Από το Νοέμβρη ξεκινάει η πρώτη χρονιά λειτουργίας του «Kοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών» στην Ελασσόνα, με τη συνεργασία της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Το «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών» είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας που συστάθηκε στην Καβάλα με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα μη Χρηματοδοτούμενα από κάποιο Κρατικό Φορέα. Σκοπός του φορέα είναι να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο πέρα από ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική ενασχόληση, να διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης και δράσης του αλλά και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα, μέσα από σειρές-κύκλους μορφωτικών μαθημάτων, προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης, ημερίδων, διαλέξεων και συνεδρίων με επίκαιρα αλλά και διαχρονικά θέματα και ζητήματα. Για το σκοπό αυτό οι «Ενεργοί Πολίτες» οργάνωσαν το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου». Το «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο» λειτουργεί με επιτυχία εδώ και τέσσερα χρόνια στις πόλεις Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Τύρναβο.
Το πρόγραμμα του Κοινωνικού Πανεπιστημίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 περιλαμβάνει θέματα από το ευρύ επιστημονικό πεδίο της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας και ειδικότερα στις Θεραπευτικές Τεχνικές Ψυχολογίας (θέματα που άπτονται θεραπευτικών τεχνικών ενδυνάμωσης εαυτού). Διαπρεπείς στον χώρο τους επιστήμονες κλήθηκαν, μέσα από συστηματικά οργανωμένες σειρές μαθημάτων, να προσφέρουν στα μέλη του φορέα «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών» έγκυρες, κατασταλαγμένες γνώσεις αλλά και προβληματισμούς.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε 16 τετράωρες συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο, από το Νοέμβρη 2017 έως τον Ιούνιο του 2018, συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κλπ.) και έχουν τη μορφή παρουσιάσεων, εργαστηρίων και αλληλοδιαδραστικών συζητήσεων. Επίσης, το διδακτικό υλικό και η ενδεικτική βιβλιογραφία αναρτώνται στην ιστοσελίδα όπου, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης με ειδικό κωδικό.
Από το Νοέμβρη του 2017 θα ξεκινήσει στην Ελασσόνα ο παρακάτω ετήσιος επιμορφωτικός τομέας: 1) Θεραπευτικές Τεχνικές Ψυχολογίας (θέματα που άπτονται θεραπευτικών τεχνικών ενδυνάμωσης εαυτού).
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε 16 τετράωρες συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο, από το Νοέμβριο έως τον Ιούνιο του 2018, θα συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κλπ.) και θα έχουν τη μορφή παρουσιάσεων, βιωματικών εργαστηρίων και αλληλοδραστικών συζητήσεων. Στο κλείσιμο του προγράμματος θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Ετήσιας Επιμόρφωσης.
Προϋποθέσεις
Δεχόμαστε έως 25 Οκτωβρίου 2017 αιτήσεις εγγραφών μελών άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το εθνικό, μορφωτικό, οικονομικό ή κοινωνικό επίπεδο.
Στη σελίδα του Κοινωνικού Πανεπιστημίου http://www.koinonikopanep.comυπάρχει ηλεκτρονική αίτηση όπου η δήλωση συμμετοχής στη θεματική ενότητα είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνη πράξη αυτοδέσμευσης.
Οι σπουδαστές μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 4 απουσίες για τη χορήγηση της Βεβαίωσης Ετήσιας Επιμόρφωσης.
Το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την κάθε θεματική ενότητα του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών» κοστίζει για τα νέα μέλη 130 Ευρώ και για τα ήδη ενεργά μέλη 120 Ευρώ. Το ποσό καταβάλλεται στην Τράπεζα Πειραιώς, στον αριθμό λογαριασμού του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών» : IBAN GR 56017 1618 0006 6181 2768 7051
Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής.
Επικοινωνία
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν και με τη συντονίστρια Θεσσαλίας, κ. Λίνα Κόζυβα, στο τηλ. 6972849847 και με την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του φορέα κ. Ελεονώρα Καζαντζίδου στο τηλ. 6947449794 και 6932377138 για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση (ιστοσελίδα: www.koinonikopanep.com). Υπάρχει ακόμα δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο email: Koinonikopanep@gmail.com & fb: Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών
ΤΟΜΕΑΣ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ : 11:00 – 14:00
Συντονίστρια τμήματος: Λίνα Κόζυβα
Τηλ. Επικοινωνίας: 6972849847
1/11/2017
Τίτλος: «Γνωριμία – Όροι συμμετοχής – Διασαφήνιση των σκοπών και στόχων του Προγράμματος»
18/11/2017
Τίτλος: «Δραματοθεραπεία: Δημιουργώντας με την ψυχή για την ψυχή»
Εισηγητής: Παπάζογλου Παναγιώτης, Υπεύθυνος Καινοτόμων Δραστηριοτήτων – Παιδαγωγός.
