρώ τα είδη πετσοκομμένα ποσά που τους αναλογούν. Τα χρήματα που θα δοθούν για την πυροπροστασία είναι λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν (91 χιλιάδες ευρώ) ,σκεπτόμενοι και με την πείρα από τα τραγικά γεγονότα του 2018 με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Η χρηματοδότηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες είναι κατά πολύ μειωμένη (πάνω από το μισό) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από 200.000 σε 76.125 €. Η αποσπασματικότητα δε, που αποτυπώνουν οι όποιες παρεμβάσεις τους, είτε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, άλλων γενικών αναγκών σε υποδομές, δείχνει ότι δεν αποτελούν γι’ αυτούς προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας.
Είμαστε ο μόνος συνδυασμός που επανειλημμένα έχουμε φέρει αυτά τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο. Για την ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, πυροπροστασίας, αντισεισμικής θωράκισης. Και αυτές οι προτάσεις μας υποτιμούνται από τους άλλους σύμβουλους όλων των συνδυασμών. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε επισημάνει για παράδειγμα την ανάγκη για μελέτη και κατασκευή έργων στην Τσαριτσάνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Συνέχεια μας καθησυχάζουν. Πρέπει να γίνει πρώτα το κακό δηλαδή για να συνειδητοποιήθει το πρόβλημα;
Τέτοια έργα δεν τα προχωράνε συνειδητά, είναι έξω από τις προτεραιότητες τους οι λαϊκές ανάγκες αφού δεν επιφέρουν κάποιο επιχειρηματικό όφελος ή δεν εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
Για την πυροπροστασία να μην ενδιαφερθούμε; Εκκενώθηκε η πόλη της Ελασσόνας πριν πέντε-έξι χρόνια μπροστά στον κίνδυνο από την πυρκαγιά γύρω από την ΠΑΠ. Πέρυσι μετά από δική μας επιμονή μας απάντησαν και μετά από μεγάλη καθυστέρηση για το κονδύλι της πυροπροστασίας και αν αξιοποιήθηκε. Και μάθαμε τελικά ότι ο καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών έγινε το Σεπτέμβρη ,μετά το πέρας του καλοκαιριού. Κι αν δεν ήταν η δικιά μας πίεση;
Η ίδια κατάσταση και για την αντισεισμική θωράκιση. Χωρίς ελέγχους τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία. Φίλοι και συναγωνιστές αυτά τα ζητήματα δεν είναι για υποτίμηση. Η χώρα μας είναι απ’ τις πιο σεισμογενείς στον κόσμο. Πρέπει να τα προτάσσουμε σαν βασικά αιτήματα, να γίνονται θέματα διεκδικήσεις από τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς.
Ή ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα η μόλυνση του Ελασσονίτη ποταμού, που πρέπει να απασχολήσει και να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις. Δεν αρκεί πολλές φορές και από εμάς μια απλή ανάδειξη του προβλήματος σε ένα δημοτικό συμβούλιο, όταν παρουσιάζεται οξυμένο το φαινόμενο, όπως συμβαίνει συχνά στο χωριό του Ευαγγελισμού με το αφρισμένο νερό από βιομηχανικά κυρίως απόβλητα που ξεκινάει από τα βοδιανά και φτάνει μέχρι τα χωριά της Ποταμιάς.
Στον αντίποδα φίλες και φίλοι αν δούμε τα ίδια έσοδα, τα χρήματα δηλαδή που εισπράττει ο δήμος άμεσα από την τοπική φορολογία, αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 30% των εσόδων στον προϋπολογισμό. Εδώ κρατιούνται σταθερά τα έσοδα( είχαν αυξηθεί βέβαια τα τελευταία χρόνια )από μισθώματα ,τέλη καθαριότητας -φωτισμού, αρδευτικά, αλλά προϋπολογίζονται και αυξημένα έσοδα από τον ΤΑΠ(τέλος ακίνητης περιουσίας), από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιτηδευματιών (που από την προηγούμενη δημοτική αρχή ακόμα είχαμε ζητήσει να μην το εφαρμόσει, ήταν στην ευχέρεια τους καθώς δεν εισπράττονταν πριν. Και η σημερινή βέβαια δεν το καταργεί.), αυξημένα έσοδα από φόρους και εισφορές κατά 13.000 € από φόρους ηλεκτροδοτούμενων χωρών, από παράβολα για την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος αυξημένα έσοδα κατά 24.000 €. Όλα αυτά δηλαδή θα κληθούμε να τα πληρώσουμε αυξημένα.
