ΚΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ
Το θέμα του “Σχεδίου του Κοινοτικού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και της εκπρόθεσμης συζήτησης που ήρθε στη βουλή με υπαιτιότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ”, φέρνει στη βουλή με ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κκ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας ερώτηση της Τομεάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κα. Φωτεινής Αραμπατζή.
Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης “στις 30 Μαρτίου 2017, η Κυβέρνησή έφερε προς συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης.
Αντικείμενο της συζήτησης υποτίθεται ότι ήταν η διατύπωση γνώμης, αντιρρήσεων ή και ενστάσεων της χώρας μας ως κράτους – μέλους της ΕΕ στις νέες ρυθμίσεις του υπό συζήτηση σχεδίου Κανονισμού”.
Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν πως “το συγκεκριμένο σχέδιο, προβλέπει αυξημένες εξουσιοδοτικές και εφαρμοστικές αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο 110/2008, όσον αφορά στον καθορισμό των κατηγοριών των αλκοολούχων ποτών καθώς και στην ένταξη και διαγραφή Γεωγραφικών Ενδείξεων.
Επιπροσθέτως ταυτίζοντας την εμφιάλωση με τη συσκευασία, δεν περιορίζει την εμφιάλωση των εν λόγω ποτών εντός της Περιοχής Γεωγραφικής Ένδειξης αλλά προβλέπει και τη διεύρυνση και σε περιοχές εκτός αυτής, με αποτέλεσμα, όπως διατυπώνουν και οι αρμόδιοι φορείς, να κινδυνεύουν με νοθεία, αντιγραφή ή υποβάθμιση τα ελληνικά παραδοσιακά ποτά εξαιρετικής ποιότητας, όπως το ούζο, η τσικουδιά, το τσίπουρο, και η μαστίχα Χίου, κλπ”.
Ακόμη, οι υπογράφοντες βουλευτές εκφράζοντας την έκπληξή τους για το γεγονός πως η Κυβέρνηση έφερε το συγκεκριμένο ζήτημα για συζήτηση στη βουλή, μετά το πέρας της προβλεπόμενης προθεσμίας (10-3-2017) που όριζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καταληκτική, τονίζουν:
“Η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί έναν ιδιαίτερα προβληματικό Κανονισμό για τα παραδοσιακά ελληνικά αλκοολούχα ποτά, και ενώ τής είχε ήδη γνωστοποιηθεί η καταληκτική ημερομηνία γνωμοδότησης, έφερε ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ προς συζήτηση στη Βουλή το ζήτημα.
Επομένως, ή εμπαίζει ολόκληρη την Εθνική αντιπροσωπεία, ή είναι απολύτως ανίκανη.
Η ουσία όμως είναι πως στέρησε από τη χώρα μας τη μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει εγκαίρως τις ελληνικές θέσεις για τον Κανονισμό και να ζητήσει ουσιαστικές τροποποιήσεις για τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως το έκαναν άλλα κράτη – μέλη”.
Ακολουθούν τα ερωτήματα των βουλευτών:
1.Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε ότι φέρατε προς συζήτηση το Σχέδιο Κανονισμού της ΕΕ εκπρόθεσμα, 20 ολόκληρες ημέρες μετά την καταληκτική προθεσμία που έδινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (10-3-2017);
2.Για ποιον λόγο χάσατε αυτή την προθεσμία;
3.Ποιες ήταν οι ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν (αν διατυπώθηκαν) στα κοινοτικά όργανα κατά τη διάρκεια του αρχικού σχεδιασμού του Κοινοτικού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά; Παρακαλούμε για την κατάθεση των σχετικών πρακτικών και εγγράφων.
4.Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε έστω και στο και 5’ την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στα ελληνικά παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, που κινδυνεύουν από τις νέες ρυθμίσεις στον Κοινοτικό Κανονισμό;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ
Το θέμα «των τιμών των αμνοεριφίων – σε σχέση μάλιστα με το συνδυασμό αυξημένης εγχώριας ζήτησης και εξαγωγών – κατά την Πασχαλινή περίοδο» φέρνει στη βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Λαρισαίου πολιτικού:
Η φετινή, είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τον κτηνοτροφικό κόσμο, καθώς οι χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας σε συνδυασμό με τις απώλειες αμνοεριφίων και την μικρή παραγωγή γάλακτος, λόγω των θερμοκρασιών του χειμώνα, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση.
Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην Πασχαλινή περίοδο, καθώς ο συνδυασμός αυξημένης εγχώριας ζήτησης και εξαγωγών – αφού το Πάσχα των Καθολικών συμπίπτει φέτος με το Ορθόδοξο – γέννησε ελπίδες για υψηλότερες τιμές στα αμνοερίφια.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται αναντιστοιχία ζήτησης και τιμής, η οποία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.
Επειδή για τους Έλληνες κτηνοτρόφους η Πασχαλινή περίοδος αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομική τους επιβίωση.
Επειδή σε κάθε Πασχαλινή περίοδο, παρατηρούνται έντονα φαινόμενα ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αμνοεριφίων.
Επειδή υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις κτηνιάτρων για τη διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Επειδή πρέπει να διασφαλιστεί και η υγειονομική προστασία των καταναλωτών.
