Κατσιαντώνης σε Λυδία Κονιόρδου : “Αναδείξτε τον πολιτισμό που κρύβει η Αρχαία Περραιβία”
Την αξία της ανάδειξης των αρχαιολογικών θησαυρών της Αρχαίας Περραιβίας, στα βόρεια του Νομού Λάρισας, που θα σημάνει την πλήρη και ουσιαστική πολιτισμική, ιστορική και τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, επισημαίνει με ερώτηση του προς την Υπουργό Πολιτισμού, ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.
Ο Βουλευτής Λάρισας “θυμίζει” στην Λυδία Κονιόρδου μέσα από την ερώτηση του τα ευρήματα από την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο που “έδωσαν” οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή το διάστημα 1996-1997, και της ζητά να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία της Πολιτείας και σήμερα , λαμβάνοντας υπόψη, τις έρευνες αρχαιολόγων και ιστορικών που μιλούν με μεγάλες πιθανότητες για μια Θεσσαλική Δωδώνη στην περιοχή, αλλά και για την ανεύρεση των ανακτόρων του Βασιλιά Πηλέα και του Πρίγκιπα Αχιλλέα.
Η διάσωση και η ανάδειξη της Αρχαίας Περραιβίας είναι σημαντική από κάθε άποψη, για όλους τους Έλληνες και για τους Θεσσαλούς ειδικότερα, που τιμούν την ιστορία τους επισημαίνει στην Υπουργό Πολιτισμού ο Γιώργος Κατσιαντώνης. Τονίζει πως η ενδεχόμενη αδιαφορία της Πολιτείας θα κοστίσει μετά βεβαιότητας από κάθε άποψη, και θα οδηγήσει σε αφανισμό του κρυμμένου αρχαιολογικού πλούτου, γι’ αυτό και θέτει ερωτήματα προς ενημέρωση του, ως προς το σχέδιο που θα υιοθετηθεί για την ανεύρεση και προστασία του, με τη βοήθεια ποιου φορέα και υπό ποιας μορφής χρηματοδότηση.
Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:
Από χιλιάδες έτη, είναι γνωστό ότι στο βόρειο τμήμα του Νομού Λάρισας απλώνεται η ευρύτερη περιοχή της Περραιβίας, που ξεκινά από την κοίτη του Πηνειού ποταμού μέχρι τα όρια της Μακεδονίας, περιλαμβάνοντας τον παραολύμπιο χώρο. Η περιοχή της Περραιβίας κατοικήθηκε καταρχήν από τη φυλή των Λαπιθών και στη συνέχεια από τους Περραιβούς, με τις πλέον γνωστές αρχαίες πόλεις να είναι οι Ολοοσσών (σημερινή Ελασσόνα), Άζωρο – Δολίχη – Πύθιο (που αποτέλεσαν την αρχαία Τριπολίτιδα, ως συνένωση οικισμών, αντίστοιχη του σημερινό Καλλικράτη), Δωδώνη, Κύφος, Ηλώνη (σημερινό Αργυροπούλι ή Τσαριτσάνη), Χυρετίαι (σημερινό Δομένικο), Γόννοι, Μάλλοια. Μάλιστα, η Περραβική Τρίπολη ή Τριπολίτιδα, αποτέλεσε την πρώτη αμφικτιονία στον αρχαίο κόσμο.
