«Με πρωτοβουλία Μπαργιώτα το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος στη Βουλή»
Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ανέδειξε σήμερα στη Βουλή το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το όποιο φαίνεται να προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις και στη χώρα μας. Όπως και με την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, -θέμα το οποίο ανέδειξε πρόσφατα ο Λαρισαίος βουλευτής- ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, συνεχάρη τον κ. Μπαργιώτα για αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι «Ερωτήσεις αυτού του τύπου που αναδεικνύουν βαθύτερες δυσλειτουργίες, στρεβλώσεις και παθογένειες του συστήματος υγείας σπανίζουν σε αυτή την Αίθουσα».
Ο κ. Μπαργιώτας επεσήμανε ότι «Αναπτύσσεται, δυστυχώς, ένα αντιεπιστημονικό κίνημα, που αμφισβητεί την αξία των εμβολίων. Είναι επικίνδυνο και πέρα από κάθε λογική, επειδή τα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα και σύμφωνα και με τον ΠΟΥ η σημαντικότερη υγειονομική παρέμβαση στην εποχή μας, η οποία έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από θανάτους και από άλλα προβλήματα. Ενδεικτικά, το 2002 η Ευρώπη κηρύχθηκε ήπειρος ελεύθερη πολιομυελίτιδας και είναι συντριπτικά τα στοιχεία υπέρ των εμβολιασμών». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «το πρόβλημα είναι μικρό. Όμως, και οι παιδίατροι, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας σαν τον ομιλούντα, έρχονται όλο και περισσότερο σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι προβληματίζονται, έχουν δεύτερες σκέψεις, ανησυχούν».
Στη δευτερολογία του ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, επικαλούμενος το παράδειγμα άλλων χωρών. Ειδικότερα, είπε «Η ενδεχόμενη τροποποίηση του νομικού πλαισίου είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει. Υπάρχουν προαιρετικά, υποχρεωτικά και αναγκαστικά προγράμματα εμβολιασμών ανά τον κόσμο. Η Αυστραλία έχει οικονομικά κίνητρα, δηλαδή, οι γονείς παίρνουν χρήματα, όταν ολοκληρώνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Υπάρχουν χώρες, όπως ο Καναδάς, όπου η ολοκλήρωση των εμβολίων είναι προϋπόθεση για τη φοίτηση στο σχολείο. Και υπάρχει και η Σλοβενία, η οποία είναι η πρώτη χώρα απ’ ό,τι γνωρίζω στον πλανήτη, η οποία έχει συνδέσει και ποινές με την άρνηση εμβολιασμού των παιδιών. Στη χώρα μας, παρ’ όλο που οι εγκύκλιοι του Υπουργείου μιλάνε για υποχρεωτικό εμβολιασμό –είναι λίγο σαν το κάπνισμα, δεν υπάρχει ποινή και δεν υπάρχει έλεγχος. Σε πρώτη φάση η δημιουργία ενός συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων, και όχι ποινών, θα ήταν ίσως το ενδιάμεσο βήμα που θα μας οδηγούσε σε μια πιο συγκεκριμένη και πιο αυστηρή νομοθεσία».
Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης και όχι «κατασταλτικού κατά κάποιον τρόπο ή τιμωρητικού χαρακτήρα παρέμβαση σε αυτήν τη φάση που ακόμα το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένο στη χώρα μας». Συγκεκριμένα, είπε «Η προσπάθεια που θα κάνουμε στο επόμενο διάστημα, για να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα -που εμπεριέχει την πρόληψη στην αγωγή υγείας του πληθυσμού, αλλά και τη λογική του οικογενειακού παιδιάτρου, ο οποίος έχει την ευθύνη και φροντίζει για την πρόληψη σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό, τους εμβολιασμούς, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους κ.λ.π.- συνιστά μια πάρα πολύ σημαντική κουλτούρα, η οποία έλειπε μέχρι τώρα …Υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα, στον ηλεκτρονικό φάκελο… Και το κρίσιμο ζήτημα, νομίζω, είναι αυτό που είπατε, μια καμπάνια καθολικής ενημέρωσης που το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποφασίσει να την προχωρήσει. Έχουν κυκλοφορήσει φυλλάδια και αφίσες ήδη στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας… Και προετοιμάζεται, απ’ ό,τι ενημερώθηκα, ένα ειδικό τηλεοπτικό σποτ, ένα φιλμάκι, το οποίο θα μπορεί να προβάλλεται και να υπάρχει η προσπάθεια ευαισθητοποίησης και των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας».
«Τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα, ληστρικά για το φτωχότερο κομμάτι της κοινωνίας, άδικα και αντιαναπτυξιακά»
«Μέχρι σήμερα το κεντρικό αφήγημα της Κυβέρνησης, στο οποίο είναι αλήθεια ότι έχει εγκλωβιστεί και η αντιπολίτευση, είναι ένα εθνολαϊκιστικό αφήγημα που παρουσιάζει την κρίση σαν μια ξενόφερτη πολιτική ενέργεια εναντίον της χώρας και προτείνει ως λύση την αντιπαράθεση, τον πόλεμο. Σε αυτό το αφήγημα, οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τη διοίκηση, το φορολογικό είναι λεπτομέρειες που δεν χρειάζονται. Αρκεί να διορίζουμε τους κολλητούς μας οι οποίοι, επειδή είναι κολλητοί μας και Αριστεροί, εξ ορισμού θα λύσουν τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν χρειάζεται καμία άλλη κουβέντα. Προέχει η υποτιθέμενη σύγκρουση με τον φανταστικό εχθρό. Πότε είναι τα ξένα συμφέροντα, πότε είναι το ντόπιο κατεστημένο, πότε είναι όλοι μαζί εναντίον της χώρας. Κίβδηλα διλήμματα σε μια χώρα που βουλιάζει και η καλύτερη απόδειξη ότι τα διλήμματα είναι κίβδηλα, είναι τα κατορθώματα της περίφημης διαπραγμάτευσης από την ώρα που άρχισε. Μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με μέτρα 3,6 δις ευρώ και καταλήγει με 4,9 δις ευρώ τον Μάιο» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην Ολομέλεια της Βουλής για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Αναφορικά με τα αντίμετρα που νομοθετεί η κυβέρνηση είπε «Η κυβέρνηση είναι ομολογουμένως ευρηματική. Ανακάλυψε ένα «λεφτά υπάρχουν». Λέει ότι με τα 7,6 δισεκατομμύρια που θα εξοικονομήσει θα κάνει παροχές πρακτικά. Το άμεσο ερώτημα είναι ότι 7,6 δισεκατομμύρια μείον 4,9 δισεκατομμύρια, μας κάνει 2,7 δισεκατομμύρια. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός εδώ και ένα εξάμηνο με τους ξένους -τους κακούς ξένους που είπαμε προηγουμένως- για να πάρουμε μέτρα και μετά αντίμετρα; Μόνο αυξήσεις 2,7 δισεκατομμύρια, μόνο παροχές. Γιατί να πάρουμε και μέτρα; Προφανώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα από ό,τι φαίνεται, αλλιώς προφανώς θα γινόταν με αυτόν τον τρόπο».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία του πολιτικού κόσμου, τονίζοντας ότι « Δεν πάει πουθενά από μνημόνιο σε μνημόνιο. Από το τέταρτο στο πέμπτο μνημόνιο δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Χρειάζεται συνεννόηση, εθνική αναδιαπραγμάτευση πολλών πραγμάτων και από τα προηγούμενα μνημόνια και από τα δύο τελευταία. Χρειάζεται ένα εθνικό πλαίσιο για επενδύσεις που να υπερβαίνει τον βίο των κυβερνήσεων. Χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που να υπερβαίνει τον βίο των κυβερνήσεων. Χρειάζονται πολιτικές για την ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων που να υπερβαίνουν τον βίο των κυβερνήσεων. Δηλαδή, δεν χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να αλλάξει η Κυβέρνηση. Χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία. Χρειάζεται ένα καινούργιο παράδειγμα. Χρειάζεται εθνική ομοψυχία. Χρειάζονται πραγματικές, ρεαλιστικές πολιτικές και όχι συνωμοσιολογία και μυθεύματα».
«Καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων μετακίνησης των νεφροπαθών»
Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, συνυπογράφει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με πρώτη υπογράφουσα τη Βουλευτή Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Ευη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή οδοιπορικών μετακίνησης σε νεφροπαθείς, ασφαλισμένους του ΙΚΑ, λόγω υποστελέχωσης των υποκαταστημάτων του ΕΟΠΥΥ.
Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν έχει ενημερωθεί το υπουργείο για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των οδοιπορικών των νεφροπαθών και πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή καταβολή τους στους δικαιούχους.