«Η Κυβέρνηση φορτώνει το κόστος του συστήματος υγείας στο 2019»
«Μένουμε ουραγοί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και ουσιαστικά επιβαρύνουμε με μεγάλο κόστος περικοπών, σχεδόν αποκλειστικά, το κοινωνικό κράτος. Το κονδύλι για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια είναι φέτος σοβαρά περικομμένο. Τα 600 εκατομμύρια αφορούν μόνο την υγεία. Η Κυβέρνηση βαφτίζει τις απλήρωτες συντάξεις εν τω μεταξύ -τις συντάξεις που η ίδια δεν κατόρθωσε μέσα στο 2017 να υπολογίσει- ως πλεόνασμα στα ταμεία. Άμα, δεν πληρώνω, έχω πλεόνασμα. Αν τα κρατάω στην τσέπη μου κλειδωμένα, έχω πλεόνασμα. Επιβαρύνει τους συνταξιούχους με περισσότερες δαπάνες στον γιατρό από ό,τι πριν. Οι περικοπές στην υγεία βγάζουν μάτι. Είναι 350 εκατομμύρια τον χρόνο μόνο από τα νοσοκομεία και είναι άλλα τόσα περίπου οι επιμέρους περικοπές από τα λειτουργικά έξοδα του Υπουργείου μέχρι τις παροχές για τους ασφαλισμένους» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά τη συζήτηση της Κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ανακρίβειες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον προϋπολογισμό στην Υγεία, τονίζοντας ότι «Το όριο των αγορών των νοσοκομείων μειώνεται από 4,3 στα 3,7 σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο κ. Ξανθός. Αλλά και έτσι ακόμα, στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται με το όριο αγορών είναι ότι τα νοσοκομεία μεταφέρουν χρέη με αυτό τον τρόπο. Φορτώνει η Κυβέρνηση το κόστος του συστήματος υγείας στο 2019 και αυτό το κάνει, για να βγάλει το πλεόνασμα». Ως δεύτερη ανακρίβεια ανέφερε τον ισχυρισμό του κ. Πολάκη «ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος της χρονιάς, άρα έχουμε λεφτά να κάνουμε αγορές το 2018. Τα νοσοκομεία έχουν 470 εκατομμύρια διαθέσιμα ταμειακά και 550 εκατομμύρια χρέη ήδη από τον Ιούλιο, τα οποία ανεβαίνουν και δεν τα ξέρουμε ακόμα. Όλες οι δεσμεύσεις υπάρχουν. Τα 470 εκατομμύρια είναι ήδη δεσμευμένα. Τα νοσοκομεία θα βγουν με έλλειμμα στο τέλος του 2018, όταν αυτό ολοκληρωθεί. Αυτά είναι ανακρίβειες. Τα νοσοκομεία χρωστάνε περισσότερα από όσα έχουν στην άκρη, σε απλά ελληνικά». Και ως τρίτη ανακρίβεια ανέφερε τον ισχυρισμό ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει τα κενά των νοσοκομείων. «Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει νοσηλείες. Ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας από τον ΕΟΠΥΥ είναι η αύξηση της αρρώστιας, της θνησιμότητας και των νοσηλειών. Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι «ο θείος από την Αμερική» που κάθε φορά που λείπει κάτι, τσοντάρει με επιταγές» τόνισε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην χαμηλότερη του προβλεπόμενου ανάπτυξη της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «Από 2,7% που έλεγε ο περσινός προϋπολογισμός, η ανάπτυξη υπολογίζεται φέτος από την ίδια την Κυβέρνηση στο 1,6%. Θα θυμίσω ότι οι προϋπολογισμοί όντως αναθεωρούνται καμιά φορά, με τη διαφορά ότι οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη -στην οποία καλώς ή κακώς ανήκουμε- επίσης αναθεωρήθηκαν, αλλά προς τα πάνω. Έτσι, λοιπόν, από 1,7% πρόβλεψη, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος είναι 2,2%. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες, σε αντίθεση με την Κύπρο, τις χώρες των μνημονίων, τη δύσκολη και προβληματική οικονομία της Γαλλίας, είναι η μόνη χώρα που όχι μόνο έχει τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με όλες τις άλλες, αλλά είναι η μόνη που χρειάστηκε να κουρέψει τις προσδοκίες της εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής και των προβλέψεων του προηγούμενου χρόνου».