Και πάνω σε αυτό το ζήτημα των πόρων των δήμων έχει ξεσπάσει και η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με βάση τις εξαγγελίες Μητσοτάκη ότι ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει αποκλειστικός πόρος χρηματοδότησης των δήμων, όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση. Κανένας τους δεν συζητάει για την κατάργηση του αλλά ψευτομαλώνουν για το ποιος θα το εισπράττει. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει θα το εισπράττει το κράτος, η Νέα Δημοκρατία λέει οι δήμοι. Αυτό έχει σημασία; Ποιος θα το παίρνει από το λαό.
Συνολικά αυτό που επιβεβαιώνεται και από αυτή τη δήθεν αντιπαράθεση τους είναι ότι το αντιλαϊκό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει άσχετα από τις όποιες υποσχέσεις για ευκαιριακή μείωση του ενόψει βέβαια και προεκλογικών εξαγγελιών.
Τώρα όσον αφορά τα έξοδα (είπαμε για τα έσοδα) και εκεί η κατάσταση είναι αποκαλυπτική. Μια σειρά αναγκαίων έργων δεν προτάσσονται, δεν περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα οι περισσότερες προτάσεις των τοπικών συμβουλίων (φέτος μάλιστα δεν ζήτησαν από τα τοπικά συμβούλια να τους παραθέσουν τις προτάσεις τους). Μένουν στην κυριολεξία τα χωριά μας απογυμνωμένα από έργα (για τα απαραίτητα μιλάμε, εσωτερική οδοποιία, αγροτική οδοποιία ,αγωγούς άρδευσης). Για τον Οργασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας που εκεί είναι ενταγμένοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα δοθεί κονδύλι κατά 75.000 € μειωμένο, για τις δαπάνες φύλαξης κτηρίων προβλέπεται μηδενικό πόσο. Σκεφτείτε το βανδαλισμό με τα ναζιστικά σύμβολα στο δεύτερο δημοτικό σχολείο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρώτο νηπιαγωγείο που στεγάζεται στο παλιό κτίριο του πρώην πρώτου δημοτικού στο Βαρόσι, το γήπεδο με το ταρτάν και το χόρτο στο γυμνάσιο που αν δεν προβλεφθεί φύλαξη θα καταστραφεί.
Και όσον αφορά τις υπηρεσίες πολιτισμού -αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής ,αυτές θα χρηματοδοτηθούν κατά 500.000 € περίπου λιγότερα. Σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία θα επιχορηγηθεί το ”αστρονομικό” ποσό των 1000 €. (Εδώ τα 10ευρα-15ευρα-20ευρα το μήνα για άθληση για κάθε παιδί είναι καθεστώς). Καμιά πρόβλεψη για δωρεάν άθληση και στήριξη του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού. Και σε πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία πάλι αυτό το ”αστρονομικό” ποσό των 1000 € . Πέρυσι είχαν δώσει κοντά στις 10.000 €,τώρα είπαν θα τα κόψουν κι αυτά που ήταν μια ανάσα για τους πολιτιστικούς συλλόγους που κάνουν τα ετήσια πανηγύρια τους και καλύπτουν κάποια έξοδα. Ούτε αυτά δηλαδή.
