Παρεμβάσεις Κέλλα, Μπαργιώτα, Χαρακόπουλου για Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Κέλλας: ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τις “συνθήκες διάλυσης και αποσύνθεσης της δημόσιας υγείας” που “καταγράφονται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας” φέρνει με ερώτησή του στη βουλή, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.
Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει πως “σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», από την ερχόμενη Δευτέρα δε θα πραγματοποιηθούν τα όποια προγραμματισμένα αλλά και έκτακτα χειρουργεία που θα προκύψουν λόγω της εφημερίας του, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως το Νοσοκομείο τίθεται εκτός λειτουργίας”.
Αφορμή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το γεγονός ότι δε θα υπάρχει αναισθησιολογική κάλυψη των χειρουργείων, όπως γνωστοποιήθηκε εγγράφως στη διοίκηση και στις κλινικές του Νοσοκομείου, καθώς οι αναισθησιολόγοι σταματούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, επειδή ο ιατρικός εξοπλισμός για τις αναισθησίες παραμένει ασυντήρητος, λόγω έλλειψης χρημάτων.
“Το πλέον τραγικό της υπόθεσης όμως, είναι πως κατά πληροφορίες το ποσό που απαιτείται για τη συγκεκριμένη συντήρηση, ανέρχεται σε μόλις 4.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ!” συμπληρώνει.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. τονίζει επίσης πως “όλα τα παραπάνω αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων στο Πανεπιστημιακό, αφού ακόμη και ο ίδιος ο διοικητής του, κ. Παναγιώτης Νάνος, προέβλεψε – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – ότι με τις συγκεκριμένες ελλιπείς πιστώσεις, το νοσοκομείο δε θα μπορέσει να λειτουργήσει μετά το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η ραγδαία μείωση της χρηματοδότησης προς το Νοσοκομείο έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται πρακτικά εκτός λειτουργίας από τις επόμενες ημέρες”.
Κατά συνέπεια, θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στον Υπουργό Υγείας:
1.Έχετε γνώση της επικρατούσας κατάστασης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του;
2.Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε άμεσα ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, το οποίο καλείται να λειτουργήσει με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ;

«Παραμελημένο και υποχρηματοδοτημένο το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας»

Την έκρυθμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) αναδεικνύει με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μεριά της χώρας, τα προβλήματα έχουν πλέον διογκωθεί. Οι διαρκείς και οριζόντιες περικοπές των προϋπολογισμών οδήγησαν σε ελλείψεις υλικών, ελλιπή ιατρικό εξοπλισμό και μείωση του προσωπικού. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εμφανές, αν συγκρίνει κανείς τον προϋπολογισμό του με τους προϋπολογισμούς των άλλων Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Περιφέρειας. Από τη σύγκριση προκύπτει η συστηματική αδικία σε βάρος του Νοσοκομείου. Είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της περιφέρειας του οποίου μειώθηκε ο προϋπολογισμός (από 45 σε 42 και μετά 40 εκ. ευρώ), πάρα την αύξηση των εισαγωγών κατά 10% την περασμένη χρονιά. Η σημερινή εικόνα του Νοσοκομείου αδικεί τις σπουδαίες υπηρεσίες υγείας που παρέχει εδώ και χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των πυροσβεστικών παρεμβάσεων. Δυόμιση χρόνια τώρα το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να χαράξει ρεαλιστική πολιτική και αρκείται σε φαραωνικές εξαγγελίες και άκαιρες θριαμβολογίες. Επειδή με αναιμικούς προϋπολογισμούς, ειδικά τα μεγάλα νοσοκομεία, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές τους υποχρεώσεις και παραμένουν όρθια χάρη στην αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ο κ. Μπαργιώτας ρωτά, αν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση του ΠΓΝΛ, δεδομένης της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, αλλά και της μικρότερης χρηματοδότησης σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των άλλων Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Περιφέρειας και ζητά να κατατεθούν για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Περιφέρειας: Α) Οι προϋπολογισμοί και η εκτέλεσή τους μεταξύ 2012-2017, Β) Οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις, καθώς και οι λοιπές πηγές χρηματοδότησης μεταξύ 2012-2017.

Add Comment