ΔΙΚΤΥΟ “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”: Στην Πολωνία σε πανευρωπαϊκή συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Προγράμματος που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση Αγροτικών περιοχών της Ευρώπης – Μια μεγάλη διεθνής συνεργασία-πρότυπο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με άλλες έξι χώρες
Στην Πολωνία , σε πανευρωπαϊκή συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις τις οποίες Εθελοντικοί Φορείς από τη Θεσσαλία σχεδίασαν και ολοκλήρωσαν, με απόλυτη επιτυχία , στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Rural DEAR Agenda-EYD 2015 , που η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,υλοποιεί μαζί με Φορείς άλλων έξι (6) χωρών της Ευρώπης , του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Rural DEAR Agenda-EYD 2015 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιστημονικός . υπεύθυνος του ιδιαίτερα επιτυχημένου προγράμματος είναι ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Κων/νος Κίττας και υπεύθυνος παρακολούθησης του έργου ο αναπλ. Καθηγητής κ. Νίκος Κατσούλας , οι οποίοι πήραν τα εύσημα από Ευρωπαϊκούς Φορείς για την ποιότητα της δουλειάς τους .
Ένα σημαντικό κομμάτι του έργου Rural DEAR Agenda-Πρόγραμμα Europe Aid της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης ,έχουν αναλάβει με ανοιχτό διαγωνισμό και το υλοποίησαν με απόλυτη επιτυχία, ,τέσσερις Φορείς Πολιτισμού και Επιστημών από τη Θεσσαλία , που είναι το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»,η «Πράσινη Κιβωτός» και ο ΧΟΠΣ ΣΠΑΡΜΟΥ “ΟΛΥΜΠΟΣ”
[wpg_thumb]
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δράσεις των εθελοντικών Φορέων και η μεθοδολογία ευαισθητοποίησης των πολιτών της Θεσσαλίας , υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων του προγράμματος ,καθηγητών κ.κ. Κ. Κίττα και Ν. Κατσούλα, παρουσιάστηκαν στη συνάντηση όλων των εταίρων στη Μάλτα (7, 8 και 9/3/2017), χαρακτηρίζονταν από μεγάλη εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα και δημιούργησαν θετικότατη εντύπωση μεταξύ όλων των δράσεων που υλοποιήθηκαν από τους άλλους εταίρους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αποτέλεσμα της καλής αυτής παρουσίας ήταν η πρόσκληση του προέδρου του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας κ. Κων. Σκριάπα ,για την παρουσίασή τους στο Torun της Πολωνίας στις 11 και 12 Μαΐου 2017, όπου συμμετείχαν επιλεγμένοι εκπρόσωποι Φορέων από όλη την Ευρώπη ,στα πλαίσια παρουσίασης καλών πρακτικών ,διασύνδεσης των προγραμμάτων και δικτύωσης όλων των Φορέων που υλοποιούν Ευρωπαϊκά Προγράμματα (DEAR) .
Δράσεις μεγάλης εξωστρέφειας από Φορείς της Θεσσαλίας
Στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος Rural DEAR Agenda -EYD 2015 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλίας από τους αναδόχους του έργου (Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας , Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , ΧΟΠΣ Σπαρμού Ελασσόνας, και “Πράσινη Κιβωτός”-Τρίκαλα), υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων του έργου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ( κ.κ. Κίττας ,Κατσούλας), πραγματοποιήθηκαν , με απόλυτη επιτυχία, τηλεοπτικές εκπομπές , ημερίδες, συνέδρια , βιωματικά εργαστήρια , θεατρικά δρώμενα ,μαθητικοί διαγωνισμοί ,συνεργασίες με εκπαιδευτικούς και γονείς, με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ολοκληρώθηκαν ντοκιμαντέρ που εξέτασαν το φαινόμενο της μετανάστευσης ,όπως επίσης και ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο και τη Λίμνη Κάρλα ,ως πόλων οικοτουριστικής ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του πολύ σημαντικού αυτού προγράμματος, που μελετά το θέμα της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης στη Θεσσαλία ,καταγράφονται οι απόψεις και προτάσεις των δεκάδων εκπροσώπων των Φορέων , σε εξειδικευμένα workshops ,που διοργανώνει η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας( Καθηγητές κ.κ.Κ. Κίττας και Ν. Κατσούλας) , με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων και δραστήριες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ,προκειμένου να διαμορφωθεί, σε συνεργασία με τις άλλες έξι (6) χώρες, η ”Ευρωπαϊκή Ατζέντα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης των Αγροτικών περιοχών της Ευρώπης “.
Αναγκαία η Αναπτυξιακή Εκπαίδευση των Κοινωνιών της Ευρώπης
Ο πρόεδρος του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, οικονομολόγος κ. Κων/νος Σκριάπας , ο οποίος δέχτηκε την επίσημη πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον συντονιστή εταίρο, που είναι το Επαρχιακό Συμβούλιο και το Πανεπιστήμιο του Valladolid (Ισπανία) , να παραστεί στη συνάντηση στο Torun της Πολωνίας, όπως και οι καθηγητές κ.κ. Κίττας και Κατσούλας , δήλωσαν ότι : “H Αναπτυξιακή εκπαίδευση συμβάλλει στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού και μέσα από εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και δραστηριότητες που είναι βασισμένες στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής υπευθυνότητας και της ισότητας των φύλων .
Δημιουργεί την αίσθηση ότι ανήκουμε σε έναν Κόσμο, στις ιδέες και την κατανόηση των ανισοτήτων, στις ανθρώπινες συνθήκες ζωής και των προσπαθειών να ξεπεραστούν τέτοιες ανισότητες, και στη συμμετοχή σε δημοκρατικές ενέργειες που ασκούν επιρροή σε κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ή περιβαλλοντικές καταστάσεις που επηρεάζουν τη φτώχεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πλανήτη.
Ο στόχος της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη και ευαισθητοποίηση, είναι να διευκολύνει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να έχουν συνεχείς ευκαιρίες προκειμένου να μάθουν και να αντιληφθούν τα παγκόσμια προβλήματα ανάπτυξης και την τοπική και την προσωπική συνάφεια των εν λόγω ανησυχιών, και να θεσπίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως κάτοικοι ενός αλληλοεξαρτώμενου και μεταβαλλόμενου κόσμου, επηρεάζοντας την αλλαγή για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο πλανήτη.
Με βάση μια τέτοια άποψη, αντιλαμβανόμαστε την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση ως μια συνεχή, δυναμική και ενεργητική διαδικασία μάθησης που βασίζεται στις αξίες της δικαιοσύνης, της ένταξης, της ισότητας και της αλληλεγγύης, η οποία δημιουργεί προβληματισμό, ανάλυση και κριτική σκέψη σχετικά με τις αιτίες και τις επιπτώσεις των παγκόσμιων σχέσεων, με στόχο την προώθηση της ατομικής και συλλογικής ιθαγένειας που έχει δεσμευτεί για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και αγωνίζεται για τα ανθρώπινα, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα.
όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος στον ιστότοπο https://www.ruraldearagenda.eu/.
(RURAL DEAR AGENDA – EYD 2015 .Project funded by European Commission www.ruraldearagenda.eu)