Τέλος όσον αφορά τις στοχεύσεις των αναδιαρθρώσεων στην τοπική διοίκηση πρέπει να σημειώσουμε το διαρκές πέρασμα αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση που βρίσκονταν στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Με την στρατηγική της ”αποκέντρωσης” ολοκληρώθηκε σχεδόν η αποσάθρωση του τομέα της πρόνοιας ως ευθύνη του κράτους, η συρρίκνωση των δομών της, η ανάθεση όλο και μεγαλύτερου μέρους των εργασιών σε ευκαιριακές δομές διαχείρισης της φτώχειας, στις ΜΚΟ, σε ΚΟΙΝΣΕΠ, η ενίσχυση της ανταπόδοσης, της επιχειρηματικότητας, η περικοπή και συρρίκνωση προνοιακών επιδομάτων και άλλων παροχών με βάση τα ”όρια φτώχειας”. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τομείς όπως η παιδεία και η υγεία. Ο δικός μας δήμαρχος είναι θερμός υποστηρικτής της αυτοτέλειας των δήμων, συντάσσεται με την ΚΕΔΕ .Τα 10 εκατομμύρια (τόσα είναι τα έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση )να μας πει που θα τα βρει για να λειτουργήσει ο Δήμος. Αν τα εισπράξει από τους δημότες, τότε ναι θα έχει πετύχει την αυτοτέλεια.
Επιπλέον οι δήμοι και οι περιφέρειες έδειξαν μέσα στην καπιταλιστική κρίση, μεγάλη ευελιξία στην διαχείριση και καθήλωση της λαϊκής οργής. Έβαλαν σε εφαρμογή νέους θεσμούς χειραγώγησης εργατικών -λαϊκών μαζών στα όρια και στις ανάγκες του αστικού συστήματος. Αξιοποιήθηκαν τα ευρωενωσιακά και άλλα προγράμματα, οι κάθε λογής δομές ” για την καταπολέμηση της φτώχεια και της ανεργίας”, όπως οι θεσμοί της ”κοινωνικής οικονομίας”, κοινωνικά παντοπωλεία φαρμακεία, λαχανόκηποι και άλλα.
Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές το τελευταίο διάστημα ζούμε μια κατάσταση στην περιοχή μας, στην ονοματολογία αναφέρομαι, στα παζάρια και στα μαγειρέματα, η οποία είναι πέρα για πέρα αποπροσανατολιστική και ξένη για τα λαϊκά συμφέροντα. Όλοι μιλάνε με όλους, εκτός από εμάς γιατί είμαστε καθαροί, δεν κοροϊδεύουμε, δεν υποσχόμαστε και μιλάμε για την ουσία των πραγμάτων από την σκοπιά του δίκιου των λαϊκών στρωμάτων. Η συζήτηση για την απλή αναλογική, την οποία εμείς στηρίζουμε και για κάθε εκλογική αναμέτρηση βέβαια, αξιοποιήθηκε για να κρύψει την ουσία της μεταρρύθμισης του Κλεισθένη. Πέρα από τις αντιπαραθέσεις υπαρκτές ή ανύπαρκτες είναι σαφής η προσπάθεια να δημιουργηθούν ευρύτατες συναινέσεις και στην τοπική διοίκηση, ώστε να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή ρότα.
Εξάλλου οι τοπικές εκλογές έδιναν πάντα μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας στις συμμαχίες των αστικών κομμάτων που αφήνουν περιθώριο στα στελέχη τους τοπικά, να αποστασιοποιούνται σχετικά ή να κάνουν πως αποστασιοποιούνται από τις κεντρικές πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, των κομμάτων τους από αντιλαϊκές πολιτικές που προκαλούν δυσαρέσκεια σε λαϊκά στρώματα.
Και στις προηγούμενες τοπικές εκλογές το είδαμε αυτό, που όμως η πλειοψηφία των υποψηφίων και των ψηφοδελτίων στήριξε τους κεντρικούς σχεδιασμούς για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου και σε βάρος των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων. Που διαφέρουν τώρα οι συνδυασμοί αυτών των αστικών κομμάτων, οι υποψήφιοι τους μπροστά στις τοπικές εκλογές;
Διαφέρουν στο ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής αυτής της κατάστασης που περιγράψαμε, ποιος είναι ο ικανότερος στο να εισπράττει από τους δημότες, ποιος αξιοποιεί καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ποιος κάνει λιγότερες ή περισσότερες αναθέσεις έργων.
