«Η άρνηση εμβολιασμού παιδιών είναι έκθεση σε θανάσιμο κίνδυνο»
«Η άρνηση εμβολιασμού με δεδομένη την συντριπτικότητα των στοιχείων υπέρ των εμβολιασμών είναι στην πράξη παραμέληση ανηλίκου και έκθεση σε θανάσιμο κίνδυνο των παιδιών που νοσούν. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί και όχι ως δικαίωμα στην ιατρική πράξη, καθώς μιλάμε για παιδιά, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα και την ωριμότητα να το κρίνουν μόνα τους. Μιλάμε για ανήλικους, οι οποίοι υφίστανται τις αποφάσεις των γονέων τους, όπως τις υφίστανται, και σε άλλα θέματα που είναι λυμένα από χρόνια και έχουν να κάνουν με την πλημμελή επιμέλεια παιδιών» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σε ενημέρωση από μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και άλλους επιστήμονες για την επιδημική έξαρση της ιλαράς και την εμβολιαστική πολιτική στη χώρα.
Αναφερόμενος στη διεθνή πρακτική όσον αφορά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού τόνισε ότι «Η Ιταλία έχει ψηφίσει νόμους που τείνουν να γίνουν αναγκαστικοί. Η Σλοβενία τους έχει κάνει αναγκαστικούς, επιδικάζοντας πρόστιμα στους γονείς που δεν τα έχουν εμβολιάσει. Ο Καναδάς που δεν τον λες και πολύ «καθυστερημένη» χώρα, έχει βάλει ως προϋπόθεση εγγραφής στα δημόσια σχολεία- σε πολλές περιοχές όχι σε όλες- τους εμβολιασμούς. Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να μένουμε μόνο σε καμπάνιες ενημέρωσης. Επίσης, από μόνη της μια καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών θέλει εξαιρετικά μεγάλη προσοχή. Μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα, καθώς μιλάμε για ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι ενώ δεν είναι απαραίτητα ούτε αμόρφωτοι ούτε χαμηλού κοινωνικού επιπέδου, έχουν από καιρό προσχωρήσει σε μια αντισυστημική, μη ορθολογική, συνωμοσιολογική προσέγγιση των πραγμάτων. Δυστυχώς, πολλές φορές, καμπάνιες αυτού του είδους έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα».
«Χάνει την αυτονομία του ο ΕΟΠΥΥ»
Εντελώς αιφνιδιαστικά με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα (121, ΦΕΚ 148/Α 9.10.2017) συστήνεται εντός του Υπουργείου Υγείας Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας Ανάπτυξης και Λειτουργίας ΕΟΠΥΥ με πολλές, σοβαρές αρμοδιότητες. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε Τμήμα του Υπουργείου Υγείας, καθώς οι περισσότερες εγκρίσεις θα περνούν εφεξής από τον Υπουργό, ενώ έως σήμερα οι αποφάσεις λαμβάνονταν με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ και στη συνέχεια απλώς επικυρώνονταν από τον Υπουργό. Η απόλυτη αποδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ αλλάζει το ρόλο για τον οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο Οργανισμός επρόκειτο να εξελιχθεί σε μία απολύτως αυτόνομη μονάδα, διοικητικά και οικονομικά. Θα μετατρεπόταν σε μονοψώνιο και θα είχε τη δυνατότητα να ασκεί πίεση στην αγορά για τις τιμές, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που θα αγόραζε. Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει διοικητικά και οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, τον αποδυναμώνει, μετακυλίοντας βασικές του αρμοδιότητες στον Υπουργό Υγείας, καθιστώντας τον όργανο χωρίς καμία δύναμη και επιρροή. Σημειωτέον ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοια συγκεντρωτική, διαρθρωτική λειτουργία σε Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 30/10. Τα ερωτήματα είναι τα ακόλουθα: 1) Ήταν οι δραστικές αλλαγές σε γνώση του Προέδρου και του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ; Προηγήθηκε ενημέρωση-διαβούλευση; Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την εξέλιξη του ΕΣΥ; Πως θα εξελιχθεί η ΠΦΥ με τη μετατροπή του ΕΟΠΠΥ και την διαφαινόμενη αποτυχία των ΤοΜΥ; 2) Ποια η σκοπιμότητα των αλλαγών; Είναι ο απόλυτος συγκεντρωτισμός η ενδεδειγμένη λύση στα προβλήματα λειτουργίας του Οργανισμού; Θα υπάρξουν λόγω των αλλαγών περαιτέρω καθυστερήσεις σε πληρωμές παρόχων και σε εξυπηρετήσεις ασφαλισμένων; Θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι πια δεν θα υπάρχει αντικείμενο για πολλά τμήματα του Οργανισμού;
«Το μείζον είναι να γίνουν ανοιχτές, αδιάβλητες εκλογές χωρίς υπόνοια αδιαφάνειας»
«Με έκπληξη είδα το τεχνικό θέμα να τραβάει τόσες βδομάδες, σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η εκλογή του αρχηγού, λες και δεν έχουν ξαναγίνει εκλογές στη χώρα. Το αν θα ψηφίσει από μακριά ο ένας και όχι ο άλλος, δεν είναι αυτό που θα αλλάξει την ιστορία της χώρας. Έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν είναι το μείζον. Το μείζον είναι να γίνουν ανοιχτές, αδιάβλητες εκλογές, χωρίς ίχνος υπόνοιας αδιαφάνειας και σ αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δουν πρώτα το συμφέρον της κεντροαριστεράς και μετά το κομματικό ή προσωπικό τους συμφέρον, ώστε να προχωρήσουμε σε κάτι που νομίζω είναι σημαντικό για τη χώρα: τη δημιουργία ενός μεγάλου, ισχυρού κόμματος στο χώρο του κέντρου» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε συνέντευξή του στη Φωνή της Ελλάδας της ΕΡΤ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς για τη δημιουργία του νέου φορέα.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τη συγκρότηση εξεταστικής για την εμπλοκή του κ.Καμένου σε δικαστική υπόθεση, τόνισε ότι «Δεν άκουσα θεσμικές προτάσεις για το πως δεν θα επαναλαμβάνονται τέτοια περιστατικά, όπως η παρέμβαση του κ.Καμένου. Πως θα προστατευτεί η χώρα από τέτοιου είδους παρεκτροπές και πως θα έχουμε πιο διαφανή και σταθερή λειτουργία του πολιτεύματος. Δυστυχώς, το να μετατρέπεται η βουλή σε αρένα για επικοινωνιακούς λόγους με ευθύνη του κ.Καμένου και του Πρωθυπουργού, δεν προσφέρει κάτι πέρα από μικρούς πόντους επικοινωνιακά και είναι κάτι που εγώ προσωπικά το βρίσκω θλιβερώς αταίριαστο, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς. Τέτοιες καταστάσεις το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν το κύρος του κοινοβουλίου και τη δημοκρατίας».
Κλείνοντας, εξήγησε τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην στηρίζει νομοσχέδια της κυβέρνησης που δεν υπερψηφίζονται από τους ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι «Η ΔΗΣΥ είχε πρώτη ανακοινώνει ότι δε θα ψηφίζει νομοσχέδια που δεν ψηφίζει ο ένας κυβερνητικός εταίρος. Κι αυτό, γιατί έχουμε μια «αλακαρτ» κυβερνητική πλειοψηφία που σε ορισμένα πράγματα συμφωνεί σε άλλα διαφωνεί και ζήτα στη συνέχεια από την αντιπολίτευση να την στηρίξει. Η κυβέρνηση οφείλει να βρίσκει πρώτα στο εσωτερικό της τη συναίνεση και μετά να κατεβάζει νομοσχέδια. Το να πατά σε δυο βάρκες στη Βουλή ταυτόχρονα, είναι πολίτικα και ηθικά έωλο και πρέπει να σταματήσει. Αναγκαστήκαμε να σταθούμε ουδέτεροι σε κάποια νομοσχέδια που συμφωνούμε, ακριβώς γιατί αυτό που δημιουργείται είναι μια ψευδής εικόνα στην κοινωνία, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ταυτόχρονα και προοδευτική και φιλολαϊκή και ενάντια στο λαό».
«Ανάμιξη του Υπουργείο Υγείας σε ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός ΝΠΔΔ, όπως είναι η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ);»
Στις 21/09/2017 αναρτήθηκε στο opengov.gr προς διαβούλευση (έως 2 Οκτωβρίου) νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει αλλαγή των διαδικασιών εκλογής των αιρετών οργάνων διοίκησης και αναβολή για έξι (6) μήνες των επικείμενων αρχαιρεσιών της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (στις 2 και 3 Νοεμβρίου), που έχουν προκηρυχθεί ήδη από 18 Σεπτεμβρίου. Το παράδοξο είναι πως ουδεμία ενημέρωση και διαβούλευση προηγήθηκε με τη Διοίκηση της ΕΝΕ, σύμφωνα με την οποία «αναμφίβολα ευρισκόμεθα ενώπιον μιας ωμής και εντελώς αιφνιδιαστικής παρέμβασης στα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός ΝΠΔΔ, το οποίο ως εκ της νομικής του φύσης όφειλε, τουλάχιστον, να απολαμβάνει μιας στοιχειώδους διοικητικής αυτοτέλειας. Αντί αυτού ο Υπουργός Υγείας επιλέγει να παρέμβει στις αρχαιρεσίες της ΕΝΕ τρεις (3) μόλις ημέρες μετά την προκήρυξη των επικείμενων εκλογών (!) χωρίς την παραμικρή προφανή αιτιολογική βάση…».
Προβληματικές φαίνεται πως είναι και πολλές από τις διατάξεις του εν λόγω σχεδίου νόμου. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΕ «Με το εισηγούμενο νομοσχέδιο ανατρέπεται πλήρως η διοικητική σταθερότητα της ΕΝΕ, λαμβανομένου υπόψη ότι προβλέπεται η σύσταση περιφερειακών Τμημάτων σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Με άλλα λόγια προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία συνολικά εβδομήντα τεσσάρων (74) Περιφερειακών Τμημάτων για την ΕΝΕ, από 5 που λειτουργούν σήμερα, γεγονός που θα επιφέρει την οικονομική της καταστροφή άμεσα. Αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι μόνον για την κατά νόμο υπαλληλική στελέχωση των 74 νέων ΠΤ απαιτούνται 148 υπάλληλοι (!), ενόψει των διατάξεων του άρθρου 34 παρ. 2 του Νόμου 3252/2004. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό, ποιους ειδικούς σκοπούς και ποιες ειδικές ανάγκες της ΕΝΕ, που προφανώς δεν παρατηρούνται σε άλλα νπδδ, πρόκειται να εξυπηρετήσει η εισηγούμενη εξαντλητική περιφερειακή διάρθρωση. Με το εισηγούμενο νομοσχέδιο επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου χαριστική ρύθμιση υπέρ όσων οφείλουν εισφορές παλαιοτέρων ετών, και οι οποίοι προφανώς ουδέποτε υπήχθησαν στην ρύθμιση του άρθρου 53 παρ. 6 του Νόμου 3918/2011, αδιαφορώντας κατά τρόπο επιδεικτικό για τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τις διατάξεις του Νόμου 3252/2004. Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται, λοιπόν, να επιβραβεύσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα, δίδοντάς τους την δυνατότητα και το δικαίωμα να συμμετέχουν στις επικείμενες αρχαιρεσίες, ακόμη και αν οφείλουν παλαιότερες συνδρομές και δεν έχουν υπαχθεί στην προαναφερθείσα ρύθμιση. Τέλος, επιχειρεί να αλλοιώσει την επιστημονική ταυτότητα του κλάδου, δημιουργώντας κατά παγκόσμια πρωτοτυπία ένα υβρίδιο με βοηθητικό προσωπικό ΔΕ, και Μαίες, με μόνον στόχο την χάλκευση της βούλησης του σώματος των νοσηλευτών».
Επειδή, τουλάχιστον προς το παρόν, το Υπουργείο Υγείας αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε απάντηση, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας:
1) Πότε σχεδιάζετε να καταθέσετε προς συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής (Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων) το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και το Νοσηλευτικό Κλάδο»; Σκοπεύετε να το πράξετε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης στις 2 Οκτωβρίου;
2) Γιατί δεν το αποσύρετε και να το επαναφέρετε μετά την ολοκλήρωση των επικείμενων αρχαιρεσιών (στις 2 και 3 Νοεμβρίου); Με ποια νομική αιτιολογική βάση αναμειγνύεται το Υπουργείο Υγείας σε ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός ΝΠΔΔ και αναβάλλει τις ήδη προκηρυχθείσες εκλογές της ΕΝΕ;
3) Ποια είναι η σκοπιμότητα της αιφνιδιαστικής κατάθεσης του εν λόγω σχεδίου νόμου προς δημόσια διαβούλευση; Γιατί δεν προηγήθηκε ενημέρωση/διαβούλευση με την Διοίκηση της ΕΝΕ στο στάδιο της εκπόνησης του σχεδίου νόμου και σίγουρα πριν την κατάθεσή του προς δημόσια διαβούλευση; Ποιος φορέας εισηγήθηκε τις αλλαγές;
4) Ποια είναι η σκοπιμότητα της ριζικής τροποποίησης της περιφερειακής διάρθρωσης της ΕΝΕ; Υπάρχει άλλο ΝΠΔΔ στο οποίο να εφαρμόζεται η εν λόγω διάρθρωση;
5) Με ποια λογική δίδεται η δυνατότητα και το δικαίωμα όσων οφείλουν εισφορές παλαιοτέρων ετών να συμμετέχουν στις επικείμενες αρχαιρεσίες, ακόμη και αν δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών; Με τον τρόπο αυτό δεν επιβραβεύονται οι ασυνεπείς σε βάρος των συνεπών;
6) Πως αιτιολογείτε τη δημιουργία νοσηλευτικού κλάδου ετερόκλητων κατηγοριών και επαγγελματικών τίτλων, όπως επίσης και την κατάληψη θέσεων ευθύνης νοσηλευτικών τμημάτων από μαίες;