Για το σχολικό έτος 2018-2019 από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020
Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, η ένταξη του έργου εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για το σχολικό έτος 2018-2019, με προϋπολογισμό 630.000 € στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 2.α «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση». Δικαιούχος του έργου είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, υπάρχουν συνάνθρωποί μας, κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλο, από τις τραγικές συνέπειες της κρίσης. Μέσα από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, θέλουμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας να στείλουμε ένα ξεκάθαρο και έμπρακτο μήνυμα στήριξης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στόχος του έργου αυτού είναι η ενσωμάτωση και η εξασφάλιση της προσβασιμότητας όλων των μαθητών με ειδικές ανάγκες στο κοινωνικό γίγνεσθαι με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου».
Το έργο αφορά στη στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για το σχολικό έτος 2018-2019. Αντίστοιχα έργα υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και στα σχολικό έτος 2015-2016, 2016-2017 και 2017-2018. Με την εξασφάλιση των πόρων στο ΠΕΠ.Θ, προχωρά πλέον η δράση και για τα επόμενα σχολικά έτη, με πρώτο έτος το αμέσως προσεχές 2018-2019. Με το έργο που εντάχθηκε, χρηματοδοτείται η πρόσληψη και στελέχωση μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με 46 άτομα αναγκαίο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) για την εξυπηρέτηση των μαθητών που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν καθώς και με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) για όσους μαθητές χρήζουν σχετικής υποστήριξης.
Η εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη των ΑμΕΑ είναι μία έμπρακτη εφαρμογή προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των ΑμεΑ κοινωνικά στη σχολική τάξη του γενικού σχολείου και κατ’επέκταση στη σχολική κοινότητα.
«Μαθητές με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες» είναι αυτοί που για ολόκληρη ή ορισμένη περίοδο της σχολικής τους ζωής εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης εξαιτίας αισθητηριακών, νοητικών, γνωστικών, αναπτυξιακών προβλημάτων, ψυχικών και νευροψυχικών διαταραχών οι οποίες, σύμφωνα με τη διεπιστημονική αξιολόγηση, επηρεάζουν τη διαδικασία της σχολικής προσαρμογής και μάθησης.