«Πάμε βιβλιοθήκη… για παραμύθια από όλο τον κόσμο!»
Η ομάδα εθελοντών φιλαναγνωσίας «Πάμε Βιβλιοθήκη» το Σάββατο 1 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο εξακτίνωσης του προγράμματος, είχε τη χαρά να βρίσκεται στο Στεφανόβουνο, προσκεκλημένη του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων.
Ο Θεόφιλος, ο βιβλιόφιλος ακολουθώντας αυτή τη φορά τα βήματα της Άνοιξης, δεν είχε άλλο στο νου παρά χελιδόνια, χελιδονίσματα, χελιδονοφωλιές. Συνέπεσε και το ΚΠΕ Κισσάβου –Ελασσόνας να επιμελείται αυτό το διάστημα συγκεκριμένες δράσεις για την Άνοιξη, οπότε είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε.
Σάββατο απόγευμα λοιπόν διαβάζουμε ιστορίες για τα χελιδόνια, κουβεντιάζουμε και ζωγραφίζουμε. Τα παιδιά ακούραστα όταν πρόκειται για πράγματα που τα ευχαριστούν, αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία του προγράμματος, μάθηση και ψυχαγωγία. Έτσι συνεχίζουν φτιάχνοντας χελιδονοφωλιές με τη βοήθεια των υπευθύνων του ΚΠΕ και δημιουργούν, εκφράζοντας όλη τους την αγάπη για τα χελιδόνια.
Αν δείτε σε κάποιο μπαλκόνι μια χελιδονοφωλιά από πηλό, μη βιαστείτε να τη χαλάσετε, μήπως και σας λερώσει, όχι μην το κάνετε, γιατί θα είναι ίσως μία από τις φωλιές που έφτιαξαν τα παιδιά και σίγουρα θα τις κρατήσουν για ενθύμιο μιας παιδικής τους Άνοιξης.
Ευχαριστούμε το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας για τη συνεργασία και τη χορήγηση των υλικών. Ευχαριστούμε και τα παιδιά του Στεφανοβούνου για τη συμμετοχή τους καθώς και τον Μορφωτικό Σύλλογο για την παραχώρηση της αίθουσας.
Το πρόγραμμα «Πάμε Βιβλιοθήκη» ολοκληρώνεται και για φέτος, όπως όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν. Και επιλέξαμε να τελειώσει τόσο όμορφα, όσο ωραία άρχισε, κάτω από τη σκέπη της Παναγίας στη Μητρόπολη Ελασσόνας.
Κάνοντας μια αναδρομή στα τέσσερα χρόνια παρουσίασης του προγράμματος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ο κύριος στόχος, που δεν είναι άλλος από την ουσιαστική επαφή του παιδιού με το βιβλίο και πώς αυτό είναι εφικτό. Αν επιδιώξουμε να επιβάλλουμε στο παιδί να διαβάσει ίσως να αποτύχουμε, αν όμως προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα απλά και αβίαστα με αγάπη και τρυφερότητα, έτσι όπως αξίζει να προσεγγίζουμε τα παιδιά, είναι πιο σίγουρο να τα καταφέρουμε.
Ο δεύτερος στόχος είναι η έννοια της βιβλιοθήκης ως μορφωτικός χώρος γενικότερα που έχει ταυτιστεί με τον όρο, δανείζομαι ένα βιβλίο. Αυτό οπωσδήποτε είναι ένα μέρος, γιατί υπάρχουν ατέλειωτες και πρωτόγνωρες δράσεις που καθορίζουν πλέον τις βιβλιοθήκες. Και είναι ευχάριστο στις μέρες μας, γιατί δεν φαντάζει αισιόδοξο αλλά υπαρκτό. Οι βιβλιοθήκες ζωντανεύουν, όταν θελήσουν οι άνθρωποι να ανοίξουν τα παράθυρα και να μπει μέσα ο φρέσκος αέρας της γνώσης. Πόσο αλήθεια αλλάζει η οπτική της βιβλιοθήκης μέσα από πολιτιστικά βιώματα, επιστημονική προσέγγιση, πληροφόρηση και ας υπάρχουν τόσα μέσα ενημέρωσης, ψυχαγωγία και βέβαια επικοινωνία!
Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν και τη χαρά του βιβλίου κάναμε ένα αφιέρωμα σε δυο συγγραφείς παιδικών βιβλίων, που αγαπήθηκαν πολύ από τα παιδιά και που έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας, τη Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη, που τιμήθηκε με το βραβείο Άντερσεν και τη Βούλα Μάστορη, που τιμήθηκε επάξια για τα υπέροχα βιβλία της. Μέσα από ελάχιστες περικοπές, μπροστά στον τεράστιο πλούτο που μας χάρισαν, μέσα από video, είχαμε τη χαρά να τις δούμε και να ακούσουμε τις φωνές τους, προσπαθήσαμε απλά να τις προσεγγίσουμε.
Και δεν ήταν τυχαία μια τέτοια συνάντηση μέσα στο χρόνο, αφού χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα του βιβλίου. Μέσα από αφίσες της ΙΒΒΥ του Διεθνούς Οργανισμού Βιβλίων για τη Νεότητα και λόγια ευγνωμοσύνης τιμήσαμε τον αγαπημένο παραμυθά των παιδιών όλου του κόσμου, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Ευχαριστούμε τα παιδιά που συμμετείχαν, καθώς και τους γονείς που τα ενθάρρυναν. Ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας τον Σεβασμιότατο κ.κ. Χαρίτωνα, Μητροπολίτη Ελασσόνας και τον Αιδεσιμότατο Πατέρα Βησσαρίωνα για την παραχώρηση της αίθουσας και τη βοήθειά τους.
Και αφού για την ομάδα μας είναι πρωταρχικής σημασίας να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα βιβλία και μέσα στους χώρους των βιβλιοθηκών όπου κι αν αυτές λειτουργούν, θέλουμε, με το κλείσιμο του προγράμματος της φετινής χρονιάς, να κάνουμε ένα κάλεσμα για να υποστηρίξουμε τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Μορφωτικού Συλλόγου του Δρυμού από όπου και ξεκινήσαμε φέτος τις δράσεις μας. Η ομάδα μας λοιπόν θα βρίσκεται στο καφέ 36 την Τέταρτη 19 Απριλίου και ώρες 11-14.00 και 17.00 – 20.00 για να συγκεντρώσει τα βιβλία από όσους πολίτες μπορούν να συνδράμουν αυτήν την προσπάθεια.
Θέλουμε επίσης για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσουμε όλους όσους άνοιξαν τους χώρους τους και μας φιλοξένησαν και έδωσαν έτσι την ευκαιρία στα παιδιά και σε μας να περάσουμε στιγμές τέτοιες που μόνο τα βιβλία και η δημιουργική φαντασία των παιδιών μπορούν να χαρίζουν.
Ομάδα Εθελοντών Φιλαναγνωσίας
«Πάμε βιβλιοθήκη»
Διαμάντη Λαμπρινή
Ματούλα Βασιλική
Μπλιούμη Ελένη
Παναγιώτου Ευαγγελία
Σερλέτη ευθυμία