Η ιστορικότητα και μοναδικότητα της ευρύτερης αυτής περιοχής στο Νομό Λάρισας, κίνησε πολλές φορές το ενδιαφέρον των ανθρώπων της και των ιστορικών και αρχαιολόγων. Συγκεκριμένα, η πρώτη γνωστή προσπάθεια ανασκαφής στην περιοχή, φαίνεται να χρονολογείται το έτος 1912, όταν, με επικεφαλής τον καθηγητή και ιστορικό Αρβανιτόπουλο, έγινε ανασκαφή στο Β/Α άκρο του Καστριού, στη θέση «Τούμπα», όπου βρέθηκε τάφος, στο κύριο τμήμα του οποίου βρέθηκαν πιθάρια με στάχτη και νομίσματα, ενώ ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει η ανασκαφή στο σημείο του κυρίως νεκρικού θαλάμου. Στη συνέχεια, το έτος 1935, ομάδα χωρικών της περιοχής, με μόνο όπλο τη γνώση και το μεράκι τους, ζήτησε και έλαβε άδεια από τον Υπουργό Παιδείας, και με τη βοήθεια ενός Γερμανού ραβδοσκόπου επανέλαβαν την ανασκαφή στην ίδια περιοχή, φέρνοντας στο φως τον τάφο του Βασιλιά Αρχέλαου, καθώς και ταφόπλακα μήκους δύο μέτρων που έκλεινε με μπρούτζινη κρικοθηλειά. Η ιδιωτική πρωτοβουλία ήταν η μόνη δυνατή «επιλογή», ως φαίνεται, και κατά τα επόμενα έτη, όταν το 1959, παρουσία του Γερμανού αρχαιολόγου καθηγητή Βλαδίμηρου Μίλοβιτς, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Χαϊδεμβέργης, ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια σπουδαία ευρήματα, όπως τάφοι σε μια περιοχή έκτασης 5.000 τ.μ., γεγονός που πιστοποιεί την ύπαρξη νεκροταφείου, τα δε ευρήματα φυλάσσονται σε αποθήκες στο Μουσείο Λάρισας. Η πρωτοβουλία της Πολιτείας, καταγράφεται για πρώτη φορά κατά το έτος 1996, και στη συνέχεια το 1997, όταν οι πρώτες ανασκαφές από την 7η Βυζαντινή Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οποίες έφεραν στο φως, μεταξύ άλλων:
· στη θέση Παλιοκκλήσι, σε μια έκταση 2.400τ.μ., μία παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική, μήκους 16,7μ και πλάτους 9,30μ, προσκτίσματα αριστερά και δεξιά, στοά συνολικού μήκους 24 μ. και δύο νεκροταφεία με 328 ταφές δύο διαφορετικών περιόδων, της παλαιοχριστιανικής και της μεσοβυζαντινής,
· στο Πύθιο, το ιερό του Απόλλωνα Πυθίου, που συνδέεται με τους πανάρχαιους μύθους και τη λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς, το οποίο, μάλιστα, εντοπίστηκε από τους αρχαιολόγους μέσα σε πυκνό δάσος πουρναριών,
· στην ευρύτερη περιοχή της Αζώρου, τμήμα του ισχυρού τείχους της Ακρόπολης (3ος αι. π.Χ.), πλάτους 3μ., καθώς και ισχυρούς αμυντικούς πύργους, ημικυκλικούς εξωτερικά και ορθογώνιους εσωτερικά, που ενισχύουν κάθε 29 μ. το ευθύγραμμο τείχος,
· ομοίως, στην ίδια περιοχή, κρημνίσματα αρχαίων κτιρίων και σύγχρονους λιθοσωρούς , με 120 θραύσματα γλυπτών και αρχιτεκτονικά μέλη ιωνικού ναού του 3ου προχριστιανικού αιώνα, όπως γείσα, βάσεις κιόνων, αετώματα και άλλα, που οι επιγραφές αποδίδουν στον Απόλλωνα Λύκειο, κύρια θεότητα λατρείας της Αζώρου,
· στις θέσεις «Άγιος Αθανάσιος» και «Κοπάνα», βασιλικές της Βυζαντινής περιόδου, καθώς και έναν ισχυρό αναλημματικό τοίχο του 5ου αιώνα π.Χ., μήκους 47 μ. και ύψους 1,50 – 2,50 μ. και ένα άλλο του 3ου αιώνα π.Χ. Η δε σπουδαιότητα του δεύτερου τοίχους, αφορά στο ότι αυτός κατασκευάστηκε για να στηρίζει ένα πλάτωμα-άνδηρο, όπου είχε θεμελιωθεί η αστική έπαυλη του Νικάρχου, η οποία όμως εξακολουθεί να παραμένει ανεξερεύνητη. Σημειώνεται ότι, στο αίθριό της, βρέθηκε στημένη στη θέση της μία ιστορικής σπουδαιότητας μεγάλη επιγραφή-επιστολή του βασιλιά της Μακεδονίας, Αντίγονου Δώσωνος, προς το βασιλικό επιστάτη της.
Επειδή και στις τρεις πόλεις της Περραιβικής Τρίπολης, Πύθιο, Άζωρο και Δολίχη, οι έως τώρα ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ερείπια από την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.
