Σε παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς την Κυβέρνηση για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οικον προχώρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του Νομού Λάρισας, Μαξ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, Γ. Κατσιαντώνης. Αναλυτικά:
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:
Παροιμιώδης η ανικανότητα της κυβέρνησης με το «εξοικονομώ ΙΙ»
«Ανέτοιμη και ανεπαρκής εμφανίζεται η Κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά. Μετά από αναμονή τριών χρόνων για την έναρξη του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και τις επανειλημμένες αναβολές, η κυβέρνηση αποδεικνύει για πολλοστή φορά την ανικανότητα της να λειτουργήσει το κράτος και να απορροφήσει ευρωπαϊκά χρήματα που περιμένουν ανεκμετάλλευτα για χρόνια». Τα παραπάνω τονίζει, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση που συνυπογράφει προ τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη με αφορμή τις καθυστερήσεις και αναβολές στην έναρξη λειτουργίας του συστήματος. Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έχει κατ’ επανάληψη θέσει το θέμα δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε δήλωσή του σημειώνει ότι «η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης είναι παροιμιώδης. Μετά από αλλεπάλληλες εξαγγελίες και διαψεύσεις έναρξης του προγράμματος τώρα όλοι ελπίζουν σε ένα θαύμα στις 19 Μαρτίου. Μακάρι!».
Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Τρικάλων κ. Κώστα Σκρέκα, υπογραμμίζεται ότι «40.000 μικρά νοικοκυριά και χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής παρακολουθούν με απόγνωση τις ερασιτεχνικές και ανερμάτιστες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βάλουν σε λειτουργία ένα πληροφοριακό σύστημα που θα υποδεχθεί τις χιλιάδες αιτήσεις των υποψήφιων δικαιούχων.
Η τελική ανακοίνωση για την έναρξη της εφαρμογής στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ήρθε δυστυχώς μαζί με τα ευτράπελα της διαρροής των Παραρτημάτων στο διαδίκτυο πριν την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις υποβολής απαιτούν τη λειτουργία της πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος βρισκόμαστε σε αναμονή ενός αναλυτικού εγχειριδίου, καθώς το υπάρχον περιέχει ελλείψεις και λάθη ενώ απαιτούνται διευκρινήσεις σε τεχνικά θέματα όπως η ένταξη των κτιρίων με αυθαιρεσίες. Επίσης χωρίς διευκρίνιση παραμένει το αν απαιτείται ή όχι βεβαίωση μηχανικού κατά τις διατάξεις του ν.4495/2017 για τη νομιμότητα του κτιρίου (όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα) καθώς και ο ακριβής τύπος. Διευκρινήσεις επίσης απαιτούνται στο ζήτημα των λεπτομερειών της «ριζικής ανακαίνισης κτιρίου» (Παράρτημα VI του οδηγού) αφού δεν είναι σαφή στον Οδηγό τα κριτήρια ελέγχου της ριζικής ανακαίνισης .
Μεγάλο πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι που είχε εγκριθεί η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους με το προηγούμενο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον»,oι οποίοι δεν γνωρίζουν αν η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων αιτήσεων τους ή αν θα πρέπει να επανυποβάλλουν εκ νέου φάκελο στο νέο πρόγραμμα.
Η πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος όμως παραμένει ανενεργή και όσες φορές κι αν φαινομενικά τέθηκε σε λειτουργία, το σύστημα τελικά κατέρρευσε. Το υπουργείο επικαλείται «τεχνικές δυσλειτουργίες και θέματα συμβατότητας των πληροφοριακών συστημάτων ασφαλείας» αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να δώσει λύση στην νέα αναμονή των πολιτών.
Κατόπιν τούτων οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι των συνεχών αναβολών και των καθυστερήσεων στη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος και για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα η ηλεκτρονική πλατφόρμα;
2. Θα υπάρξει μηχανισμός υποστήριξης των πολιτών και των επαγγελματιών, με τη δημιουργία helpdesk, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό της εφαρμογής;
3. Ποια η τύχη των παλιότερων δικαιούχων, που οι ενώ οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί δεν διαφαίνεται πρόοδος στην χρηματοδότησή τους;
ΚΕΛΛΑΣ: ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ”
“Την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης μέσα από τα ανυπέρβλητα προβλήματα που έχουν προκύψει με το νέο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»”, αναδεικνύει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση που συνυπογράφει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη.
Οι ερωτώντες βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, βουλευτή Ν. Τρικάλων, κ. Κώστα Σκρέκα, επισημαίνουν “την ανικανότητα της Κυβέρνησης να απορροφήσει ευρωπαϊκά χρήματα που περιμένουν ανεκμετάλλευτα για χρόνια, μετά από την τριετή αναμονή για την έναρξη του Προγράμματος”.
