ΚΕΛΛΑΣ: ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ “ΘΩΡΑΚΙΣΗ” ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Την επανεξέταση των ζημιών που υπέστησαν καλλιέργειες αμυγδάλου στην περιοχή του Καλοχωρίου του Δήμου Τεμπών, αλλά και τη θεσμοθέτηση ειδικού φορέα, που αφενός θα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την επιστημονική τεκμηρίωση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και αφετέρου θα συνδράμει στη διαρκή επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του Οργανισμού, ζητά ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή.
Αφορμή της παρέμβασης ήταν η απόφαση του ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει τις καλλιέργειες αμυγδάλου από τον παγετό του περασμένου Απριλίου, παρά το γεγονός πως αποφάσισε το αντίθετο για τις καλλιέργειες βερίκοκου στην ίδια ακριβώς περιοχή.
Στην ερώτηση με αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο κ. Κέλλας επικαλούμενος δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιώργου Ρούστα στην εφημερίδα “Ελευθερία”, αναφέρει πως “παρά το γεγονός πως τα συνεργεία του ΕΛΓΑ προχώρησαν σε εκτιμήσεις για απώλεια παραγωγής στα βερίκοκα, δε συνέβη το ίδιο και στα αμύγδαλα. Έτσι, επικρατεί το παράδοξο ορισμένοι παραγωγοί να αποζημιωθούν για τις βερικοκιές τους κι όχι για τις αμυγδαλιές που βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο χωράφι.
Από πλευράς ΕΛΓΑ η αρχική εξήγηση που δίνεται είναι πως οι ζημιές στα αμύγδαλα προέρχονται από άλλους παράγοντες, οι παραγωγοί, όμως, αποδίδουν το πρόβλημα στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, την ώρα που το δένδρο έμπαινε στο στάδιο της καρπόδεσης”.
Ο Λαρισαίος πολιτικός εκτιμά ότι “οι αμυγδαλοπαραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, βλέποντας τους κόπους της φετινής χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι” και ρωτά τον υπουργό τα εξής:
1. Προτίθεται να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε επανεξέταση του προβλήματος, δεδομένου ότι το μέγεθος της ζημιάς πιθανόν να μην είχε εμφανισθεί κατά τις πρώτες εκτιμήσεις;
2. Προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο στη σύσταση μίας ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα αποφανθεί με απόλυτη ακρίβεια και τεκμηρίωση για τα αίτια των ζημιών στις συγκεκριμένες καλλιέργειες;
3. Δεδομένου πως το θέμα των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο αποτελεί μία διαρκώς εξελισσόμενη και δυναμική διαδικασία, προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός επιστημονικού φορέα που θα καταγράφει τις ιδιαίτερες επισημάνσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, αλλά και αντίστοιχα φαινόμενα με αυτό στο Καλοχώρι, ώστε εν συνεχεία να συνδράμει στην άμεση βελτίωση και επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του Οργανισμού, προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών;
ΚΕΛΛΑΣ: ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ… ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά στο θέμα της διαφύλαξης της Δημόσιας περιουσίας, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κλοπών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από νοσοκομεία της χώρας, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.
Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, σημειώνει πως “το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλεπάλληλα περιστατικά κλοπής συγκεκριμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία της χώρας” για να προσθέσει ότι “μόνον τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώθηκαν κλοπές σε τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα, που αφορούν μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για τον “Άγιο Σάββα” στην Αθήνα, από όπου εκλάπησαν μηχανήματα και εξαρτήματα από τη γαστρεντερολογική και την πνευμονολογική κλινική, ενώ ακολούθησαν τα Νοσοκομεία Βόλου, Πανεπιστημιακό Λάρισας και Λαμίας, με παρόμοια περιστατικά”.
Ο κ. Κέλλας υποστηρίζει ακόμη ότι “ο χρόνος αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι κλοπές καθιστά σαφές πως πρόκειται για καλά οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο γνωρίζει την κατάσταση εντός των νοσοκομείων όπου δρα, έχοντας εξαιρετικά λεπτομερή πληροφόρηση.
Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, τα γαστροσκόπια και κολονοσκόπια που εκλάπησαν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός της χώρας, καθώς φέρουν σειριακό αριθμό και είναι αδύνατο να επισκευασθούν σε περίπτωση βλάβης. Ωστόσο, μπορούν να σταλούν στο εξωτερικό, για να χρησιμοποιηθούν αυτούσια ή ως ανταλλακτικά…”
Την ίδια ώρα όμως, όπως τονίζει ο βουλευτής “τα προβλήματα στην ήδη βεβαρημένη δημόσια υγεία διογκώνονται από τις παραπάνω δυσάρεστες εξελίξεις, αφού αναβάλλονται εξετάσεις ασθενών, που βρίσκονται ακόμη και για μήνες σε λίστα αναμονής”.
Ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθυμίζει πως “στη δύσκολη εποχή που διάγουμε, η απώλεια πανάκριβου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που σχετίζεται άμεσα με την υγεία ανθρώπων είναι δυσαναπλήρωτη” και ερωτά τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό “σε ποιές ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διαφυλάξει την περιουσία του συστήματος δημόσιας υγείας”.
ΚΕΛΛΑΣ ΣΕ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ «ΕΚΤΟΣ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
Τον αποκλεισμό εκατοντάδων εκπαιδευτικών από την πρόσκληση για τους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων για το νέο σχολικό έτος, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας. Όπως εξηγεί, προέκυψε σειρά σημαντικών προβλημάτων λόγω αλλαγής του χρόνου της σχετικής απόφασης από το Υπουργείο αλλά και της ελλιπούς ενημέρωσης, που καταγγέλλουν παράλληλα οι εκπαιδευτικοί.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κέλλας τονίζει πως με την επιλογή του χρόνου έκδοσης της απόφασης μεταξύ 13 και 28 Απριλίου του 2017 και όχι κατά το συνήθη χρόνο, δηλαδή μετά τη λήξη του σχολικού έτους, Ιούλιο ή Αύγουστο, όπως γινόταν επί σειρά ετών, εκατοντάδες αναπληρωτές πανελλαδικά δεν πρόλαβαν να καταθέσουν εγκαίρως τα δικαιολογητικά τους.
Δεδομένου ότι η προκήρυξη δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, ο Λαρισαίος πολιτικός μεταφέρει τις καταγγελίες εκπαιδευτικών για “ελλιπή ενημέρωση, αφού δεν έγινε προανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ως συνήθως, καθώς και κοινοποίηση στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατ’ επέκταση ούτε στα σχολεία όπου πολλοί εξ αυτών υπηρετούν, με συνέπεια να μην την αντιληφθούν πολλοί ενδιαφερόμενοι”.
Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι “αποκλείσθηκαν από τη διαδικασία των αιτήσεων για το σχολικό έτος 2017-2018 ή εισήλθαν σε αυτήν με μειωμένη μοριοδότηση ενδιαφερόμενοι που: i. είναι επί πτυχίω και με τη συνήθη διαδικασία θα προλάβαιναν να αποφοιτήσουν, ii. διανύουν το τελευταίο εξάμηνο των μεταπτυχιακών σπουδών τους, χωρίς να προλάβουν να το ολοκληρώσουν, χάνοντας έτσι τα επιπλέον μόρια του ΠΜΣ, iii. αναμένουν ισοτιμία από το ΔΟΑΤΑΠ για πτυχία ή μεταπτυχιακά διπλώματα του εξωτερικού, όπως π.χ. οι κάτοχοι του μεταπτυχιακού τίτλου «Επιστήμες της Αγωγής-Ειδική Εκπαίδευση» του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που αποφοίτησαν τον Ιανουάριο του 2017 και οι οποίοι έχουν υποβάλει υπεύθυνες δηλώσεις με χορήγηση εξουσιοδότησης για αυτεπάγγελτη αναζήτηση του υπό έκδοση τίτλου αναγνώρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες”.
Αν και το άνοιγμα του ΟΠΣΥΔ νωρίτερα από τους θερινούς μήνες μπορεί να εξυπηρετήσει την έγκαιρη τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία κατά το επόμενο σχολικό έτος, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ευρεία ενημέρωση και πρόβλεψη για τους αποκλεισθέντες εξ αιτίας αυτής της αλλαγής, υποστηρίζει επίσης ο κ. Κέλλας ο οποίος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, “τι προβλέπεται για τους αποκλεισθέντες – λόγω της αιφνιδιαστικής έκδοσης των ως άνω Υπουργικών Αποφάσεων τον Απρίλιο και δη εν μέσω αργιών του Πάσχα – από τη διαδικασία ένταξης στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2017-2018;”
Την ερώτηση, με πρώτη υπογράφουσα την Τομεάρχη Παιδείας του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Νίκη Κεραμέως, συνυπογράφουν οι βουλευτές Μαρία Αντωνίου, Γιάννης Ανδριανός, Ντόρα Μπακογιάννη και Σάββας Αναστασιάδης.