2η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών στην Ελασσόνα από τη Λαογραφική Εταιρεία

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας διοργανώνει την 2η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών , «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας και την υποστήριξη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «ΜΕΝΤΟΡΕΣ», την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ. , στην Ελασσόνα, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη».
Συμμετέχουν οι Χορωδίες των Συλλόγων: Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ” Καρδίτσας, Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης, Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα Αττικής, Χορωδία Ενηλίκων Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Πυργετού Τρικάλων & Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας.

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας ιδρύθηκε το 1977 είναι ο πιο δραστήριος σύλλογος της πόλης με αξιόλογη δράση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανατρέχοντας στα 41 χρόνια συνεχής παρουσίας στην πόλη της Ελασσόνας θα δούμε πρωτοβουλίες όπως:

Διοργάνωση από το 2013 του Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή».
Διοργάνωση από το 2017 τη «Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών».
Εκμάθηση παραδοσιακών χορών της χώρας μας σε εκατοντάδες άτομα ηλικίας 4 ετών και άνω.
Δημιουργία τμήματος παραδοσιακού τραγουδιού.
Δημιουργία Εικαστικού εργαστηρίου για παιδιά και ενήλικες.
Διοργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας σε συνεργασία με επώνυμους δημιουργούς και καλλιτέχνες της χώρας μας.
Δημιουργία θεατρικών τμημάτων – εργαστηρίων.
Διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων.
Δημιουργία Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Τράπεζας αίματος με την επωνυμία «Μιχάλης Πιτένης» εις μνήμη ενός φίλου και μέλους του συλλόγου που έφυγε πρόωρα.
Συμμετοχή σε πάνω από 100 Διεθνή φεστιβάλ και συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τα τμήματα Παραδοσιακών Χορών.

Το τμήμα Παραδοσιακού τραγουδιού ξεκίνησε το 2013 με υπεύθυνο τον κ. Μάριο Σαρακατσιάνο – μουσικό, πτυχιούχο του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Έχει ως στόχο τη διατήρηση, την παρουσίαση και την προαγωγή της παραδοσιακής μουσικής και των τραγουδιών και αποτελείται από περίπου 30 άτομα. Το ρεπερτόριο της είναι παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας και έχει εμφανισθεί σε αρκετές εκδηλώσεις στην Ελασσόνα, στη Λάρισα, στο Φεστιβάλ Χορωδιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης και πρόσφατα συνεργάστηκε με το Εργαστήρι Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής «Μελωδία» σε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

Συμμετέχουν οι Μουσικοί:
Δημήτρης Κώτσικας – κλαρίνο, Κώστας Κωστούλης – κλαρίνο, Θάνος Ρούμπος – βιολί, Σαμόλαδος Γιάννης – κρουστά, Χρήστος Καλαμπούκας – λαούτο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ 23, 40200 ΕΛΑΣΣΟΝΑ
ΤΗΛ: 2493023610
Email: laografiki@gmail.com – www.laografiki.gr
www.facebook.com/laografikiarcheologiki.eteriaelassonas

https://www.instagram.com/laografiki_elassonasgr/

«ΜΕΝΤΟΡΕΣ» ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ,
Αδριανουπόλεως 12 ΛΑΡΙΣΑ. ΤΗΛ:6936527179
www.mentores.eu , Email: info@mentores.eu

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας
«Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας

Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» ιδρύθηκε το 1989. Κύριος σκοπός του είναι η έρευνα, η καταγραφή, η διαφύλαξη και η αξιοποίηση των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων του τόπου μας.
Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του δημιούργησε χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών, χορωδία παραδοσιακής μουσικής και ομάδα καταγραφής των παραδοσιακών τραγουδιών, χορών, παραμυθιών και συνταγών μαγειρικής του τόπου μας. Οργάνωσε πολλές ημερίδες, εργαστήρια και συνέδρια. Εξέδωσε τους αντίστοιχους τόμους των πρακτικών των συνεδρίων, καθώς και άλλες εκδόσεις που αφορούν στη μουσική παράδοση και στα προϊόντα και τις γεύσεις του τόπου μας. Επίσης με τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής ηχογράφησε και κυκλοφόρησε επτά cds και τον Μάιο θα κυκλοφορήσει και το όγδοο.
Από το 2002 διοργανώνει μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της Καρδίτσας, τις «Μέρες Παράδοσης», με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία. Με τη Χορωδία και το Χορευτικό έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές κρατικών και ιδιωτικών καναλιών.

Υπεύθυνη : κα Βάσω Κοζιού
1. Μάνα με κακοπάντρεψες (Καρδίτσας)
2. Απόψε που κοιμόμουνα (Καρδίτσας)
3. Ένας κοντός κοντούτσικος (Καρδίτσας)
4. Σ’ αυτά τα σπίτια τα μαρμαρένια (Ανατ. Θράκης)
5. Τούτο τον μήνα (Κρήτης)
6. Εγώ είμαι του ψαρά ο γιος (Θράκης – Προποντίδας)