Αυτό είναι το πεδίο αντιπαράθεσης τους. Τρεις ώρες μάλωναν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό για την εισπραξιμότητα. Αν είναι αληθινά τα στοιχεία, ότι δεν εισπράττετε έλεγε η αντιπολίτευση, όχι εμείς εισπράττουμε-εσείς εισπράττατε λιγότερα έλεγε η δημοτική αρχή. Τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Τίποτα για την κρατική υποχρηματοδότηση, ούτε κουβέντα στο να δώσουν μια έστω ανάσα στο λαό από την τοπική φορολογία. Όλα αυτά τα χρόνια έτσι κυλάει η κατάσταση στα δημοτικά συμβούλια. Και να οι εκατέρωθεν καταγγελίες για κακοδιαχείριση, κατασπατάληση πόρων, εξυπηρέτηση ημετέρων και να οι καταγγελίες από αντιπολίτευση και αποχωρήσαντες του συνδυασμού της πλειοψηφίας στην αποκεντρωμένη διοίκηση και τον εισαγγελέα για την κατάσταση στη ΔΕΥΑΕΛ. Πεδίο δόξης λαμπρό για ψευτοκαυγάδες και λεονταρισμούς η ΔΕΥΑΕΛ. Κανένας τους δε λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της είναι η ίδια της η λειτουργία ως επιχείρηση. Με ελάχιστο προσωπικό το μόνο που ουσιαστικά μπορεί να διεκπεραιώσει είναι οι εισπράξεις. Ούτε ταυτοποίηση των βλαβών μπορεί να κάνει, ούτε πολλές φορές να υπογράψει και τις παραδόσεις έργων. Το μπλοκάκι πάει σύννεφο, οι αναθέσεις πολλές και έτσι δημιουργούνται τεράστια χρέη και μετά έρχονται οι αγωγές από τους εργολάβους και τους επαγγελματίες και η κατάσταση φτάνει στο κόκκινο. Έρχεται η δημοτική αρχή να πάρει δάνειο μετά για να μπορέσει να τη χρηματοδοτήσει, το οποίο θα το πληρώσουμε εμείς οι δημότες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και διαμορφώνεται αυτό το αδιέξοδο. Που αργά ή γρήγορα θα σπρώξει τα πράγματα στην ιδιωτικοποίηση της δημοτικής επιχείρησης.
Φίλες και φίλοι, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, απέναντι σε αυτές πολιτικές στεκόμαστε με ολοκληρωμένες προτάσεις και θέσεις που τις θέτουμε ανοιχτά στο λαό χωρίς μισόλογα και περιστροφές και οι οποίες έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος για την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων, το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει.
Δημιουργούν τις προϋποθέσεις και τους συσχετισμούς να πάρει ανάσα ο λαός, να δυναμώσει η πάλη του, να δεχτεί πλήγμα το αστικό δίπολο, που όσο πιο ισχυρό θα στέκεται τόσο πιο πολύ θα συντρίβει το λαό και τις ανάγκες του.
Δείτε για παράδειγμα τι κάνει ο Πελετίδης στην Πάτρα, ο κουμμουνιστής δήμαρχος. Εκεί όλοι οι Συριζαίοι, Πασοκογενείς, Δημάρ, συνασπίστηκαν για να γλιτώσουν την Πάτρα από τον <<κόκκινο κίνδυνο>>. Γιατί ο Πελετίδης είναι’’ θρασύς’’. Κάνει έργα με ελάχιστο κόστος, χωρίς εργολάβους, με τις τεχνικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση των 800 μέτρων της πλαζ, που ένας συμβατικός προϋπολογισμός θα απαιτούσε περί της 300 χιλιάδες ευρώ και ολοκληρώθηκε με μόλις 1000 €. Άνοιξε θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά της πόλης, προσφέρει γεύματα στους μαθητές της, εξασφάλισε την ημερήσια διατροφή για όλους τους άπορους, κάνοντας μάλιστα τη διανομή κατ ΄οίκον για όσους αδυνατούν να βγουν από το σπίτι. Επίσης μείωσε τα δημοτικά τέλη στα λαϊκά στρώματα και τα αύξησε στους ισχυρούς. Αυτός είναι ο εχθρός των ’’ προοδευτικών δυνάμεων ‘’ της Πάτρας. Στο τιμόνι της δημοτικής αρχής αλλά στην ουσία είναι μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία.