Επειδή, με σχετική του έρευνα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως και πολλοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί, πιθανολογούν ότι στην περιοχή του Ολύμπου υπάρχει μία Θεσσαλική Δωδώνη, με Μαντείο προς τιμή του Διός, και μάλιστα το τοποθετούν στην περιοχή του Πυθίου, καθώς εκεί υπήρχε ένας μοναδικός τόπος, ο χώρος του οποίου λειτουργεί ως «αντιχείον», δηλαδή δέχεται ήχους από μακρινές αποστάσεις και ανακλώνται στο σημείο αυτό, συγκεντρώνοντας διάφορα διασυμπαντικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται σε διάφορες κατευθύνσεις
Επειδή η ανάδειξη αυτών των αρχαιολογικών θησαυρών στα βόρεια του Νομού Λάρισας θα σημάνει την πλήρη και ουσιαστική πολιτισμική, ιστορική και τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, με τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται, ήτοι την προσέλκυση ικανού αριθμού Ελλήνων και αλλοδαπών τουρισμών και την οριοθέτηση του προσανατολισμού της ως ένας πολιτιστικός τουριστικός προορισμός, ελκυστικός για πολυήμερες αλλά και ολιγοήμερες εκδρομές ή ακόμη και για μονοήμερες αποδράσεις για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.
Επειδή, εάν γίνουν νέες ανασκαφές, πιθανολογείται ακόμη και η ανεύρεση των ανακτόρων του Βασιλιά Πηλέα και του Πρίγκιπα Αχιλλέα, αφού ο λαός του τελευταίου ονομάζονταν «Έλληνες», και εδώ οφείλεται και το όνομα της Χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα «Έλληνες» ονομάστηκαν και οι πρώτοι εν Θεσσαλία άνθρωποι!
Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, από τα οποία προκύπτει εύλογα η σημαντικότητα της συνέχισης των ανασκαφών, στο μέγιστο δυνατό, στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή, η δε αδιαφορία της Πολιτείας θα κοστίσει μετά βεβαιότητας από κάθε άποψη και θα οδηγήσει σε αφανισμό των κρυμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, αν δεν υπάρξει σχέδιο για την προστασία και ανάδειξή τους,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο για την περαιτέρω ανάδειξη, την προστασία και την εν γένει διάσωση των αρχαιοτήτων της περιοχής της Αρχαίας Περραιβίας του Νομού Λάρισας? Αν ναι, με ποιον φορέα θα συνεργαστείτε και ποιο το χρονοδιάγραμμα που προβλέπετε?
2. Προτίθεστε να προβείτε σε χρηματοδότηση των ανωτέρω απαραίτητων πρωτοβουλιών, μέσω εργαλείων χρηματοδότησης, όπως επί παραδείγματι, μεταξύ άλλων, του τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ?
Η εμπειρία στις λαϊκές της συζύγου Κατσιαντώνη, δίνει λύσεις στον Υπουργό
(στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο)
Κατέδειξε τον αγώνα επιβίωσης των μικροπωλητών στις λαϊκές αγορές, μέσα από την προσωπική εμπειρία της συζύγου του ο Γιώργος Κατσιαντώνης και έδωσε λύσεις στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου στη Βουλή, που αφορά την άσκηση του υπαίθριου εμπορίου.
Ο ίδιος από τη θέση του βουλευτή, έχοντας όμως το κριτήριο της αντικειμενικότητας των πραγματικών προβλημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί , ανάμεσα τους και η σύζυγός του και ο κουνιάδος του, αλλά και μέσα από τη δική του ματιά αφού αποτελεί συχνό επισκέπτη στις λαϊκές αγορές, θέλοντας να καταγράψει τα όποια θέματα τους, αναφέρθηκε στα θετικά οφέλη που θα επιφέρουν οι αλλαγές σε ορισμένα ζητήματα.
“Είναι τουλάχιστον ανακουφιστικό, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, το ότι το 60% των αδειών επαγγελματιών πωλητών θα διατίθεται σε άτομα με 50% τουλάχιστον αναπηρία, σε πολύτεκνους, σε τρίτεκνους, κλπ, ενώ το υπόλοιπο 40% θα χορηγείται σε ανέργους” τόνισε ο Γιώργος Κατσιαντώνης ενώ αναφέρθηκε στη αξία που θα έχει να δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς να δραστηριοποιούνται σε αγορές, είτε ατομικά, είτε σε οργανωμένα σχήματα.
Ως θετικά βήματα, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, μέσα από την ίδια της την παραγωγή, θεώρησε ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων το γεγονός, ότι στις αλλαγές περιλαμβάνονται, η αποτύπωση και περιγραφή όλων των τύπων αδειών του υπαιθρίου εμπορίου και όλων των μορφών άσκησής του, η ενοποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης και ανανέωσης άδειας αλλά και η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης αδειών, όπως και η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διασταύρωση στοιχείων των οργανωμένων μορφών άσκησης υπαιθρίου εμπορίου.