Πολιτιστικός Σύλλογος Χάλκης

O Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χάλκης ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1984. Έχει ως μοναδικό του μέλημα να προάγει τον πολιτισμό του τόπου του. Συμμετέχει με το τμήμα παραδοσιακού χορού σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και σε Φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κορυφαία στιγμή στην πορεία του συλλόγου θεωρείται η έρευνα και η εύρεση της παραδοσιακής φορεσιάς του χωριού της Χάλκης και η αποτύπωση της έρευνας αυτής σε ένα βιβλίο που αποτελεί έκδοση του συλλόγου και φέρει τον τίτλο «Ο Σαγιάς της Χάλκης».
Το τμήμα της χορωδίας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης δημιουργήθηκε πριν από 7 χρόνια, έπειτα από εκδήλωση του ενδιαφέροντος αρκετών γυναικών του χωριού μας να ασχοληθούν με το παραδοσιακό και όχι μόνο τραγούδι. Τα άτομα που απαρτίζουν τη χορωδία ως επί το πλείστον δεν διαθέτουν ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις, έχουν όμως ένα πολύ σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό που είναι η αγάπη και το μεράκι τους για να τραγουδούν παραδοσιακά ηχοχρώματα και βυζαντινούς ύμνους. Η χορωδία του Ε.Σ.Χάλκης έχει συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια σε πολλές εκδηλώσεις και Φεστιβάλ τόσο εντός όσο και εκτός του Νομού Λάρισας, αποσπώντας πάντα πολύ καλές κριτικές. Πολύ σημαντική στιγμή για το τμήμα αποτελεί η συμμετοχή του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργαστήρι Λαϊκής Και Παραδοσιακής Μουσικής ‘’Μελωδία’’ στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας τον Μάρτιο του 2018, με την σπουδαία ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου. Το εν λόγω τμήμα αποτελείται σήμερα από 21 μέλη, ενώ τη διεύθυνσή του ανέλαβε από το Νοέμβριο του 2016 ο μουσικός Μάριος Σαρακατσιάνος.
Υπεύθυνος: κ. Μάριος Σαρακατσιάνος
1. Ασπρα μου περιστέρια (Χίος)
2. Κανελόριζα (Μ. Ασία)
3. Τη θαλασσα τη γαλανή (Μ. Ασία)
4. Γιωργίτσα (Μ. Ασία)
5. Ρουμπαλιά (Μ. Ασία)

Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα
 
Η Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα ιδρύθηκε το 1933 από τους πρώτους Ηπειρώτες που είχαν εγκατασταθεί τότε στην περιοχή που είχε δημιουργηθεί ως προσφυγικός οικισμός μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Το τμήμα παραδοσιακής μουσικής με δάσκαλο τον Δημήτρη Κώτσικα, δημιουργήθηκε το 2016 με σκοπό να γνωρίσουν τα μέλη μας και να διαδώσουν τα παραδοσιακά τραγούδια όχι μόνο της Ηπείρου αλλά και άλλων περιοχών. Στο σύλλογό μας λειτουργεί επίσης τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών για ενήλικες.  Και με τα δύο τμήματα συμμετέχουμε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Αττικής.
Υπεύθυνος : κ. Δημήτρης Κώτσικας
1. Ξύπνα Περδικομάτα μου (παραδοσιακό τραγούδι του γάμου από την περιοχή της Ηπείρου)
2. Σιδηροβέργινο κλουβί (τραγούδι της αγάπης από την Ήπειρο)
3. Σε τουτ’ την τάβλα που ‘μαστε (τραγούδι που τραγουδιέται στο τραπέζι κατά την έναρξη του γλεντιού, Ήπειρος)
4. Ολμάζ (Ερυθραία Μ. Ασίας)
5. Ξένος ήμαν κι ήρθα τώρα (Ρούμελης)
6. Εμείς εδώ δεν ήρθαμε (Κέρνα μας) (Τραγούδι του αρραβώνα, Δυτ. Μακεδονίας)

Χορωδία Ενηλίκων Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου
Πυργετού Τρικάλων
Η χορωδία ενηλίκων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πυργετού Τρικάλων δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2016 με πρωτοβουλία του εφημέριου της ενορίας, π. Νικολάου Χαντζιάρα. Απαρτίζεται, μέχρι στιγμής, από 25 μέλη, τα οποία είναι ερασιτέχνες και κατοικούν στον Πυργετό, ενώ την διεύθυνσή της έχει η μουσικός Δήμητρα Καλλιάρα. Το ρεπερτόριο της χορωδίας έχει ως κύριο άξονα τραγούδια της ελληνικής παράδοσης, καθώς επίσης τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών. Έχει λάβει μέρος σε ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις, όπως στα Κωνσταντίνεια στην πόλη των Γιαννιτσών και στο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Τραγουδιού που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ τον Μάρτιο του 2018.
Υπεύθυνη : κα Δήμητρα Καλλιάρα
1. Λαφίνα (Θεσσαλία – Δυτ. Μακεδονία)
2. Στάζουν τα κεραμίδια σου (Καρδίτσας)
3. Πλατανιώτικο νερό (Σάμος)
4. Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη (Δράμας)
5. Λεν’ ήρθι Μάης (Θράκης)

Λαογραφική Αρχαιολογική
Εταιρία Ελασσόνας
Υπεύθυνος: κ. Μάριος Σαρακατσιάνος

1. Από ξένο τόπο (Μ. Ασία)
2. Τι ήθελα και σ’ αγαπούσα (Μακεδονία)
3. Κυρ Κωστάκης (Θράκη)
4. Τέσσερα μάτια δυο καρδιές (Μ. Ασία)
5. Της Αττάλειας τα νερά (Μ. Ασία)

Add Comment