ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη
Επιτυχημένη και εξαιρετικά χρήσιμη αποδείχθηκε η ημερίδα, που έγινε χθες το πρωί στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασίλη Φαρμάκη» της Ελασσόνας, και που προσέλκυσε αρκετό κόσμο, κυρίως αγρότες από την περιοχή Ελασσόνας και την Δεσκάτη, αλλά και δεκάδες σπουδαστές των ΤΕΙ(Ζωικής Παραγωγής) Λάρισας.
Θεματικός άξονας της ημερίδας, που τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενεάς και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών», ήταν οι προοπτικές απασχόλησης των νέων στον Πρωτογενή Τομέα.
Στις εργασίες της ημερίδας προήδρευσε ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης κ. Αστέριος Ροντούλης, η βουλευτής Λάρισας κ. Βάσω Αλεξανδρίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής και ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κων. Σκριάπας.
Ο υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης κ. Αστ. Ροντούλης, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε ότι το θέμα των Σφαγείων Καλλιθέας είναι ύψιστης προτεραιότητας και το όλο ζήτημα έχει «ξεσκαλώσει» και βαίνει καλώς, ενώ ανάλογη προτεραιότητα του Υπουργείου δίδεται στην κρίσιμη παράμετρο των ζωοτροφών και των βοσκοτόπων.
«Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας είναι αναγκαία και το Πρόγραμμα «Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών» συμβάλλει τόσο στην ενημέρωση για τις προοπτικές που υπάρχουν στον Πρωτογενή τομέα όσο και στην παραμονή των νέων στην ύπαιθρο», τόνισε η βουλευτής κ. Βάσω Αλεξανδρίδου.
Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Ο Δρ. Π. Γούλας, Καθηγητής Ζωοτεχνίας ΤΕΙ Λάρισας, αναφέρθηκε στο θέμα «Η διαχρονική ενασχόληση των Κτηνοτρόφων της Ελασσόνας με την αιγοπροβατοτροφία, σημαντικός παράγων, για την πιστοποίηση των κρεάτων αρνιών και κατσικιών Ελασσόνας ως ΠΟΠ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση», παραθέτοντας σειρά ιστορικών πολύτιμων στοιχείων, έως και στη σημερινή εποχή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κτηνοτροφία της περιοχής Ελασσόνας έχει βαθιές ρίζες από τα παλαιά.
Ο Δρ. Γ. Νταλός, Αν. Καθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας, ανέπτυξε το θέμα «Αξιοποίηση Γεωργικών και Δασικών υπολειμμάτων για την παραγωγή pellets». Ο κ. Νταλός υπογράμμισε ότι τα pellets είναι ένα πολλά υποσχόμενο υλικό, που θα δώσει λύση στα ενεργειακά προβλήματα της χώρας.
Ο Δρ. Δ. Καντάς Αν. Καθηγητής Διατροφής, Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας, έκανε την παρουσίαση ενός ιδιαίτερα χρήσιμου εργαλείου, του Οδηγού Επιχειρηματικότητας Νέων Κτηνοτρόφων, που εξέδωσε το συγκεκριμένο Τμήμα και η Γ.Γ.Ν. Γενιάς.
Ο Δρ. Μ. Σκαρβέλης, Αν. Καθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στο Ξύλινο κτίριο για γεωργικές Εφαρμογές.
Η Δρ. Β. Σπύρου, Επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας, Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης κτηνιατρικών προβλημάτων στην Κτηνοτροφία.
Ο Δρ. Μ. Τρίγκας Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Λάρισας, έκανε αναφορά στις Δυνατότητες Χρηματοδότησης στον Αγροτικό Τομέα.
Ο Δρ. Α. Μουλάς Καθηγητής Βιοχημείας, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του ΤΕΙ Λάρισας μίλησε για την Διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας.
Τηλεγραφήματα με ευχές για την ημερίδα έστειλαν ο βουλευτής κ. Β. Έξαρχος και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν ο Δήμος Ελασσόνας, τα Τμήματα ΑΤΕΙ Λάρισας: Ζωικής Παραγωγής, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Διατροφής και Διαιτολογίας, το Δίκτυο Συλλόγων «Περραιβία», η Ε.Α.Σ. Ελασσόνας και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ελασσόνας.