Τονίζουν ακόμη πως “40.000 μικρά νοικοκυριά και χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής παρακολουθούν με απόγνωση τις ερασιτεχνικές και ανερμάτιστες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βάλουν σε λειτουργία ένα πληροφοριακό σύστημα που θα υποδεχθεί τις χιλιάδες αιτήσεις των υποψήφιων δικαιούχων.
Η τελική ανακοίνωση για την έναρξη της εφαρμογής στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ήρθε δυστυχώς μαζί με τα ευτράπελα της διαρροής των Παραρτημάτων στο διαδίκτυο πριν την ανάρτηση τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις υποβολής απαιτούν τη λειτουργία της πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος βρισκόμαστε σε αναμονή ενός αναλυτικού εγχειριδίου, καθώς το υπάρχον περιέχει ελλείψεις και λάθη ενώ απαιτούνται διευκρινήσεις σε τεχνικά θέματα όπως η ένταξη των κτιρίων με αυθαιρεσίες.
Επίσης χωρίς διευκρίνιση παραμένει το αν απαιτείται ή όχι βεβαίωση μηχανικού κατά τις διατάξεις του ν.4495/2017 για τη νομιμότητα του κτιρίου (όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα) καθώς και ο ακριβής τύπος.
Διευκρινήσεις επίσης απαιτούνται στο ζήτημα των λεπτομερειών της «ριζικής ανακαίνισης κτιρίου» (Παράρτημα VI του οδηγού) αφού δεν είναι σαφή στον Οδηγό τα κριτήρια ελέγχου της ριζικής ανακαίνισης” .
Τα στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνουν ακόμη πως “μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι δικαιούχοι που είχε εγκριθεί η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους με το προηγούμενο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄οίκον», oι οποίοι δεν γνωρίζουν αν η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων αιτήσεων τους ή αν θα πρέπει να επανυποβάλλουν εκ νέου φάκελο στο νέο πρόγραμμα”.
Τέλος, αναφέροντας, πως “μετά από τρεις αναβολές, αφού το σύστημα κατέρρευσε, η έναρξη λειτουργίας του συστήματος προγραμματίζεται στις 19 Μαρτίου”, θέτουν στον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη, τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι των συνεχών αναβολών και των καθυστερήσεων στη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος και για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα η ηλεκτρονική πλατφόρμα;
2. Θα υπάρξει μηχανισμός υποστήριξης των πολιτών και των επαγγελματιών, με τη δημιουργία helpdesk, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό της εφαρμογής;
3. Ποια η τύχη των παλιότερων δικαιούχων, που οι ενώ οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί δεν διαφαίνεται πρόοδος στην χρηματοδότησή τους;
Κατσιαντώνης σε Σταθάκη: Ποιο «εξοικονομώ κατ’ οίκον II»; Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε το σύστημα…
Τις χαμένες προσδοκίες για την έναρξη του νέου Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον II», μέσα από την πτώση και την αχρηστία όπως αποδείχτηκε της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.
Ο Βουλευτής Λάρισας αναφέρει τα στοιχεία που έδωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο πολικός προϊστάμενος του αρμόδιου Υπουργείου ο οποίος τόνισε ότι η δυνατότητα για 40.000 υπαγωγές δεν καλύπτει ούτε το ένα τριακοστό σε σχέση με τους άνω του ενός εκατομμυρίου ενδιαφερομένους, πράγμα που απεδείχθη από το γεγονός ότι μέσα σε δύο μόλις ώρες από την έναρξη της διαδικασίας, το σύστημα δέχθηκε πάνω από 1,5 εκατομμύρια «χτυπήματα», ενώ το είχαν προετοιμάσει για το πολύ 17.000.
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης ζητά να ενισχυθεί άμεσα, και προ της επικείμενης ενάρξεως της διαδικασίας υποβολής αιτημάτων υπαγωγής, με επιπλέον διαθέσιμα κονδύλια το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», ώστε να καταστεί ρεαλιστικά εφικτή η υπαγωγή των ενδιαφερομένων και να μην υπάρξουν εκ νέου «λίστες αναμονής – ουραγοί επιλαχόντες» δικαιούχοι.
Θεωρεί επιβεβλημένη τη διασφάλιση με την επί ίσοις όροις συμμετοχή των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης των διαθεσίμων πόρων του Προγράμματος, ιδίως λόγω της προτεραιότητας, με βάση την οποία «όποιος μπαίνει πρώτος και κάνει αίτηση, έχει προτεραιότητα», αφού με την νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανά περιφέρεια, αυτό θα είναι πρακτικά και ουσιαστικά αδύνατο να τηρηθεί.
Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:
Από παταγώδη αποτυχία «στέφθηκε» η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», που για περισσότερο από δύο χρόνια προσδοκούσαν χιλιάδες Έλληνες, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Μετά την έναρξη και ταυτόχρονη πτώση σε αχρηστία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία εξ’ αρχής «έδειξε» την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να υποδεχθεί τα αιτήματα των ενδιαφερομένων, ήρθε και η απάντηση διά στόματος αρμοδίου Υπουργού ότι το Πρόγραμμα έχει «λεφτά» για μόλις 40.000 δικαιούχους, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ για τα σπίτια μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Προφανώς, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν λειτούργησε ποτέ, από την πρώτη στιγμή, το σύστημα υποδοχής αιτήσεων, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο, πράγμα που το γνώριζε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εδώ και δύο χρόνια, οπότε είχε σταματήσει το πρώτο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», και ενώ είχαν μείνει στην «ουρά» δικαιούχοι που, ενώ είχαν εγκριθεί τα αιτήματά τους, δεν είδαν ποτέ τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, λόγω υπερκάλυψης των πιστώσεων του Ταμείου.
Και ενώ όλοι, λοιπόν, προσδοκούσαν την έναρξη του νέου Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», το μόνο που διαπίστωσαν ήταν η έναρξη της νέας τους ταλαιπωρίας, που αυτή τη φορά έφτασε στα όρια του ανέκδοτου, αφού η δυνατότητα για 40.000 υπαγωγές δεν καλύπτει ούτε το ένα τριακοστό σε σχέση με τους άνω του ενός εκατομμυρίου ενδιαφερομένους, πράγμα που απεδείχθη από το γεγονός ότι μέσα σε δύο μόλις ώρες από την έναρξη της διαδικασίας, το σύστημα δέχθηκε πάνω από 1,5 εκατομμύρια «χτυπήματα», ενώ το είχαν προετοιμάσει για το πολύ 17.000, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πολικός προϊστάμενος του αρμόδιου Υπουργείου σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Έτσι, και με δεδομένα ότι:
-η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε και έκλεισε άρον – άρον, χωρίς να υποδεχτεί ούτε μία αίτηση, γεγονός που απέδειξε την παντελή έλλειψη οργάνωσης, λειτουργικότητας και συμβατότητας του συστήματος με τις ανάγκες του προγράμματος, που, σημειωτέον, κάθε άλλο παρά άγνωστες και αβέβαιες ήταν, αφού είχε προηγηθεί με επιτυχία η έναρξη του πρώτου αντίστοιχου προγράμματος προ ετών,
– ακόμη και με τη νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων που ανακοινώθηκε, ότι δηλαδή η υποβολή θα ενεργοποιηθεί διαδοχικά ανά περιοχή τις επόμενες μέρες, δεν αίρεται η αγωνία των πολιτών για γρήγορη υποβολή, υπό το φόβο να μην απορροφηθούν τα κονδύλια, καθώς για πρώτη φορά το σύστημα βάζει προτεραιότητα, αφού θα επιδοτούνται όσοι μπουν πρώτοι στην πλατφόρμα,
-οι φόβοι ότι δεν υπάρχουν τα επαρκή κονδύλια (αλλά και αυτά που υπάρχουν, δεν θα φτάσουν) είναι καθόλα δεδομένοι με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους δυνητικούς δικαιούχους που έχουν απόλυτο ανάγκη την ενεργειακή αναβάθμιση, αφού, πλέον της χρονικής προτεραιότητας που προαναφέρθηκε για την υποβολή αιτήσεων, υπάρχει και άλλο μείζονος σημασίας θέμα, που αφορά στο ότι προβλέπονται πολύ χαμηλά κονδύλια για τρεις περιφέρειες που έχουν ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα και εκεί οι παρεμβάσεις στα κτίρια εκτιμάται ότι θα έχουν υψηλότερο προϋπολογισμό, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι θα επωφεληθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια λιγότερα νοικοκυριά. Ο λόγος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (η οποία θα διαθέσει για το Εξοικονομώ 17 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ), Κεντρικής Μακεδονίας (η οποία θα διαθέσει για το Εξοικονομώ 38,5 εκατομμύρια ευρώ) και Δυτικής Μακεδονίας (η οποία θα διαθέσει για το Εξοικονομώ μόλις 6,6 εκ. ευρώ).
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να ενισχύσετε άμεσα, και προ της επικείμενης ενάρξεως της διαδικασίας υποβολής αιτημάτων υπαγωγής, με επιπλέον διαθέσιμα κονδύλια το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», ώστε να καταστεί ρεαλιστικά εφικτή η υπαγωγή των ενδιαφερομένων και να μην υπάρξουν εκ νέου «λίστες αναμονής – ουραγοί επιλαχόντες» δικαιούχοι?
2. Πώς προτίθεστε να διασφαλίσετε την επί ίσοις όροις συμμετοχή των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης των διαθεσίμων πόρων του Προγράμματος, ιδίως λόγω της προτεραιότητας, με βάση την οποία «όποιος μπαίνει πρώτος και κάνει αίτηση, έχει προτεραιότητα», αφού με την νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανά περιφέρεια, αυτό θα είναι πρακτικά και ουσιαστικά αδύνατο να τηρηθεί?