Εμείς λοιπόν είμαστε η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στο δήμο της Ελασσόνας, είμαστε η σίγουρη δύναμη στην οποία μπορεί να στηριχθεί ο λαός περιοχής μας. Να πάρει κουράγιο και να παλέψει κι αυτός για τις σύγχρονες ανάγκες του.
Μέσα από τα δημοτικά συμβούλια παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αποκαλύπτουμε τα αντιλαϊκά σχέδια, ενημερώνουμε με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουμε και θέλουμε να τις κάνουμε περισσότερες, με τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις μας, τα εργατικά λαϊκά στρώματα για το που πάνε τα πράγματα, για το ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση του δίκιου τους στα δικά τους χέρια.
Είμαστε κυρίως μέσα στο λαό που δυσκολεύεται, που αγωνίζεται, είμαστε μέσα στα προβλήματα του. Συμμετέχουμε, προσπαθούμε να συμβάλουμε στο δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας, των εργατών με τους μικρούς-φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και των χωριών, τους μικρούς εμπόρους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Με αυτούς είμαστε. Μέσα στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος, του ριζοσπαστικού πόλου της αγροτιάς, στο δυνάμωμα της οργάνωσης τους.
Σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο της Ελασσόνας, στους αγώνες, στις απεργίες των δεκάδων συμβασιούχων του Δήμου μας, στην πάλη για τα δεδουλευμένα τους και τη μονιμοποίησή τους, το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, στάση που αναγνωρίζεται από το σύνολο αυτών των εργαζομένων.
Παλεύουμε από τα πιο μικρά καθημερινά πράγματα μέχρι τα πιο μεγάλα. Διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
Μείωση των ανταποδοτικών τελών και φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά λαϊκά στρώματα, άνεργους μικρομάγαζα, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες.
Προτάσσουμε έργα που ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερα έργα που έχουν να κάνουν με την προστασία την αντιπλημμυρική, την αντιπυρική, την αντισεισμική.
Μέτρα για την υγεία και γενικότερα την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης. Ατμόσφαιρα, νερά, πράσινο. Καμιά σκέψη για παραχώρηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων του Δομένικου σε ιδιώτες.
Έμπρακτη στήριξη της αγροτιάς. Αγροτική οδοποιία, έργα άρδευσης, μείωση τελών.
Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο του φράγματος στο Αγιονέρι, κατασκευή και άλλων μικρότερων φραγμάτων.
Καμιά ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, το νερό, που βρίσκονται στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων.
Άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, προτεραιότητα προσλήψεων στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Μονιμοποίησή των ήδη συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Για όλα αυτά φίλες και φίλοι είμαστε εδώ, να σταθούμε δίπλα στο λαό, να τον κάνουμε να πιστέψει στη δύναμη του.
Να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς τους τοπικούς υποστηρικτές αυτής της βάρβαρης πολιτικής, που τα μαγειρεύουν και εμφανίζονται ως δήθεν ανεξάρτητοι.
Το ψηφοδέλτιο, ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ είναι το πιο πλατύ ψηφοδέλτιο. Χωράνε όλοι οι άνθρωποι του μόχθου. Να μη διστάσει κανένας. Σας καλούμε σε συστράτευση, να στελεχώσουμε καλύτερα τα ψηφοδέλτια μας με καινούργιο κόσμο, τα νέα παιδιά να μη φοβηθούν. Και το δημοτικό ψηφοδέλτιο και τα τοπικά ψηφοδέλτια στα χωριά βέβαια. Να μην αφήσουμε κανένα χωριό στον αντίπαλο, χωριό που δεν θα υπάρχει υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο καινούριος νόμος απαιτεί περισσότερους υποψήφιους για τα τοπικά συμβούλια.
Να προχωρήσουμε από σήμερα, έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά. Όλοι στη μάχη. Καλή δύναμη σε όλους.