ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Καταργήστε άμεσα το ηλικιακό κριτήριο χορήγησης σύνταξης χηρείας!
Οδηγεί στην εξαθλίωση γυναίκες κάτω των 55 που χάνουν το σύζυγό τους
Να αρθεί άμεσα το ηλικιακό κριτήριο στη χορήγηση της σύνταξης χηρείας καταργώντας το άρθρο 12 του “νόμου Κατρούγκαλου” (Ν. 4387/2016), βάσει του οποίου οι γυναίκες που χάνουν τους συζύγους τους σε ηλικία κάτω των 55 ετών οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση και στην κοινωνική περιθωριοποίηση, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σε ερώτησή του προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή που θεσμοθετήθηκε το συγκεκριμένο άρθρο «για τις συντάξεις χηρείας, αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής, από φορείς, όπως ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων Α.Ξ.Ι.Α., και κόμματα, καθώς όπως ελέχθη, καταλύει κάθε έννοια Δικαίου και οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση τις χήρες και τις οικογένειες τους. Πραγματικά, σύμφωνα με την δρακόντεια αυτή διάταξη απαγορεύεται να δοθεί η, πετσοκομμένη ήδη από τον ίδιο νόμο, σύνταξη χηρείας σε χήρες που είναι τη στιγμή του θανάτου του συζύγου τους κάτω των 55 ετών».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «πολύ σύντομα αποδείχθηκε, με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι η κριτική αυτή ήταν απόλυτα δίκαιη. Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο (onlarissa.gr), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας ο απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας κ. Απόστολος Παπαπαρίσης μετέφερε την εξής συγκλονιστική ιστορία: ένας άνδρας από τα Τρίκαλα, που νοσηλευόταν χτυπημένος από την επάρατη νόσο και ανέμενε το μοιραίο, ζήτησε από τον γιατρό του, να μπει σε μηχανική υποστήριξη για πέντε ακόμη μέρες για να γίνει η γυναίκα του 55 ετών».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθυμίζει στην ερώτησή του ότι «σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου σε μια γυναίκα που είναι κάτω των 52 ετών όταν αποβιώνει ο σύζυγος, ανεξαρτήτως με το χρόνο του έγγαμου βίου και με τα χρόνια υπηρεσίας του συζύγου, απονέμεται σύνταξη για 3 χρόνια και μετά η σύνταξη διακόπτεται οριστικά, εκτός αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα ή τέκνα που σπουδάζουν όπου συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση ή το πέρας των σπουδών. Ενώ για μια γυναίκα που ήταν 52 ως 55 ετών όταν απεβίωσε ο σύζυγος, απονέμεται σύνταξη για 3 χρόνια και έπειτα αφού διακοπεί συνεχίζεται μετά τα 67».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει την ερώτηση αναφέροντας ότι το «ανωτέρω περιστατικό, που συντάραξε το πανελλήνιο, καταδεικνύει ότι δεν υφίσταται πλέον καμία δικαιολογητική βάση για τη διατήρηση μιας διάταξης καταφανώς άδικης και απάνθρωπης, η οποία γυναίκες κτυπημένες από τη μοίρα τις οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση. Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι σε μια εποχή που τα ποσοστά της ανεργίας βρίσκονται στο ‘‘κόκκινο’’, για τις γυναίκες αυτές που θα χάσουν τους συζύγους τους δεν υπάρχει κανένα παράθυρο ελπίδας στην αγορά εργασίας, αλλά τις αναμένει η σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας. Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί, ως εκ τούτου, μνημείο πρωτοφανούς αναλγησίας στην νεοελληνική ιστορία, νομοθετημένη μάλιστα από κυβέρνηση που διατείνεται ότι εκπροσωπεί τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες».
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:
Τι έχετε κάνει για την πάταξη της διαφθοράς;
Ακόμη να αναρτηθεί η ετήσια έκθεση πεπραγμένων…
«Ποιες ακριβώς δράσεις/πολιτικές του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου κατά της Διαφθοράς έχουν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα, σύμφωνα με το οικείο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και με ποιες συγκεκριμένες νομοθετικές ή/και πολιτικές πρωτοβουλίες, ποιες όχι και γιατί και ποιες συνολικά απομένουν για ολοκλήρωση στο μέλλον». Τα παραπάνω ρωτά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που συνυπογράφει προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή.
Η ερώτηση με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Δικαιοσύνης της παράταξης, βουλευτή Καβάλας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναφέρει ότι «η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης και πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλες τις Κυβερνήσεις».
Οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει επίσης:
1.Ποιες ακριβώς μεταρρυθμιστικές πολιτικές του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Χώρας και του τρίτου μνημονίου συνεννόησης, όπως αυτό αναθεωρήθηκε και συμπληρώθηκε, αναφορικά α) με την Δικαιοσύνη και β) την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχουν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα, σύμφωνα δηλαδή με το οικείο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και με ποιες συγκεκριμένες νομοθετικές ή/και πολιτικές πρωτοβουλίες; Ποιες από τις πολιτικές αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα και γιατί και ποιες συνολικά απομένουν για ολοκλήρωση στο μέλλον;
2.Ποιες από τις συστάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που έχουν απευθύνει στη Χώρα: α) η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, β) ο ΟΗΕ και γ) ο ΟΟΣΑ, όλων των κύκλων αξιολόγησης, έχουν ικανοποιηθεί εμπρόθεσμα και με ποιες συγκεκριμένες νομοθετικές ή/και πολιτικές πρωτοβουλίες. Ποιες δεν έχουν ικανοποιηθεί εντός του οικείων χρονοδιαγραμμάτων και γιατί, και ποιες απομένουν για ολοκλήρωση στο μέλλον;
3.Γιατί δεν έχει καταρτιστεί και αναρτηθεί εμπρόθεσμα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς η προβλεπόμενη στο Νόμο (παρ. 2 του άρ. 7 του Ν. 4320/2015) ετήσια έκθεση πεπραγμένων της (2016-2017)».