Η ιστορική ταινία «Έξοδος 1826» με «χρώμα» Σαμαρίνας στην Ελασσόνα

του Γιάννη Μουκίδη

Κινηματογραφικό διήμερο στην Ελασσόνα, αφού η ταινία «Έξοδος 1826»…με «χρώμα» Σαμαρίνας θα προβληθεί, αυτό το Σαββατοκύριακο(Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου), στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», ενώ θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της ταινίας Βασίλης Τσικάρας. 
Η συγκεκριμένη ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία.
Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. 
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι. 
[wpg_thumb]
Οι προβολές θα γίνουν σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ελασσόνας και το Σύλλογο Σαμαριναίων Ελασσόνας και περιχώρων «Ο Σμόλικας». 
Η προπώληση των εισιτηρίων στην πόλη της Ελασσόνας γίνεται από το παραδοσιακό καφενείο «Στου Μπούσια», τον Σύλλογο Σαμαριναίων Ελασσόνας και το γραφείο ταξιδίων «LOUKAS TOURS». Πληροφορίες: 6982 738850 & 6946 657461.
Ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαμαριναίων Ελασσόνας και περιχώρων, καλεί τους πολίτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής να συνεισφέρουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, φάρμακα, τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης για να δοθούν στο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ». Τα είδη, όσοι επιθυμούν, μπορούν να τα πηγαίνουν στην κεντρική είσοδο της αίθουσας του θεάτρου.
Χαρακτηριστικά τα όσα «καταθέτει» ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας για το δημιούργημα του:
«Η παραγωγή ήταν ανεξάρτητη και ιδιωτική. Χάρη στον εθελοντισμό και την βοήθεια αρκετών ανθρώπων και φορέων καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα γυρίσματα της ταινίας, αφού χωρίς την δικιά τους βοήθεια το κόστος της παραγωγής θα ήταν πάρα πολύ υψηλό. Σε όλο αυτό εγχείρημα συμμετείχαν περίπου 200 άτομα. Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική κοινωνία έχει συνηθίσει να παρακολουθεί τις Χολιγουντιανές παραγωγές ταινιών, οι οποίες είναι βασισμένες στην επιστημονική φαντασία, τα εφέ και γενικότερα την μυθοπλασία. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης δημιουργήθηκε μια ταινία η οποία έχει ως θέμα το 1821 και συγκεκριμένα μια ομάδα Μακεδόνων ηρώων οι οποίοι είναι σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό.
Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι η πρώτη ταινία η οποία γίνεται στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια με θέμα το 1821 και η μοναδική στην οποία πρωταγωνιστούν ιστορικά πρόσωπα από την Μακεδονία. Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε άγνωστους ήρωες, οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας αλλά εμείς σήμερα δεν τους γνωρίζουμε. Μαζί με τις μεγάλες προσωπικότητες της Ελληνικής επανάστασης συμμετείχαν και πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι σήμερα μας είναι παντελώς άγνωστοι. Αυτούς τους ήρωες θέλω να αναδείξω μέσα από την ταινία».
Δεν περνά απαρατήρητο πως η ταινία έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και οι προβολές της «απλώνονται» σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.
Το ξεκίνημα – πρεμιέρα έγινε στις 25 Ιανουαρίου στην Αθήνα και συνεχίστηκαν οι προβολές της στα Γιαννιτσά(από τις 5 Φεβρουαρίου). Σειρά έχει η Ελασσόνα(11 και 12 Φεβρουαρίου) και ακολουθούν Κόρινθος, Γρεβενά, Ρόδος, Βέροια(από τις 16 Φεβρουαρίου), Θεσσαλονίκη(από τις 23 Φεβρουαρίου), Πτολεμαϊδα(5 Μαρτίου).

Add Comment