«Πότε θα λειτουργήσει το συντονιστικό κέντρο του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112»;»
Το «112» καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1991 και χρησιμοποιείται για δωρεάν, άμεση επικοινωνία επί 24ώρου βάσεως με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική). Λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική. Σε κάθε χώρα της ΕΕ το «112» λειτουργεί µε βάση τα εθνικά δεδομένά. Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία το «112» είναι ο μοναδικός αριθμός επειγόντων που καλύπτει και τις τρεις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία). Στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργεί παράλληλα µε τον εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης.
Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον υπουργό Εσωτερικών για ποιο λόγο δεν έχει λειτουργήσει ακόμη το συντονιστικό κέντρο του «112» και πότε προβλέπεται να γίνει αυτό. Ζητά, επίσης, να κατατεθούν τα στατιστικά στοιχεία του ελληνικού τηλεφωνικού κέντρου «112» από το 2010 μέχρι σήμερα.
«Θα εκδοθεί και δεύτερη προκήρυξη για προσλήψεις ιατρών στις ΤοΜΥ;»
Μετά την αποτυχία της πρώτης προκήρυξης να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ιατρών για τις θέσεις στις ΤοΜΥ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φαίνεται να προσανατολίζεται σε επαναπροκήρυξη δεύτερου διαγωνισμού εντός του Δεκεμβρίου. Οι ιατροί «γύρισαν την πλάτη» στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Υπουργείου Υγείας, καθώς η χρηματοδότηση των θέσεων είναι καλυμμένη από το ΕΣΠΑ μέχρι το 2021 στην καλύτερη περίπτωση, ενώ μετά το εργασιακό τους μέλλον είναι αβέβαιο. Ο Υπουργός Υγείας απέδωσε το αναιμικό ενδιαφέρον στη μετανάστευση πολλών γιατρών στο εξωτερικό. Όμως, το αναχρονιστικό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών που θα εργαστούν στις ΤοΜΥ, αποκλείει κάθε παράλληλη απασχόληση για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης. Ούτε οι ιδιώτες ιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους, για να υπηρετήσουν στις ΤοΜΥ, ούτε καν οι επικουρικοί ιατροί διακινδυνεύουν ένα αβέβαιο μέλλον.
Την ίδια στιγμή, η διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας και διοικητικού προσωπικού προχωρά κανονικά. Βεβαίως, δεδομένου ότι οι συμβάσεις ΕΣΠΑ έχουν συνήθως περιοριστικούς όρους, αναρωτιέται κανείς πως αυτοί θα αξιοποιηθούν χωρίς γιατρούς σε ΤΟΜΥ «φαντάσματα», αν τελικά μετά από αυτή την εξέλιξη το έργο κριθεί επιλέξιμο και εγκριθεί η χρηματοδότησή του. Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας για ποιο λόγο δεν θα λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους και οι 245 ΤοΜΥ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αν προσανατολίζεται στη λειτουργία ενός συστήματος που θα απαρτίζεται από 2000 και πλέον νοσηλευτές δίχως ιατρούς και αν είναι εξασφαλισμένη και σίγουρη η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ με τους νέους όρους. Επίσης, ζητά κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τις (μέχρι τώρα) καταληφθείσες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά περιφέρεια, δομή και ειδικότητα.
«Χωρίς προσωπικό και μεταρρυθμίσεις το εφημεριακό πρόβλημα των νοσοκομείων δεν λύνεται»
«H κυβέρνηση επιχειρεί έναν πλήρη αιφνιδιασμό τόσο του Κοινοβουλίου όσο και των εμπλεκόμενων φορέων και των γιατρών του ΕΣΥ. Δεν έχει συζητηθεί τίποτα, πουθενά σε κανένα επίπεδο και νομίζω ότι είναι καθαρά μια επιχείρηση αιφνιδιασμού από την πρωτοφανή μεθόδευση να γίνει η ακρόαση των φορέων στις 18.00 σήμερα, για να έρθουν, σε απλά ελληνικά, μόνο αυτοί που έχουν ήδη ειδοποιηθεί και βρίσκονται «παρά πόδας», για να εμφανιστούν στη Βουλή, ενώ κανένας άλλος προφανώς δεν μπορεί να έρθει ούτε από άλλο μέρος της χώρας ούτε από τις ίδιες τις υπηρεσίες που υπηρετούν» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για το ωράριο των ιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΣΥ στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον κ. Πολάκη για τις δηλώσεις του περί χρηματισμού των ιατρών του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι «Σε αντίθεση με τον κ. Πολάκη, που στις απαράδεκτες δηλώσεις, που έκανε τις προάλλες, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «το 80% των γιατρών των νοσοκομείων χρηματίζεται», θέλω να πω ότι το 90% των γιατρών στα ελληνικά νοσοκομεία, ειδικοί και ειδικευόμενοι, δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια σε συνθήκες γαλέρας, κουράζονται και προσφέρουν. Όπως όλοι έχουμε παραδεχθεί πλην του κ. Πολάκη – και ο ίδιος ο Υπουργός το έχει κάνει – το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει χάρη στις τρομερές μεταρρυθμίσεις του κ. Πολάκη, αλλά κυρίως στον ηρωισμό και στην αυταπάρνηση των γιατρών και των νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα φαινόμενα διαφθοράς λύνονται με θεσμικές παρεμβάσεις και όχι με επικοινωνιακά κόλπα και με προσβολές του συνόλου των γιατρών από τα μέσα επικοινωνίας».
