ΑΠΟ ΤΟ 19ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
«Ακόμη και αν κάποιοι παρουσιάζουν ως πρόοδο την αποδόμηση της εθνικής συνείδησης και το ξεπούλημα της εθνικής κληρονομιάς, αποδεικνύετε περίτρανα πως πρόοδος είναι να διεκδικούμε μία καλύτερη θέση για τη χώρα μας και τον λαό μας στο σύγχρονο περιφερειακό και διεθνές σύστημα, χωρίς να ξεχνάμε τις αξίες και την ταυτότητά μας.
Μάλιστα, το μήνυμα τούτο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ σήμερα, που η Κυβέρνηση με την υπογραφή της εκχωρεί πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της πατρίδας μας».
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, στην έναρξη του 19ου Πανελληνίου Συμποσίου Συλλόγων Βλάχων, που πραγματοποιείται στο Λιβάδι Ελασσόνας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλη Μαγειρία για την πρόσκληση και συνεχάρη όλους τους διοργανωτές “για την άρτια”, όπως την χαρακτήρισε, οργάνωση, ανέφερε:
«Έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι, στη σημερινή εποχή, που κάποιες μειοψηφίες επιχειρούν να απαξιώσουν τους συλλογικούς δεσμούς του Έθνους και την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά, οι Βλάχοι και κυρίως η νέα γενιά, δίνουν ένα βροντερό παρόν, υπομνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως οι αγώνες, που έδωσαν οι πρόγονοί μας για την εθνική μας ανεξαρτησία δεν λησμονούνται ποτέ».
Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, στη συνέχεια επεσήμανε την σημαντική συμβολή των Βλάχων στον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας, τονίζοντας:
«Η συμβολή των Βλάχων στην εθνική παλιγγενεσία και τον Αγώνα του 1821 υπήρξε υπερπολύτιμη, όπως και η συνεισφορά τους στη συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Γεωργάκη Ολύμπιο, τον οποίο και χαρακτήρισε “αγνή και ανιδιοτελή μορφή του Αγώνα”.
«Ο Γεωργάκης Ολύμπιος είχε τρία χαρακτηριστικά, τα οποία αντανακλούν τον πυρήνα των αξιών του Έθνους μας.
Ήταν αφοσιωμένος στο Έθνος και την Πατρίδα, ήταν πιστός στον Χριστό και ήταν μεγαλόψυχος.
Αυτόν τον εθνικό ήρωα, τον συμπατριώτη μας, τιμούμε σήμερα και οι Λιβαδιώτες και οι Λιβαδιώτισσες μπορούν υπερήφανα να λένε πως είναι από τη Λάρισα, την Ελασσόνα, το Λιβάδι, όπου γεννήθηκε αυτός ο ήρωας της Επανάστασης.
Η θυσία των προγόνων μας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ελευθερίας μας και παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας», ήταν ο επίλογος του χαιρετισμού του κ. Κέλλα.