Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, επανέρχεται στο θέμα των εμβολιασμών με επίκαιρη ερώτηση που πρόκειται να συζητηθεί στις 25/9. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα ο αριθμός περιστατικών ιλαράς ήταν πολύ μικρός (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία), το τελευταίο τετράμηνο (έως 3/9/17) έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ «Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Μέχρι τις 3/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος».
Κατά την συζήτηση προηγούμενης επίκαιρης ερώτησης (19/05/2017) ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Υπάρχουν προαιρετικά, υποχρεωτικά και αναγκαστικά προγράμματα εμβολιασμών ανά τον κόσμο. Η Αυστραλία παρέχει οικονομικά κίνητρα. Στον Καναδά η ολοκλήρωση των εμβολίων είναι προϋπόθεση για τη φοίτηση στο σχολείο και στη Σλοβενία η άρνηση εμβολιασμού των παιδιών έχει συνδεθεί με ποινές. Στην Ελλάδα με το άρθρο 33 του Ν.2676/1999 καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Ωστόσο, η περίπτωση των εμβολιασμών ομοιάζει με αυτή του καπνίσματος, το οποίο απαγορεύεται ρητά, παρόλα’ αυτά, όλοι καπνίζουν παντού. Η υποχρεωτικότητα όμως της αγορανομικής διατάξεως, που απαγορεύει το κάπνισμα, δεν αίρεται λόγω της αδυναμίας του συστήματος να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους παραβάτες. Αντίστοιχα, το ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή για τις περιπτώσεις μη εμβολιασμού, δεν αναιρεί τη δεσμευτικότητά του.
Ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς και των συστάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ερωτάται ο κ. Υπουργός α) σε ποιες δράσεις σκοπεύει να προβεί, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού και την ενημέρωση του κοινού; β) Με ποιο τρόπο σκοπεύει να κάμψει τις αντιρρήσεις γονέων; Προσανατολίζεται -σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον- στη δημιουργία ενός συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων;
«Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, το πιο σημαντικό είναι η εξασφάλιση υπηρεσιών φροντίδας για το παιδί»
«Η μεγαλύτερη παγίδα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος και της δικιάς μας Επιτροπής μετά από αυτή του 1993, είναι να μη δούμε, όχι το τι προτάσεις πρέπει να κάνουμε, αλλά το πώς θα οργανώσουμε ή θα μπορέσουμε να συντονίσουμε, κομμάτια της Εκτελεστικής Εξουσίας των δημοσίων οργανισμών, που εμπλέκονται και είναι πολλά: από το σχεδιασμό των σχολείων για τα επόμενα είκοσι χρόνια μέχρι το Σύστημα Υγείας και το Ασφαλιστικό, ώστε να ενσωματώσουν δράσεις, οι οποίες να βοηθούν στην ανατροπή της δημογραφικής γήρανσης» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό σε συνεδρίαση επί του πορίσματος της αντίστοιχης επιτροπής του 1993.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ξεφύγουμε από επιδοματικές πολιτικές οι οποίες δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, λέγοντας ότι «ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση υπηρεσιών φροντίδας για το παιδί. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα, δηλαδή ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών και των υγειονομικών παροχών, και λιγότερο επιδοματικές πολιτικές οι οποίες στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν και προτεινόταν από αυτή την έκθεση κυρίως το 1993 και οι οποίες φαίνεται να αποτυγχάνουν. Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως σε οριζόντια μέτρα που αφορούν όλο τον πληθυσμό είτε είναι μονογονεϊκές οικογένειες είτε είναι πολύτεκνοι είτε είναι οικογένειες που δεν τολμούν σήμερα να κάνουν παιδιά λόγω του γενικότερου προβλήματος. Οι πολιτικές μας πρέπει να αποσκοπούν από εδώ και πέρα στο να πείσουμε τις οικογένειες, τις νέες μητέρες, τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αν θέλετε, να κάνουν ένα ακόμη παιδί. Αυτό που πρέπει να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί είναι περιβάλλον ασφάλειας που να επιτρέπει στα νέα ζευγάρια και τις νέες γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά».
«Απλήρωτες από τον ΕΟΠΥΥ εδώ και 20 μήνες οι ΣΥΔ»
Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης και διεκδικήσεων των δικαιωμάτων των Ατόμων με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και των οικογενειών τους, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) αν οι διαμένοντες σε αυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το πρόγραμμά τους σε Κέντρα Διημέρευσης. Η Ομοσπονδία επικαλείται τη Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΣΥΔ και ΕΟΠΥΥ και έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του Οργανισμού και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη αλλά και την ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 74/2007) όπου ορίζονται οι υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από ειδικά αδειοδοτούμενα για το σκοπό αυτό Κέντρα Διημέρευσης/Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες – ΚΔΗΦ ΑμεΑ και όχι από τις ΣΥΔ, όπου ούτε στους σκοπούς, ούτε στην άδειά λειτουργίας τους προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε βέβαια και στη φιλοσοφία τους.
