«Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου: Όλοι κρίνονται από τη στάση τους. Ακόμα και οι κρυπτόμενοι»
«Το νομοσχέδιο ούτε επαναστατικό είναι ούτε φέρνει κάποια τεράστια αλλαγή. Στην πραγματικότητα, αναγνωρίζει ένα κενό και ρυθμίζει μία πραγματικότητα την οποία ξέρουμε και ζούμε όλοι. Υπάρχουν στην κοινωνία άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φύλο τους και επιθυμούν την αλλαγή» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στη συνέχεια, σχολίασε την υποκριτική στάση της Κυβέρνησης στο θέμα των δικαιωμάτων και την υπαναχώρηση της ΝΔ ως εξής «Κάθε φορά που αρχίζει να φαίνεται έντονα το τι είναι στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση, η οποία είναι ουσιαστικά ένας ιδεολογικός και πολιτικός -επιτρέψτε μου την έκφραση- αχταρμάς, ένα αριστεροδεξιό συνονθύλευμα αποκλινουσών τάσεων και ιδεολογιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται η προσπάθεια με αυτά τα νομοσχέδια να κάνουμε αυτό που λέμε «μια αριστερή ρελάνς», ένα «αριστερό παράθυρο» το οποίο ενδεχομένως σβήνει τα προηγούμενα. Το είδαμε και με την ιθαγένεια, το είδαμε με το Σύμφωνο Συμβίωσης. Θα ήταν βέβαια πολύ καλύτερο αν αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονταν ως επικοινωνιακές -επιτρέψτε μου την έκφραση- χειροβομβίδες εκ μέρους της Κυβέρνησης. Θα ήταν καλύτερα να είναι προϊόν μιας ευρύτερης συζήτησης και συγκλίσεων όλων των προοδευτικών κομμάτων. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση ούτε την επιδίωξε ποτέ ούτε είναι σε θέση να την πραγματοποιήσει. Μόλις η Νέα Δημοκρατία εισήγαγε τη γνωστή μέθοδο που λέγεται «στρίβειν δια της αντιπροτάσεως». Είναι μία υπαναχώρηση από τις θέσεις της, εξαιτίας της πίεσης που είχε στο εσωτερικό της και την οποία ένιωσε από το περιβάλλον της».
Και κατέληξε «Όλοι κρίνονται από τη στάση τους, ακόμα και οι κρυπτόμενοι, όσοι νομίζουν ότι βγαίνοντας από το κάδρο μπορούν να γλιτώσουν. Η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, λοιπόν, είναι η εξής: Είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο, ήμασταν από την αρχή. Είμαστε θετικοί επί της αρχής. Για έναν πολιτικό χώρο σαν αυτόν που εκφράζω και εξ ονόματος του οποίου ομιλώ, οι κατηγορίες που έχουν να κάνουν με ανθρώπινα δικαιώματα, οι κατηγορίες για υπεκφυγές ή δειλίες δεν έχουν θέση. Θυμίζω ότι πρόκειται για τον πολιτικό χώρο, για την παράταξη που ξεκίνησε από την αποποινικοποίηση της μοιχείας, όταν παρέλαβε κάποτε την κυβέρνηση, για να περάσει στη θέσπιση του πολιτικού γάμου, στην κατοχύρωση των ίσων δικαιωμάτων. Θυμίζω ότι πρόκειται για έναν χώρο που όταν χρειάστηκε, όπως χρειάστηκε στην αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, συγκρούστηκε με τους υπερσυντηρητικούς και εντός και εκτός της Εκκλησίας».
«Η εποχή που ήσασταν και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ τέλειωσε»
«H Κυβέρνηση τον πέτυχε τον σκοπό της. Προκάλεσε έναν τεράστιο και όντως αχρείαστο θόρυβο. Εξεγέρθη η Εκκλησία και η μισή κοινωνία. Πρακτικά, είναι όλοι θύματα της παραπληροφόρησης. Ταυτόχρονα, τις ημέρες που συζητάμε ένα κρίσιμο θέμα –για μία μειοψηφία ωστόσο- κόπηκε το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, αποχώρησε ακόμα μία επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι βρέθηκε νεκρό σε προσφυγικό συνοικισμό και χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να πάρουν συντάξεις. Αυτά τα λέω ενδεικτικά. Όλα αυτά, δυστυχώς, πέρασαν στο απυρόβλητο» επεσήμανε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων«Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στη συνέχεια, στηλίτευσε την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση για το θέμα με τους ανήλικους από 15 έως 17 ετών, την οποία δεν απεδέχθη ο κ. Κοντονής. Συγκεκριμένα, είπε «Η εποχή που ήσασταν, κύριοι συνάδελφοι, και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, και Αριστεροί και προοδευτικοί τις Παρασκευές και συντηρητικοί και φορομπήχτες τα Σάββατα εν πλήρη και αγαστή σύμπνοια με τους συνεργάτες σας, τελείωσε. Κουβέντα για τα παιδιά της ηλικίας δεκαπέντε με δεκαεπτά στην ουσία δεν έχει γίνει. Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα και ηθικά και ιατρικά. Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι συγκεκριμένη. Προτείνουμε, λοιπόν, το εξής: Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση για τα παιδιά από τα δεκαπέντε μέχρι τα δεκαεπτά, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας, να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου σε ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας».