Η Ένωση Περιφερειών ζητεί αναπροσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και αυστηρούς ελέγχους για την προστασία της φέτας και στην εσωτερική αγορά, στηρίζει τη Διεπαγγελματική φέτας κρίνοντας απαραίτητο να μετάσχουν και εκπρόσωποι των Περιφερειών, ενώ θεωρεί ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις οφείλουν να στηρίξουν υλικά-οικονομικά τους παραγωγούς
Να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ελληνικότητας της φέτας, την αποτροπή της χρήσης του ονόματός της από άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την προστασία της στην ελληνική αγορά με αναπροσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και αυστηρότερους ελέγχους, ζητεί από την Κυβέρνηση και τη Βουλή η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)
Ταυτόχρονα, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας
-εκφράζει τη στήριξή της στη Διεπαγγελματική Οργάνωση για τη φέτα, στην οποία κρίνει απαραίτητη τη συμμετοχή εκπροσώπων κτηνοτρόφων- παραγωγών, γαλακτοβιομηχανιών και Περιφερειών,
– κρίνει επιβεβλημένο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να στηρίξουν τεχνικά, επιστημονικά και κυρίως υλικά-οικονομικά τους παραγωγούς, διατηρώντας ομαλές και διαφανείς συνθήκες στην διαμορφωμένη αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.
Αναλυτικά, στην επιστολή που υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης επισημαίνονται τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.Π.Ε. συζήτησε διεξοδικά τα θέματα που έχουν προκύψει με το Ελληνικό Τυρί Φέτα στις διεθνείς αγορές και τις συνθήκες οικονομικού ανταγωνισμού όπως έχουν διαμορφωθεί και αποφάσισε:
1ον: Με δεδομένο ότι η «φέτα»:
-Αποτελεί διατροφικό προϊόν υψηλής διαιτητικής αξίας
-είναι εμβληματικό προϊόν για την Ελληνική κτηνοτροφία,
-έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά λόγω του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, εξαιτίας των οποίων αναγνωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.),
παρασκευάζεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και σε οριοθετημένες με νόμο περιοχές της χώρας,
-συνδέεται άρρηκτα με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την ιστορίας μας,
0αποτελεί ακρογωνιαίο στήριγμα της αγροτικής οικονομίας μας και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,,
ζητείται από την Κυβέρνηση και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για διασφάλιση της ελληνικότητας της φέτας και επιπλέον να αποτρέπεται η χρήση του ονόματός της από άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2ον: Εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι η προστασία της “φέτας” στην εσωτερική αγορά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή στα προσφερόμενα τρόφιμα, του είδους τυριού (φέτα- λευκό τυρί κλπ) από τα οποία παράγονται ή προσφέρονται σε καταστήματα εστίασης και να ενισχυθούν οι έλεγχοι προκειμένου να αποτρέπονται πωλήσεις λευκών τυριών ως δήθεν “φέτα”.
3ον: Είναι απαραίτητο να υπάρξει κεντρική παρέμβαση από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι εμπορικοί ακόλουθοι στις ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού να παρεμβαίνουν άμεσα, όταν διαπιστώνουν παραπλανητική/παράτυπη διακίνηση λευκών τυριών ως “φέτα” από ξένες βιομηχανίες και χώρες, ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές για την ποιοτική διαφορά που υπάρχει με την γνήσια ελληνική φέτα και παράλληλα να δρομολογούνται παρεμβάσεις νομικές και σε διπλωματικό επίπεδο.
4ον: Στην προσπάθεια για τη στήριξη της “φέτας” και κατ’ επέκταση της κτηνοτροφικής παραγωγής και της Ελληνικής οικονομίας, οφείλουν να συμβάλλουν πρακτικά και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, στηρίζοντας τεχνικά, επιστημονικά και κυρίως υλικά-οικονομικά τους παραγωγούς, διατηρώντας ομαλές και διαφανείς συνθήκες στην διαμορφωμένη αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.
5ον: Εκφράζεται η στήριξη στη Διεπαγγελματική Οργάνωση για τη φέτα, στην οποία κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή εκπροσώπων κτηνοτρόφων- παραγωγών, γαλακτοβιομηχανιών και Περιφερειών».