Σχολιάζοντας το θέμα των εφημεριών των ιατρών, ανέφερε ότι «Όταν συζητάμε για ασφαλή εφημέρευση και για ωράρια γιατρών, συζητάμε πρώτα απ’ όλα και περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο για την ασφάλεια των ασθενών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από έναν εξαντλημένα ψυχικά και σωματικά γιατρό από τη δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη ημέρα της εφημερίας, όπως πολύ συχνά γίνεται στην Ελλάδα σήμερα και όπως θα εξακολουθήσει, να γίνεται και αύριο. Χωρίς προσωπικό και μεγάλες μεταρρυθμίσεις το εφημεριακό δεν λύνεται. Στην ουσία δεν λύνεται ούτε με το νομοσχέδιο. Το ίδιο νομοσχέδιο δίνει 3 χρόνια παράταση, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι παραπέμπει το πρόγραμμα εκεί που το έκανε και το προηγούμενο. Και το ρεπό είναι θεσμοθετημένο και οι δυνατότητες ελαστικής εφημέρευσης είναι θεσμοθετημένες, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν εφαρμόστηκε γιατί είναι αδύνατον να εφαρμοστεί με τα κονδύλια που υπάρχουν για εφημερίες και με το προσωπικό που είναι διαθέσιμο στα νοσοκομεία εκτός και αν εξασφαλιστούν ειδικευόμενοι σε πρωτόγνωρους αριθμούς από αύριο».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου να συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες, χαρακτηρίζοντάς την καταδικασμένη: «Βλέπουμε να πάνε οι προμήθειες στο Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ στον Υπουργό, οι εφημερίες στον Υπουργό. Αυτό είναι ένα πρότυπο από άλλες εποχές. Το πρότυπο με το οποίο είχε ιδρυθεί το ΕΣΥ και που είναι το πρότυπο όλης της Ευρώπης, είναι ένα πρότυπο αποκεντρωμένων μονάδων, αυτοδύναμων με διαφανείς λειτουργίες, οι οποίες λειτουργούν ανταγωνιστικά ανάμεσά τους και στον ανταγωνισμό. Αυτό που βλέπουμε είναι μια υπηρεσία δημόσια, η οποία πολύ σύντομα και ανεξάρτητα από τις καλές ή κακές προθέσεις θα καταντήσει εκεί που καταντούν συνήθως αυτές οι προσπάθειες».
«Επιτακτική ανάγκη η υπογείωση ή η μετατόπιση των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ στη Λάρισα»
Χρόνιο αίτημα σύσσωμης της κοινωνίας της Λάρισας αποτελεί η υπογείωση ή η μετατόπιση των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ, που αποτελούν κίνδυνο, καθώς διαπερνούν το κέντρο της πόλης, κόβοντάς την κυριολεκτικά στη μέση. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται συχνά ατυχήματα στις ράγες, σε αφύλακτες και φυλασσόμενες διαβάσεις, όπως και σε μέρη που δεν υπάρχουν διαβάσεις, εκ των οποίων πολλά είναι θανατηφόρα. Προ ημερών διερχόμενη αμαξοστοιχία παρέσυρε και σκότωσε ένα 12χρονο αγόρι, ενώ προ δύο εβδομάδων έπαθε ηλεκτροπληξία και εγκαύματα ένας 15χρονος. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στις απαρχαιωμένες ισόπεδες διαβάσεις όσο και στις αφύλακτες πρακτικά ανοικτές σιδηροδρομικές γραμμές εντός του αστικού ιστού.
Το μέγεθος και η οξύτητα του προβλήματος έχουν πολλάκις και μετ’ επιτάσεως αναδειχτεί από τους τοπικούς φορείς. Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων ότι θα γίνουν οι σχετικές μελέτες, ουδεμία ενέργεια υπήρξε, με την επίκληση υψηλού κόστους. Η αδράνεια πλέον κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας να μάθει 1) αν θα υπάρξει υπογείωση ή μετατόπιση των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ στη Λάρισα και πότε 2) Μέχρι να γίνει η υπογείωση ή μετατόπιση των γραμμών πως θα εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των τρένων μέσα από την πόλη, αν θα ληφθούν άμεσα μέτρα και ποια.