Ως σημαντική εξέλιξη για τους παραγωγούς, θεωρεί ο Γιώργος Κατσιαντώνης και τη δυνατότητα που θα έχουν να μπορούν να εκδώσουν άδεια υπαιθρίου εμπορίου για διάθεση προϊόντων τους εκτός λαϊκών αγορών, αλλά και το σύστημα μοριοδότησης, το οποίο θα θέσει συγκεκριμένα κριτήρια επί τη βάσει των οποίων ο κάθε πωλητής θα προκρίνεται έναντι των συνυποψηφίων του.
Λύσεις σε πολλά ζητήματα θα επιφέρουν επισημαίνει και, η εισαγωγή του θεσμού του βιβλίου διακινούμενων ποσοτήτων, η θεσμοθέτηση των αγορών χωρίς μεσάζοντες, αλλά και η διάθεση νέων ειδών, όπως μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού ακόμη και αλλαντικά, ακόμη και γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα σε λαϊκές αποκλειστικά, ανοίγοντας έτσι τον επαγγελματικό ορίζοντα εν μέσω κρίσης.
Αξιοσημείωτη τονίζει ο Βουλευτής Λάρισας είναι και η ευκαιρία που θα δίνεται σε επαγγελματίες που έχουν πτωχεύσει να λάβουν αδεία και θέση σε λαϊκή αγορά για ένα χρόνο για την πώληση αδιάθετων ειδών της επιχείρησης που διατηρούσαν.
Καθαρά τοπικό ζήτημα, ευθύνη και αρμοδιότητα του κάθε Δήμου θεωρεί ότι αποτελεί το υπαίθριο εμπόριο ο Γιώργος Κατσιαντώνης, που στα αρνητικά του επικείμενου νομοσχεδίου” βλέπει” την ανάθεση του στις περιφέρειες η στο αρμόδιο Υπουργείο, λέγοντας χαρακτηριστικά:
” Όπως διαπίστωσα και από τις θέσεις της ΚΕΔΕ, η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει το 70& περίπου των Λαϊκών αγορών της Χώρας. Η καθημερινότητά μας, έχει ανάγκη από ευελιξία και ορθή διοίκηση, πράγμα που εν προκειμένω, αν δεν ληφθεί υπόψη, προφανώς θα αποτελέσει αιτία και λόγο αποτυχίας των όσων θετικών προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η αποκέντρωση φέρνει λύσεις, αντίθετα με το συγκεντρωτισμό που φέρνει προβλήματα και δυσχέρειες στην καθημερινότητα των πολιτών γι΄ αυτό και προτείνω, όπως ορθώς θεωρώ, να θεσπιστεί πλήρης αρμοδιότητα των Δήμων τόσο για την αδειοδότηση του πλανόδιου και του στάσιμου εμπορίου, όσο και για τον έλεγχο των Λαϊκών αγορών από τις σχετικές επιτροπές.
Ως τελευταία και σημαντικά σημεία προς συζήτηση και ένταξη στο σχετικό νομοσχέδιο ο Γιώργος Κατσιαντώνης έθεσε το θέμα της νομοτεχνικής βελτίωσης που θα αφορά την αναπλήρωση του επαγγελματία πωλητή όχι μόνο από τους συγγενείς μέχρι 3ου βαθμού, και εξ’ αγχιστείας μέχρι 2ου βαθμού αλλά και μόνο τους ή τις συζύγους και τα παιδιά του.
Ζήτησε δε να καταγραφεί στα θετικά και το αίτημα των παραγωγών εποχικών προϊόντων να βγαίνουν στο υπαίθριο εμπόριο για όσο διαρκεί η παραγωγή τους, πληρώνοντας ημερήσιο τέλος για τη θέση που θα τους διατίθεται στη λαϊκή. Έτσι σημειώνει θα ενθαρρυνθούν ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί για να στραφούν σε νέα προϊόντα, ελκύοντας οικονομικά τους Δήμους της κάθε περιοχής.
