1998: Η πρώτη γιορτή φέτας στην Ελασσόνα, του Δ. Κουλουκτσή

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Η πρώτη γιορτή φέτας στην Ελασσόνα πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου του 1998. Η οργάνωσή της είχε αρχίσει από τα μέσα περίπου του προηγούμενου έτους.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν ο τότε διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Λάρισας κ .Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της γιορτής, αντιπρόεδρος ο κ. Δ. Κουλουκτσής, γεωπόνος τότε στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Λάρισας και μέλη ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Ελασσόνας κ. Δ. Καλογιάννης, ο τότε δήμαρχος Ελασσόνας αείμνηστος Λάζαρος Μεταξιώτης, ο πρόεδρος από τότε της Ομοσπονδίας Τυροπαραγωγών Ελλάδος κ. Απ. Ρίζος, ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νομού Λάρισας κ. Αθ. Νασίκας και ως εκπρόσωποι του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρισας, οι κ. Ν. Μπίζιος και Γιάννης Κασσάρος.

Στόχος και φιλοδοξία της οργανωτικής επιτροπής ήταν η γιορτή φέτας στην Ελασσόνα να καθιερωθεί, να αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και να συμβάλλει στην ανάδειξη και προώθηση στην εσωτερική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, του τόσο σημαντικού για την εθνική μας οικονομία εκλεκτού, παραδοσιακού αυτού τυριού, που είναι το στήριγμα της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Η φέτα είχε αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης σε εθνικό επίπεδο στις αρχές του 1994, με την Υπουργική Απόφαση 313025/11-01-1994 και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1996, με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1107/96. Μετά τη δημοσίευση του παραπάνω Κανονισμού, η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ζήτησαν τη διαγραφή της ονομασίας «φέτα» από το μητρώο των Π.Ο.Π. Την περίοδο εκείνη της οργάνωσης και της διεξαγωγής της πρώτης γιορτής φέτας στην Ελασσόνα, ήταν σε αναμονή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο τότε υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη της γιορτής, τονίζοντας ότι η χώρα μας δίνει μία σκληρή και δύσκολη μάχη, που συνεχίζεται μέσα στην Ευρώπη για την κατοχύρωση της φέτας ως προϊόντος Π.Ο.Π. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα δικαιώσει τελικά το φημισμένο, παραδοσιακό Ελληνικό τυρί. Ο κ. Γερανίδης χαρακτήρισε την 1η γιορτή φέτας στην Ελασσόνα κορυφαίο και πρωτοπόρο γεγονός που συνδέει μία κρίσιμη για την Ελληνική Επαρχία παραγωγική διαδικασία με τον ίδιο τον πολιτισμό. Μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Η μάχη των συνόρων έχει λήξει, το νέο σύνορο είναι η ποιότητα και εκεί ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Την πολύ καλή Ελληνική φέτα πρέπει να την αναγάγουμε σε άριστη, να κυριαρχήσει όχι απλά στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια αγορά, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για σας και τον τόπο». Ο τότε νομάρχης Λάρισας στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η γιορτή θα αποτελέσει την αφετηρία για την καθιέρωση ενός θεσμού με πανελλαδική και παγκόσμια εμβέλεια και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ΝΑ Λάρισας για τη στήριξη της φέτας και την ενημέρωση των καταναλωτών. Ο κ. Ζ. Γιώτσας, έπαρχος Ελασσόνας τότε, χαιρετίζοντας τη γιορτή ζήτησε την ίδρυση και άμεση λειτουργία Σχολής Τυροκομίας και Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης στην Ελασσόνα, για να γίνει η επαρχία Ελασσόνας πιλότος κτηνοτροφίας για όλη τη χώρα .Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρισας τότε κ. Δ. Γκουντόπουλος στον χαιρετισμό του διαβεβαίωσε ότι το Επιμελητήριο θα στηρίξει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην παραγωγή και προώθηση της φέτας.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου 1998 πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής της φέτας. Ο Γερμανός τεχνολόγος Γάλακτος κ. Χοφμάιστερ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον τομέα μηχανοποίησης στην παραγωγή της φέτας. Ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής και πρύτανης τότε του ΑΠΘ κ. Α. Μάντης παρουσίασε το θέμα «Παραγωγή φέτας-κρίσιμα σημεία αυτοελέγχου». Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος τότε της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος αναφέρθηκε στο θέμα «Η αναγνώριση της φέτας ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης .Εφησυχασμός ή παραπέρα προσπάθεια;».

Το βράδυ της Κυριακής η 1η γιορτή φέτας στην Ελασσόνα έκλεισε πανηγυρικά με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέλλας Κονιτοπούλου.

Η προσέλευση των επισκεπτών στις εκδηλώσεις της γιορτής ήταν τέτοια που στα κεντρικά σημεία της πόλης είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και άλλες γιορτές φέτας στην Ελασσόνα.

Στην τελευταία εκδήλωση που έγινε στην Ελασσόνα για τη φέτα, το τριήμερο 14,15 και 16 Σεπτεμβρίου 2018, οι οργανωτές της έκαναν χρήση του τίτλου ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΦΕΤΑ 2018». Μήπως για διαφοροποίηση από τους προηγούμενους; Η πανελλήνια γιορτή φέτας στην Ελασσόνα καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου της περιοχής και όχι μόνο και αυτό δικαιώνει την οργανωτική επιτροπή της 1ης γιορτής φέτας στην Ελασσόνα.

Η δυναμική και τα εφόδια της φέτας για την ανάδειξή της και την προώθησή της στην αγορά, που είναι και ο κύριος στόχος των γιορτών φέτας, είναι τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Βασική προϋπόθεση για τη βελτίωσή τους είναι η πιστή κατά γράμμα εφαρμογή των προδιαγραφών της σε όλα τα στάδια παραγωγής της, όπως αναγράφονται στην Υπουργική Απόφαση 313025/11-01-1994 και αναλύονται στον Κανονισμό 1829/2002, χωρίς εκπτώσεις και παρερμηνείες.

Δημήτριος Κουλουκτσής, γεωπόνος.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