«Ηλεκτρονικό αρχείο πρόνοιας (e-pronoia για τον πολίτη)»
Όπως προκύπτει από το www.e-pronoia.gr το «e-pronoia για τον πολίτη» είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών. Πρόκειται για έργο που εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-με εποπτεύουσα αρχή, αρχικά το Υπουργείο Υγείας και διάδοχο το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους. Ο προϋπολογισμός του Έργου ανήλθε στα 1.074.395,16 ευρώ. Το έργο αφορά πρωτίστως όλους τους εξυπηρετούμενους από το προνοιακό σύστημα, καθώς και όλους τους Φορείς (ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ) και τις Υπηρεσίες πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων.
Το ΕΚΚΑ ως φορέας λειτουργίας του έργου καλείται να αναπτύξει την λειτουργία των υποσυστημάτων του (περιλαμβάνει 5 υποσυστήματα) και να συντονίσει από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την οργανική ένταξη κατ’ αρχήν των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών και στη συνέχεια του συνόλου του δικτύου των φορέων κοινωνικής φροντίδας. Μάλιστα, με το άρθρο 21 του ν. 4445/2016 ανατέθηκε στο ΕΚΚΑ η παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-pronoia για τον πολίτη. Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι απαραίτητες εφαρμοστικές πράξεις. Για παράδειγμα, δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα υποχρεώνει τους φορείς να «ενημερώνουν» την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διασύνδεσης και Διαδραστικότητας Υπηρεσιών Πρόνοιας (ΗΔΔΥΠ) με τα απαραίτητα στοιχεία, η παροχή των οποίων αποτελεί συστατικό στοιχείο επιτυχίας του όλου εγχειρήματος. Και ενώ υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, με το άρθρο 7 του ν. 4455/2017 συστάθηκε Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας με υπεύθυνο λειτουργίας την ΗΔΙΚΑ.
Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά την Υπουργό: α) Γιατί δεν αξιοποιείτε τo έργο «e-pronoia για τον πολίτη», το οποίο παραδόθηκε πριν από δύο χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και αντ’ αυτού θεσμοθετήσατε νέο ψηφιακό μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με υπεύθυνο λειτουργίας την ΗΔΙΚΑ; β) Ποια η σκοπιμότητα του νέου ψηφιακού μητρώου; Πως θα διαλειτουργούν τα δύο συστήματα; Δεν θα υπάρξουν αλληλοκαλύψεις; γ) Θα εκδοθούν οι απαραίτητες εφαρμοστικές πράξεις ν. 4445/2016, που θα επιτρέψουν την παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-pronoia για τον πολίτη; Εάν ναι, πότε και που οφείλεται η καθυστέρηση.
«Γιατί δεν αναρτά ο ΕΟΦ, ως υποχρεούται, τα στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά για το 2016 και 2017;»
Όπως προκύπτει από την αναζήτηση στον ιστότοπο www.eof.gr και συγκεκριμένα από τα στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων, ο ΕΟΦ έχει αναρτήσει στοιχεία πωλήσεων για τη χρονική περίοδο 2000-2015. Ωστόσο, για τα έτη 2016 και 2017 δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομική υποχρέωση (ν. 1316/1983, ΦΕΚ 11 Α /13-1-1983, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
Μάλιστα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 28514/29-3-2016 εγκύκλιο-απόφαση του ΕΟΦ με θέμα «Νέο σύστημα υποβολής πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ)» από 1η Απριλίου 2016 άλλαξε ο τρόπος υποβολής των στοιχείων των πωλήσεων των φαρµακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης που υποβάλλονται στον ΕΟΦ από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας και τους Τοπικούς Αντιπροσώπους ή άλλες εταιρείες για λογαριασμό αυτών. Και, παρά το γεγονός ότι όλοι ανταποκρίθηκαν εμπρόθεσμα στην υποχρέωση υποβολής των στοιχείων των πωλήσεων με το νέο τρόπο, ο ΕΟΦ ακόμα δεν έχει προβεί σε καμία ανάρτηση-ενημέρωση. Επειδή η δημόσια ανάρτηση συγκριτικού καταλόγου πωλήσεων φαρμάκων ανά μήνα (σε αξίες) υπηρετεί πρωτίστως τη διαφάνεια, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας γιατί δεν έχει αναρτήσει ο ΕΟΦ, ως υποχρεούται, τα στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων για το 2016 και 2017, αν θα αναρτηθούν και πότε. Επίσης, ζητά να κατατεθούν οι συγκριτικοί κατάλογοι πωλήσεων φαρμάκων ανά μήνα (σε αξίες) για τα έτη 2016 και 2017.