«Η προσέλκυση επενδύσεων στα νοσοκομεία είναι ζήτημα ρεαλιστικό και όχι ιδεολογικό»
«Η δική μας άποψη είναι ότι το σύστημα πρέπει να είναι αποκεντρωμένο και να έχει ενιαίους κανόνες για όλους – ιδιώτες, δημόσιο, τα πάντα. Να χρηματοδοτεί τα ταμεία από τον προϋπολογισμό με κριτήρια αντικειμενικά, με βάση σχέση κόστους – ποιότητας και όχι ιδεοληπτικά. Πρέπει από δω και πέρα να δούμε με θάρρος την ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσα ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία. Η προσέλκυση επενδύσεων μέσα στα νοσοκομεία, δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό αλλά ρεαλιστικό. Για τα επόμενα 20 χρόνια δεν υπάρχουν λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν υπάρχουν ΕΣΠΑ. Είναι ελάχιστα. Ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν, να μεγαλώσουν και να κρατηθούν τα νοσοκομεία εν ζωή είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με τους διάφορους τρόπους που υπάρχουν στα πλαίσια της ΕΕ. Το πακέτο Γιουνκέρ, έχει άπειρα λεφτά για αυτή τη δουλειά, για την ανάπτυξη μονάδων με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μόνο για αυτές και μένουν αναξιοποίητα για ιδεολογικούς λόγους. Ο στόχος πάντα, είναι η κάλυψη όλων των πολιτών χωρίς κόστος από την τσέπη τους με την κάλυψη από το δημόσιο ταμείο αρχίζοντας από τους φτωχούς και ανεβαίνοντας προς τα πάνω ανάλογα με τις δυνατότητες και την ανάπτυξη της χώρας» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην εισήγησή του ως κεντρικός ομιλητής στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ που διεξάγεται στη Λάρισα.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απραξία της κυβέρνησης όσον αφορά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της Υγείας, επισημαίνοντας ότι «Από το 2015 μέχρι το 2017, η κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι υποχρεωμένη ουσιαστικά να εφαρμόσει αυτά που κατήγγελλε και κατακεραύνωνε σε όλα τα επίπεδα, είτε είναι ο ΕΟΠΥΥ είτε η εφαρμογή του ΠΕΔΥ, για τα οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλαπλώς στο παρελθόν την αντίθεσή της. Έτσι, λοιπόν, αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό για το 2015-2017 είναι η απουσία μεταρρυθμίσεων, η ακινησία και η απραξία σε σχέση με τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν. Είμαστε λοιπόν σε μια κατάσταση στασιμότητας. Ο αντίκτυπος από αυτή την απραξία θα είναι σοβαρός. Είναι πολύ σημαντικές οι αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε το αρνητικό τους αντίκτυπο».
Κλείνοντας, τόνισε ότι «Βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο σαν χώρα. Η κατάλυση του μεταπολιτευτικού, πολιτικού και κοινωνικού παραδείγματος είναι δεδομένη, την ζούμε παντού. Στις συνειδήσεις των Ελλήνων νομίζω ότι ολοκληρώνεται μετά από οχτώ δύσκολα χρόνια η πεποίθηση ότι η αλλαγές είναι εκτός από αναπόφευκτες και αναγκαίες. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε ένα κόσμο που αλλάζει με πολλούς τρόπους να είμαστε οι ουραγοί και να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε παλιές συνταγές. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που άρχισαν μέσα στην κρίση, η σταδιακή μετατροπή των υπηρεσιών υγείας σε ένα ενιαίο, σύγχρονο, σύστημα υγείας σαν αυτά που έχουν σήμερα στην Ευρώπη και τα οποία ενοποιούν όλες τις δυνατές πηγές χρηματοδότησης, όλα τα δυνατά ιατρεία και όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες από την πλευρά των επαγγελματιών υγείας είναι μονόδρομος. Χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται επενδύσεις και χρειάζεται επενδύσεις και σε ανθρώπινους πόρους».
«Πότε θα εφαρμοστεί η ψηφιακή υπογραφή;»
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (ICT Adoption and Digital Growth in Greece) του 2014, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εξοικονομήσει άμεσα 400 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, καταργώντας το χαρτί και τις παράπλευρες διαδικασίες κατά την έκδοση διοικητικών εγγράφων και πράξεων. Με την αποκλειστική χρήση της ψηφιακής υπογραφής οι δαπάνες αυτές μπορούν άμεσα να κατευθυνθούν προς αναπτυξιακές δράσεις και κοινωνικές παροχές. Το άρθρο 24 του ν. 4440/2016 καθιστά υποχρεωτική δια νόμου την αποκλειστικά ηλεκτρονική λειτουργία, με ποινή ακυρότητας επί των παραγόμενων εγγράφων και θέτει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, το οποίο δεν εφαρμόζεται. Σύμφωνα με την παρ. 8 «Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει για το σύνολο των Υπουργείων από την 1η Ιουλίου 2017», με δυνατότητα να παραταθεί με ΚΥΑ η έναρξη ισχύος σε εξαιρετικές και ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις έως την 1η Ιανουαρίου 2018. Και ενώ ο νόμος τέθηκε σε ισχύ ήδη από 02/12/2016, εκκρεμούν πολλές εφαρμοστικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (παρ. 5, 6, 7 και 10 του άρθρου 24). Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την ανάπτυξη και λειτουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος για την αυτόματη ηλεκτρονική ανταλλαγή και διακίνηση εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, καθώς και για την ανταλλαγή εγγράφων με φορείς άλλων χωρών (παρ. 6α άρθρου 24).
Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση. Ρωτά την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης α) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί από την ψήφιση του ν. 4440/2016 για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο δημόσιο τομέα; Γιατί δεν εφαρμόζεται η χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής και εγκεκριμένης ηλεκτρονικής χρονοσφραγίδας για το σύνολο των Υπουργείων από την 1η Ιουλίου 2017; Ποιες είναι οι «εξαιρετικές και ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις», όπως νόμος ορίζει, που δικαιολογούν την παράταση; Θα ισχύσει από 1/1/2018; β) Πόσες και ποιες εφαρμοστικές ΚΥΑ έχουν εκδοθεί έως σήμερα; Υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός με όλα τα Υπουργεία; Σε ποιο στάδιο ανάπτυξης και λειτουργίας βρίσκεται το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την αυτόματη ηλεκτρονική ανταλλαγή και διακίνηση εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, καθώς και για την ανταλλαγή εγγράφων με φορείς άλλων χωρών; Έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που θα καθορίζει τα κοινά πρότυπα διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας των Σ.Η.Δ.Ε., τις διαδικασίες, καθώς και τα σχέδια διαλειτουργίας με το κεντρικό σύστημα;