Αναλυτικά τα ερωτήματα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
1)Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των εισαγόμενων ζώντων αμνοεριφίων και πόσα από αυτά έχουν σφαγεί στη χώρα μας;
2)Ποιος ο αριθμός των ντόπιων αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί; Καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση;
3)Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε σφαγεία, υπεραγορές και κρεοπωλεία;
4)Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο – με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη κτηνιάτρων σε όλη τη χώρα – για τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειακών ενοτήτων;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΕΛΛΑΣ:AKOMH ΕΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ “ΝΑΥΑΓΙΟ” ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
Το θέμα “των συνεχών παλινωδιών και του εμπαιγμού χιλιάδων δικαιούχων για το Μέτρο Βιολογικές Καλλιέργειες”, φέρνει στη βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας ερώτηση της Τομεάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της παράταξης, κα. Φωτεινής Αραμπατζή.
Οι ερωτώντες βουλευτές, επισημαίνουν “την μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων, μετά την προχτεσινή απόφαση του Υπουργού, αναφορικά με τη διαχείριση του Μέτρου «Βιολογικές Καλλιέργειες» στο νέο ΠΑΑ 2014-2020, που ως αποτέλεσμα είχε τον αποκλεισμό από αυτό, όλων των κτηνοτρόφων (ζωική παραγωγή) καθώς και χιλιάδων δικαιούχων αγροτών (φυτική παραγωγή)”.
Τονίζουν πως “με τις 3 παρατάσεις για την υποβολή των αιτήσεων στο Μέτρο (21-2-2017, 28-2-2017 και 3-3-2017), και με το αίολο – όπως αποδείχθηκε – «τέχνασμα» της μεγάλης αύξησης στη στρεμματική ενίσχυση της κτηνοτροφίας, που εξαγγέλθηκε με την 3η παράταση, η Κυβέρνηση ανοίγοντας άκριτα «τις πόρτες» για την πρόκληση χιλιάδων δικαιούχων, «κατόρθωσε» τελικά να αποκλείσει και τους πρώτους αιτηθέντες. Καθώς ο αιτηθείς προϋπολογισμός ξεπέρασε τελικά το 1,5 δις ευρώ και ο αριθμός των αιτηθέντων παραγωγών τους 64.016 ενώ τα προϋπολογισθέντα χρήματα για το Μέτρο ήταν 443 εκατ. ευρώ”.
Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι από “αψυχολόγητους Κυβερνητικούς χειρισμούς συρρικνώθηκε ένας διαθέσιμος προϋπολογισμός 443 εκατ. ευρώ στα μόλις 200 εκατ. ευρώ”.
Τέλος επισημαίνονται οι αντιφάσεις, στις οποίες συνεχίζει να πέφτει το Υπουργείο, “γιατί ενώ αρχικά με σχετική ανακοίνωση υπήρχε δέσμευση για νέα προκήρυξη 400 εκατ. ευρώ για τους αδικηθέντες κτηνοτρόφους αποκλειστικά, αμέσως μετά, με νέα ανακοίνωση, αποφασίστηκε διεύρυνση για όλους τους δικαιούχους, με νέα κριτήρια”.
«Οι ανακοινώσεις του Υπουργού, αναφορικά με το Μέτρο “Βιολογικές Καλλιέργειες” στο νέο ΠΑΑ 2014 – 2020, προκαλούν ένα ακόμη Κυβερνητικό ναυάγιο με θύματα αγρότες και κτηνοτρόφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Δήμοι Ελασσόνας και Φαρσάλων που απορρίπτονται από το Μέτρο, εκτός από ελάχιστες περιοχές. Οι κυβερνώντες αδιαφόρησαν στις προειδοποιήσεις μας και ο λογαριασμός πληρώνεται ξανά από τους πολίτες», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Λαρισαίου πολιτικού.
Αναλυτικά τα ερωτήματα των βουλευτών:
1.Στις 22/2/2017, που έληξε η αρχική πρόσκληση, πόσοι ήταν οι δικαιούχοι ανά κατηγορία και πόσος ο αιτηθείς προϋπολογισμός συνολικά και ανά κατηγορία δικαιούχων;
2.Γιατί δώσατε 3 παρατάσεις στο Μέτρο;
3.Γιατί εξαγγείλατε στην 3η παράταση, την αύξηση της τιμής της κτηνοτροφίας στα 45 ευρώ το στρέμμα βοσκοτόπου ανά έτος, αφού τελικά αποκλείσατε όλους τους κτηνοτρόφους;
4.Πότε θα γίνει η επόμενη προκήρυξη; Με ποιον προϋπολογισμό και ποιους θα αφορά; Μόνο τους κτηνοτρόφους ή όλους τους δικαιούχους με άλλα κριτήρια;
5.Ποια θα είναι αυτά τα νέα κριτήρια, που αναφέρατε στην ανακοίνωσή σας και ποιους θα αφορούν; Γιατί – εφόσον θεωρείτε ότι είναι τα ενδεδειγμένα – δεν τα υιοθετήσατε στην παρούσα προκήρυξη;
6.Τι θα γίνει με τους δικαιούχους που αποκλείστηκαν; Θα χάσουν τελικά τα χρήματα του 2017 και το πρώτο έτος εφαρμογής του Προγράμματος ή θα το αποτρέψετε; Και πώς;
7.Από πού θα εξασφαλίσετε τα πλεονάζοντα 157 εκατ. ευρώ (400 εκ ευρώ – 243 εκατ. ευρώ, που υπολείπονται = 157 εκατ. ευρώ) από το αρχικό Μέτρο;