Οικολογική Θεσσαλία: Συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία» Νίκος Πουτσιάκας επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Λιόντο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού και να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με τις πρόσφατες καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω παγετού και χαλαζόπτωσης.
Συζητήθηκαν τόσο θεσμικά ζητήματα δηλ. γενικού πλαισίου λειτουργίας (ανάγκες τροποποίησης κανονισμού, άρσης υπαγωγής από την γενική κυβέρνηση, δυνατότητες διαχωρισμού κλάδων, πρόβλεψη αναλογιστών κ.α.), όσο και ειδικότερα με τοπικότερη αναφορά.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση αναφορικά με τα αποθεματικά του και η κύρια δυσκολία έγκειται στις δυσχέρειες που έχουν προκύψει με τις μετακινήσεις των εκτιμητών, κάτι που δημιουργεί καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες χωρίς να υπάρχει λόγος, πράγμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο.
Για τις πρόσφατες ζημιές, που έπληξαν κυρίως την ευρύτερη περιοχή Καλοχωρίου Δ. Τεμπών, ο κ. Λιόντος ανέφερε ότι η ζημιά στις ροδακινιές και βερικοκιές ήταν πολύ μεγάλη και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες καταγραφής αμέσως, ενώ δρομολογήθηκαν ήδη οι διαδικασίες αποζημίωσης.
Έγινε επίσης αναφορά στην χαλαζόπτωση, που υπήρξε στις περιοχές του πρώην Δ. Ποταμιάς (Δομένικο, Αμούρι, Βλαχογιάννη, Μεσοχώρι), η έκταση της οποίας θα φανεί το επόμενο διάστημα και ότι θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα για τις απαραίτητες αποζημιώσεις σύμφωνα με το ύψος των ζημιών.
Τέλος αναφέρθηκε και το θέμα των ζημιών των ελαιόδεντρων στον Δήμο Τεμπών, που είχαν προηγηθεί, για τα οποία θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι αργότερα, όταν θα είναι ευκολότερο να διαπιστωθούν πλήρως οι ζημιές που είχαν προκληθεί.
Ο Νίκος Πουτσιάκας αφού εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποδεσμευτεί ο ΕΛΓΑ από την γενική κυβέρνηση και να έχει πλήρη αυτονομία στη λειτουργία του αναφορικά με μετακινήσεις και τήρηση διαδικασιών ελέγχων, εστίασε στο ζήτημα της πρόληψης με περαιτέρω χρηματοδότηση από τον οργανισμό συστημάτων αποτροπής ζημιών, όπως αντιπαγετικοί σταθμοί, αντιχαλαζικά συστήματα κ.α, προστατεύοντας, με αυτό τον τρόπο καλύτερα τις σοδιές και προωθώντας ταυτόχρονα ερευνητικές και καινοτομικές δραστηριότητες, που παράγουν πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Add Comment