Πιέζει ο Κατσιαντώνης τον Αποστόλου που “προχωρά” άμεσα για αποζημιώσεις και ενισχύσεις του αγροτικού κόσμου
Εισακούστηκε για ακόμη μία φορά ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, που μερίμνησε άμεσα μετά τις καταστροφές σε σοδειές στη Λυγαριά Τυρνάβου, την Κοιλάδα και τα Φάρσαλα και απαίτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, άμεσες παρεμβάσεις για αποζημιώσεις στους πληγέντες μέσα από επείγουσες διαδικασίες, αλλά και ανακουφιστικά μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί τον πρωταγωνιστή των όποιων θετικών εξελίξεων για τη χώρα μας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε το Βουλευτή Λάρισας, για την εξέλιξη των εκτιμήσεων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, διαβεβαιώνοντας τον όπως ζήτησε και ο ίδιος ο Γιώργος Κατσιαντώνης, ότι τα πορίσματα του έμπειρου γεωτεχνικού προσωπικού, θα είναι αξιόπιστα και δίκαια για τους παραγωγούς, και θα εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος τους.
Συμφωνώντας με το επείγον της κατάστασης που του μετέφερε ο Βουλευτής Λάρισας και που έχει να κάνει με την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων σε χρόνο επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια, προκειμένου να κρατηθούν “όρθιοι” αγρότες και κτηνοτρόφοι, ο Βαγγέλης Απόστόλου του γνωστοποίησε ότι ο ΕΛ.Γ.Α έχει προχωρήσει στη στελέχωση των υποκαταστημάτων του, συμπεριλαμβανομένου και της Λάρισας με την πρόσληψη 200 γεωτεχνικών.
Ο Βουλευτής Λάρισας είχε ζητήσει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης σε αγρότες και κτηνοτρόφους λέγοντας του χαρακτηριστικά ότι “κάθε κίνηση απαξίωσης των προβλημάτων από την Πολιτεία που στοχεύει στον αφανισμό των μικροκαλλιεργητών, θα αποτελέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, αφού η μηδενική συγκομιδή θα στρέψει την αγορά σε εισαγωγές προϊόντων με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση εσόδων και την αύξηση εξόδων, σε ένα νομό που κατέχει κυρίαρχη θέση στην παραγωγή αγροκτηνοτροφικών προϊόντων”.
Η ανησυχία του Γιώργου Κατσιαντώνη και η επιμονή του για αμέριστη και πρωταρχική στήριξη από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται να απασχολεί το Βαγγέλη Απόστόλου που στην απάντηση που έδωσε στο Βουλευτή Λάρισας, αναφέρει ότι “η στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη έχει ιεραρχήσει υψηλά στις επιλογές της, τη μετατροπή του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών -εξαγωγών στον αγροτικό τομέα σε θετικό , παρεμβαίνοντας και βελτιώνοντας τα θετικά οφέλη από την αύξηση των εξαγωγών των εγχώριων προϊόντων αλλά και μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας τους και την ενίσχυση τους έναντι των εισαγόμενων προϊόντων”.
Παράλληλα μέσα από παρεμβάσεις και δράσεις που έχουν σχεδιαστεί προς όφελος του πρωτογενούς τομέα ,που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας, αναφέρει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα λυθούν τα καίρια και σημαντικά προβλήματα που του επισήμανε ο Βουλευτής Λάρισας, και που μπλοκάρουν την θετική του πορεία προς την ανάπτυξη.
Κατσιαντώνης για προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018: Με «γραπτούς» στόχους σε προσχέδια, δε βγαίνει ο λογαριασμός…
Τους ουτοπικούς, γραπτούς στόχους της κυβέρνησης για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε κομβικούς τομείς , τις αποκρατικοποιήσεις και τη φορολογική συμμόρφωση που διαλαλεί βροντερά ότι θα κάνει πράξη, αναδεικνύει μέσα από την εισήγηση του για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018, ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα με επιχειρήματα για τις κινήσεις των κυβερνώντων, που μόνο φως δε δείχνουν στο τούνελ της χρόνιας κρίσης που «χτυπάει» ανελέητα τους Έλληνες πολίτες.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αγγίξει δύο-τρία θέματα, αλλά στο σύνολο τους οι παρεμβάσεις που ονειρεύονται, φαντάζουν ως χαμένες προσδοκίες, έχοντας ως τρανταχτό παράδειγμα το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων (σχεδόν δύο χρόνια χρειάστηκε ο ΟΣΕ…), ή το κομμάτι των διαρθρωτικών παρεμβάσεων με αναπτυξιακή προοπτική, για να μην πω για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους που μου μοιάζει σαν το γιοφύρι της Άρτας… όπως και οι εξαγγελίες σας εδώ και τρία χρόνια περί ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας, που έμεινε στα λόγια σας….» αναφέρει ο Γιώργος Κατσιαντώνης.
