Κατσιαντώνης: ” Κορυφαίοι επιστήμονες… διεθνούς βεληνεκούς, ο Δημήτρης Κουρέτας και η ομάδα του”
Μάγεψε στην κυριολεξία το Βουλευτή Λάρισας Γιώργο Κατσιαντώνη, το μεγαλειώδες έργο της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας, Δημήτρη Κουρέτα που είδε με τα μάτια του, την τεράστια έρευνα που γίνεται στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κατά την επίσκεψή του.
“Αποτελείς έμπνευση… ακούραστη για τους νέους που βαδίζουν σταθερά, με ένα κορυφαίο δάσκαλο σαν εσένα, στο δρόμο της καινοτομίας και της επιτυχούς έρευνας”, δήλωσε ο Γιώργος Κατσιαντώνης στον Δημήτρη Κουρέτα, συγχαίροντας όλη την ερευνητική ομάδα για την εφαρμοσμένη έρευνα που διεξάγει με πάθος, ως προς τη διαλεύκανση των μηχανισμών δράσης βιοδραστικών μορίων, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με σαφή ισχυρισμό βελτίωσης της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού.
Ο Βουλευτής Λάρισας ξεναγήθηκε από τον καθηγητή και την ομάδα του στο εργαστήριο, για το οποίο τόνισε ότι αποτελεί “κόσμημα” αντάξιο των κορυφαίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, με προδιαγραφές υπερσύγχρονες και αναγνωρισμένες σε διεθνές επίπεδο. “Δεν είναι τυχαίο άλλωστε” τόνισε ο Γιώργος Κατσιαντώνης ότι “οι διακρίσεις σας σε εποχές κρίσης , έχουν υπερβεί τις ελληνικές προσδοκίες, αναδεικνύοντας την υπέρτατη ικανότητα και το γνωστικό υπόβαθρο που διαθέτουν οι Έλληνες επιστήμονες”.
“Άλλωστε η επιλογή σας, ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το βραβείο Καινοτομίας Τροφίμων Arrell Food Institute του Καναδά, καταδεικνύει πανηγυρικά, την ξεχωριστή πορεία σας στην εφαρμοσμένη έρευνα”, επισήμανε ο Γιώργος Κατσιαντώνης που ζήτησε από το Δημήτρη Κουρέτα και την ομάδα του, να τον ενημερώσουν για τις καινοτομίες που διεξάγουν στο εργαστήριο, όπως η δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με βάση το αιγοπρόβειο τυρόγαλα, καθώς και η δημιουργία ενός καινοτόμου εξοπλισμού μέτρησης των αντιοξειδωτικών στο αίμα .
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στο Γιώργο Κατσιαντώνη, η επιτυχής προσπάθεια του Δημήτρη Κουρέτα για επέκταση της επιστημονικής έρευνας στην επιχειρηματική υλοποίηση, συνδέοντας τα επιστημονικά επιτεύγματα με την πραγματική οικονομία. Συμφώνησε απόλυτα με την άποψη του καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας ότι ” Τα πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να συμβάλουν ενεργητικά στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από καινοτόμες πράξεις που σε συνεργασία με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, θα επενδύουν στην έρευνα και στην εργασιακή στήριξη των νέων ερευνητών”.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις του Βουλευτή Λάρισας Γιώργου Κατσιαντώνη, για την φέτα και την κατοχύρωση της ταυτότητας της , αποτέλεσε για αρκετή ώρα θέμα συζήτησης με το Δημήτρη Κουρέτα που πρόσφατα κατέθεσε πρόταση πρωταρχικής σημασίας για την πιστοποίηση της “ναυαρχίδας” των ελληνικών προϊόντων, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα, Τάγματος Βιοχημικού Πολέμου που υπέγραψαν ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημήτρης Ζερβάκης με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, του οποίου η στελέχωση θα γίνει από εξειδικευμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία θα εκπαιδεύονται στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογίας» και θα μπορούν να επέμβουν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και ειδικά σε περιπτώσεις βιοτρομοκρατίας. Σύμφωνα με το Δημήτρη Κουρέτα θα έχει καθαρά αμυντικό σκοπό , και στόχος είναι να ιδρυθεί στην έδρα της 1ης Στρατιάς, στη Λάρισα, έως το 2021.