Οι πέντε ερωτώντες βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ.Κώστας Μπαργιώτας, ρωτούν τον Υπουργό Υγείας πότε θα δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του Ειδικού Νοσηλίου των ΣΥΔ, τόσο για το οφειλόμενα από το 2016 από τον ΕΟΠΥΥ στις ΣΥΔ, όσο και για τα τρέχοντα του 2017.
Συνάντηση με στελέχη του ΕΛΓΑ πραγματοποίησε κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτελούμενο από τους Βουλευτές Λάρισας και Ηρακλείου της Συμπαράταξης, κ.κ. Κώστα Μπαργιώτα και Βασίλη Κεγκέρογλου, καθώς και από τον πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ και Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Βασίλη Έξαρχο με τον Γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, κ. Βαγγέλη Γιαννούλα. Τα στελέχη του ΕΛΓΑ αποτελούσαν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτιμήσεων κ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας, ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος Επόπτης Λάρισας, η κα. Δήμητρα Τάσιου Επόπτρια Μαγνησίας, η κα. Χριστίνα Φιλούλη Επόπτρια Τρικάλων και η κα. Δήμητρα Κούγια, Επόπτρια Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενημερώθηκε για την πορεία των εκτιμήσεων των εκτεταμένων ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες κατά το 2017 στην περιοχή, καθώς και για τις πληρωμές ζημιών του προηγούμενου έτους. Επεσήμανε επίσης ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το στελεχιακό δυναμικό του Οργανισμού, αλλά και να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να μπορούν και οι εκτιμήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται στους δικαιούχους εγκαίρως, με μεγαλύτερη διαφάνεια και με δικαιότερο τρόπο.
Σύμφωνα με το κλιμάκιο της Συμπαράταξης, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον ΕΛΓΑ στην τύχη του, καθώς το πρόβλημα των μετακινήσεων του προσωπικού δεν έχει ακόμα επιλυθεί, παρά και τις προσπάθειες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που κατέθεσε επανειλημμένα τροπολογία για το ζήτημα. Τονίσθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται τους ευρωπαϊκούς πόρους που προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, την κάλυψη από περισσοτέρους κίνδυνους και τη μείωση του κόστους ασφάλισης για τους παράγωγους. Το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεσμεύθηκε, τέλος, να προωθήσει τα θέματα του ΕΛΓΑ στη Βουλή.«Η ανάπτυξη προϋποθέτει σταθερή πολιτική απέναντι στις Ελντοράντο όλου του κόσμου»
«Ο μοναδικός όρος που μπορεί να ελαφρύνει τα μέτρα είναι η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη προϋποθέτει, όμως, σταθερή πολιτική απέναντι στις Ελντοράντο όλου του κόσμου που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Απαιτείται πολιτική σταθερότητα, φορολογική σταθερότητα. Αυτά πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, με τον τρόπο, όμως, που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, με αστάθεια και ένα συνεχές μπρος πίσω, όπως κάνει με όλες τις μεγάλες επενδύσεις – την Ελντοράντο, το Ελληνικό, την Fraport – δεν δημιουργείται αυτό το κλίμα» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε συζήτηση που συμμετείχε στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» με τον Άκη Παυλόπουλο στο BlueSky.
Σχολιάζοντας τις παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με την επένδυση της Ελντοράντο στις Σκουριές, επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 ήταν υπέρ της επένδυσης, το 2014 ήταν κατά και φτάσαμε στα όρια του τοπικού εμφυλίου με πυρπολισμούς και άλλα έκτροπα, φτάνοντας στο 2015 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση όπου ευτυχώς αναδιπλώθηκε, με την πίεση και των εταίρων. Το ίδιο έγινε και στο Ελληνικό που δεν θέλει να γίνει και βάζει προσκόμματα, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μια κυβέρνηση δειλή στο συγκεκριμένο θέμα, δε λέει την άποψή της. Μπορεί όντως η κυβέρνηση να μη θέλει, επειδή η βαριά μας βιομηχανία πλέον είναι ο τουρισμός, να χαλάσει την εικόνα με βαριές βιομηχανίες. Είναι μια άποψη κι αυτή. Δεν μπορούμε, όμως, να παίζουμε, να βάζουμε προσκόμματα και κάθε φορά να βρίσκουμε δικαιολογίες. Να το πούμε ευθέως αν δε θέλουμε την Ελντοράντο στην Ελλάδα, μια απόφαση που θα θίξει τους μισούς στην περιοχή – γιατί οι άλλοι μισοί είναι εναντίον – και η οποία θα έχει οικονομική ζημιά για την Ελλάδα κάποια δις€».