Συμμετοχή σε συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο * Αγώνας για τη διάσωση της μέλισσας
Του Γιάννη Μουκίδη
Σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα ημερίδα – συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρέθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες οι Ελασσονίτες Σπύρος Μήλλας (γιος) και Ανδρέας Μήλλας (πατέρας), εκπροσωπώντας άτυπα το μέλι Ολύμπου και τη χώρα μας.
Το θέμα της διεθνούς συνάντησης ήταν «Μέλισσα, εχθρός ή φίλος, ωφέλιμο ή παράσιτο και πώς αντιμετωπίζεται».
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που παρουσίασε το συνέδριο, που έγινε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν ότι σε αυτό συμμετείχαν μελισσοκόμοι από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Κροατία και με μοναδική Ελληνική συμμετοχή αυτή των Ελασσονιτών μελισσοκόμων! Στους συμμετέχοντες «κατέθεσαν» τις απόψεις τους και τις εργασίες τους καθηγητές διεθνών Πανεπιστημίων από την Αμερική, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η διάσωση του εντόμου που ονομάζεται μέλισσα. Μεταξύ των άλλων, τα οποία ειπώθηκαν στην ημερίδα ήταν οι σαφείς υπαινιγμοί ότι μέρος της βιομηχανικής και φαρμακευτικής παραγωγής ενεργεί εις βάρος της μέλισσας, η οποία λειτουργεί ως φυσικός αναπαραγωγός της χλωρίδας και της πανίδας. Πολλοί από τους επαγγελματίες, χωρίς να γνωρίζουν τις ωφέλειες της μέλισσας, ενεργούν αποτρεπτικά και ενάντια στους μελισσοκόμους, θεωρώντας την ως παράσιτο. Χρησιμοποιούν ισχυρά εντομοκτόνα και πολλές φορές σε ακατάλληλες ώρες για την καταπολέμηση φυτικών ασθενειών με το άσχημο αποτέλεσμα… τη θανάτωση των σμηνών!
Με αφορμή την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, η «Ε» συνάντησε τον Σπύρο Μήλλα, που διατηρεί το «μέλι Ολύμπου». Ζωοτέχνης από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ασχολήθηκε πρακτικά με τη μελισσοκομία το 2016 με την αγορά των πρώτων μελισσοσμηνών.
Νεότατος, δεν κρύβει τη διάθεσή του να δουλέψει για το μέλι και τη μέλισσα, αλλά και τις ανησυχίες του για τη διατήρηση του είδους. Εκπέμπει έναν ενθουσιασμό και μια πίστη για αυτό που κάνει, στέλνοντας και τα δικά του μηνύματα προς κάθε αποδέκτη:
«Η κοινωνία της μέλισσας με κέντρισε γρήγορα και από χόμπι κατέληξα το 2018 να το έχω ως κύριο επάγγελμα με τη διατήρηση 150 μελισσοσμηνών, στη θέση «Ξερολάκκι» Ολύμπου, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων.
Σκοπός μου είναι η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου διατήρησης και διαχείρισης του είδους και του παραγώγου του μέσα από τη βιολογική μελισσοκομία η οποία ήταν σκοπός και του συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησα πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Και καταλήγει ο μελισσοκόμος από την Ελασσόνα:
«Πιστεύω ότι χωρίς τη μέλισσα τα περιβαλλοντολογικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο… χωρίς αυτήν, θα είναι ολέθρια. Ο άνθρωπος θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαιώνιση του είδους, γιατί αυτό είναι συνάρτηση της φυτικής, ζωικής παραγωγής».
ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)