25/11/2017
Τίτλος: «Θεραπευτική αντιμετώπιση μέσω βιωματικών μουσικών δράσεων (μουσικός αυτοσχεδιασμός, χρήση μουσικών οργάνων και κρουστών, μουσική ακρόαση και μουσική τεχνολογία»
Εισηγήτρια: Παπαδημητρίου Δοδουτζή Ελευθερία, Μουσικoπαιδαγωγός
9/12/2017
Τίτλος: «Γεννιέσαι ή γίνεσαι επιθετικός – Μαθαίνω να λέω ΟΧΙ»
Εισηγήτρια: Δρ. Σοφία Χατζηνικολάου, Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
16/12/2017
Τίτλος: «Μαθαίνοντας να ακούμε τους άλλους»
Εισηγητής: Παπαπαναγιώτου Ξανθούλα, Σχολικη Σύμβουλος, Msc Συμβουλευτικής
13/01/2018
Τίτλος: «Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα του άλλου»
Εισηγήτρια: Παπαπαναγιώτου Ξανθούλα, Σχολική Σύμβουλος, Msc Συμβουλευτικής
27/01/2018
Τίτλος: «Μαθαίνοντας να αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας»
Εισηγήτρια: Κόζυβα Πασχαλίνα, Msc Επιστημών Αγωγής, Εκπαιδεύτρια Ενηλικων
10/02/2018
Τίτλος: «Εστιάζοντας στην αυτοβελτίωσή μας»
Εισηγήτρια: Κόζυβα Πασχαλίνα, Msc Επιστημών Αγωγής, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων,
24/02/2018
Τίτλος: «Θετική Ψυχολογία: Διδάσκεται η ευτυχία;»
Εισηγήτρια: Γρηγοριάδου Μαρία, Msc Συμβουλευτικής
10/03/2018
Τίτλος: «Εκπαιδεύοντας τον εαυτό μου στη διαχείριση των κρίσεων πανικού»
Εισηγήτρια: Ζαβρακά Γεωργία, Msc Ψυχολογίας, Ψυχοδυναμική θεραπεύτρια, Επιστημονική συνεργάτης του ΙΨΑ .
17/03/2018
Τίτλος: «Εκπαιδευόμαστε στην αποτελεσματική επικοινωνία»
Εισηγήτρια: Μαλέτσικα Μαρία, ιδιότητα, Msc Συμβουλευτικής
21/04/2018
Τίτλος: «Το γενεόγραμμα ως εργαλείο χαρτογράφησης της οικογενειακής μας ιστορίας»
Εισηγήτρια: Σακκά Φανή, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Προαγωγής Υγείας & Ψυχολογικής Υποστήριξης στην κοινότητα, Π.Ε. Τρικάλων, Νοσηλεύτρια ψυχικής Υγείας – Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων (MSc).
28/04/2018
Τίτλος: «Μηχανισμοί άμυνας του εγώ»
Εισηγήτρια: Αργυρίου Στέλλα, Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων (Μcs), Εξωτερική συνεργάτης
5/05/2018
Τίτλος: «Αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις με Ψυχική Ανθεκτικότητα»
Εισηγήτρια: Καραμπατζάκη Δέσποινα, Υπεύθυνη ΣΣΝ Τρικάλων, Συντονίστρια Β- θμιας Εκπ-σης για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας στη Θεσσαλία, Διδάκτωρ Ψυχολογίας
2/06/2018
Τίτλος: «Αυτόματη γραφή ως θεραπευτική μέθοδος»
Εισηγήτρια: Καβουρίδου Κωνσταντία, Ψυχοθεραπεύτρια-Εκπαιδεύτρια ενηλίκων, Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ICPS (Κέντρο μεταπτυχιακών σπουδών στην προσωποκεντρική προσέγγιση) του Πανεπιστημίου Strathclyde, Γλασκώβης & Υποψήφια Διδάκτωρ.
30/06/2018
Τίτλος: «Διερεύνηση & Συνειδητοποίηση του προσωπικού μας αξιακού συστήματος μέσω Θεραπευτικού παραμυθιού» – «Το μοντέλο της αλλαγής συμπεριφοράς»
Απονομή Βεβαιώσεων Ετήσιας Επιμόρφωσης – Απολογισμός και αξιολόγηση του ετήσιου προγράμματος.
Εισηγήτρια: Δρ. Σοφία Χατζηνικολάου, Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εκπαιδεύτρια ενηλίκων, Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ICPS (Κέντρο μεταπτυχιακών σπουδών στην προσωποκεντρική προσέγγιση) του Πανεπιστημίου Strathclyde, Γλασκώβης & Υποψήφια Διδάκτωρ