Μάλιστα τονίζει ότι στο ίδιο το προσχέδιο, η επαλήθευση των εκτιμήσεων βρίσκεται στον «αέρα», αφού δεν είναι δεδομένη αλλά εξαρτώμενη από την ομαλή πρόοδο του προγράμματος στήριξης, την ομαλή επιστροφή της Χώρας στη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, από την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
Επιπλέον φαίνεται πως η «βαριά ομίχλη» που καλύπτει το δρόμο της ανάπτυξης για την Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνει και το ΔΝΤ μέσα από πρόσφατα δημοσιεύματα, αναφέρει ο Βουλευτής Λάρισας, ρίχνει «μαύρο» στις προβλέψεις για κενό ύψους 1,3% στο στόχο του ΑΕΠ. Γεγονός που σε χρήματα μεταφράζεται σε 2,4 δις ευρώ απώλειες, πράγμα που ακυρώνει τον όποιο στόχο για ανάπτυξη και ανακούφιση των πολιτών.
Επιπρόσθετα τονίζει πως σε μια άκρως αγροτοκτηνοτροφική χώρα που αποτελεί «ατσάλινο» στήριγμα σε μια υπό κατάρρευση χώρα, θα έπρεπε να δίνονται ευκαιρίες για ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα, και όχι «χτυπήματα» αφανισμού, που στην πράξη φαίνονται από το αρνητικό πρόσημο που καταγράφεται στον αριθμό των απασχολουμένων για το πρώτο εξάμηνο του 2017 (-0,9% σε ετήσια βάση).
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης ζητά μέσα από την εισήγηση του, και με βάση τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν με την έκδοση ομολόγου σταθερού επιτοκίου και τις πρόσφατες του Eurogroup, περί παροχής έμμεσης εγγύησης από τους Ευρωπαίους Εταίρους προς το Ελληνικό Δημόσιο για απρόσκοπτη έξοδό του στις αγορές.
Για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις όμως επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει δράση συναίνεσης από όλα τα κόμματα, με αποφάσεις και παρεμβάσεις άμεσες και βαθιές που θα χτυπήσουν στο «κόκκαλο» της κρίσης.
Ως πρώην Βουλευτής στο New Hampshire των ΗΠΑ, ο Γιώργος Κατσαντώνης που βίωσε στο πετσί του τη διαδρομή μιας αναπτυσσόμενης χώρας, επισημαίνει πως μόνο αν δοθούν κίνητρα σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, και όχι με τη φορομπηχτική πολιτική που «βουλιάζει» την Ελλάδα στη φτώχεια και την απελπισία, τότε και μόνο τότε η χώρα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Το παράδειγμα επιχειρηματία στις ΗΠΑ που στα 1000 ευρώ κέρδη, ο φόρος των 400 ευρώ που του αναλογεί, του δίνει την ευκαιρία η Πολιτεία να μην τον πληρώσει, αλλά να τον επενδύσει σε θέσεις εργασίας η στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσα από νέες δομές, είναι ότι πιο χαρακτηριστικό αναφέρει ο Γιώργος Κατσιαντώνης, για να το μυήσει στην πράξη η κουρασμένη κοινωνία της χώρας μας.
Μόνο έτσι τονίζει θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να διασφαλιστούν οι προσδοκώμενες επενδύσεις, να λυθεί το θέμα της ανεργίας, να κοιτάξει η χώρα μας μπροστά με αισιοδοξία…
«Θέλει αρετή και τόλμη, όχι μόνο η ελευθερία, αλλά και η διάθεση για παρεμβατικές πράξεις εξόδου της χώρας μας από τη δυναστεία των μνημονίων και της κρίσης που τρώει τις σάρκες των Ελλήνων» τονίζει στους κυβερνώντες ο Βουλευτής Λάρισας από τους οποίους ζητά να διαψεύσουν τις διαπιστώσεις του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους, που όπως αναφέρει στην Έκθεσή του:
« το προσχέδιο ακολουθεί την πεπατημένη μιας τεχνητής αισιοδοξίας σε δύσκολους καιρούς. Αυτό δεν είναι οπωσδήποτε κακό αν επηρεάζει θετικά και με μη αντικρουόμενα μέτρα την ψυχολογία των ατόμων και, επομένως, το οικονομικό κλίμα, αρκεί να μη συνυφαίνεται με ψευδαισθήσεις για όσα μας περιμένουν».