«Με τέτοια μαθηματικά δεν είναι παράξενο που δεν τους παίρνουν στα σοβαρά στις Βρυξέλλες. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας πως το ΕΣΥ έχει… πλεόνασμα, είναι μνημείο. Μνημείο αυτογελοιοποίησης, μνημείο εμπαιγμού και απόδειξη ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα χωλαίνει. Σε καμία χώρα του κόσμου ο συντάκτης δεν θα έπαιρνε απολυτήριο. Η κυβέρνηση έκανε περικοπές το 2016 και κάνει και άλλες το 2017 τόσο στον ΕΟΠΠΥ όσο και στους προϋπολογισμούς μεγάλων νοσοκομείων, όπως το Πανεπιστημιακό της Λάρισας. Έτσι προκύπτουν τα … πλεονάσματα; Αν κλείσει μερικά νοσοκομεία, θα έχει μεγαλύτερα.
Το Υπουργείο Υγείας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται καν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν υπάρχει εργαζόμενος σε νοσοκομείο ή κάτοικος αυτής της χώρας, ο οποίος χρειάστηκε γιατρό, που να μην έχει άμεση αντίληψη του οξύτατου προβλήματος που έχει το ΕΣΥ και επιδεινώνεται διαρκώς λόγω της αδυναμίας και αυτής της κυβέρνησης. Σε τελευταία ανάλυση, σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει, με νοσοκομεία πότε χωρίς φάρμακα, πότε χωρίς σεντόνια και πότε χωρίς βενζίνη για τα ασθενοφόρα, αν όντως υπήρχε πλεόνασμα αδιάθετο ίσο με τον προϋπολογισμό ενός μεγάλου νοσοκομείου, κάποιοι αντί να πανηγυρίζουν θα έπρεπε να ντρέπονται».
Κώστας Μπαργιώτας
Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι
Υπεύθυνος του τομέα Υγείας
Τον Ιούλιο του 2015 ψηφίστηκε ο νόμος 4332/2015 για την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Με τις διατάξεις του νόμου επανακαθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Φόρουμ Μεταναστών, που ανακοινώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών στις 18 Δεκεμβρίου 2016, περίπου 131.000 μετανάστες στην Ελλάδα είναι ανήλικοι. Μεγάλο μέρος από αυτούς έχει το δικαίωμα για την απόκτηση άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς, όταν ενηλικιωθεί. Σύμφωνα με το νόμο για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς, το ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών επισήμανε ότι δίνει «το δικαίωμα στους νέους και νέες να ελπίζουν», αλλά καταγγέλλει καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας. Επίσης, κάνει λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» της συγκρότησης του νέου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη Διεύθυνση Ιθαγένειας. Ο πρώην γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, αποκάλυψε ότι περίπου 16.000 μετανάστες δεύτερης γενιάς έχουν πάρει ιθαγένεια μετά την ψήφιση του νέου νόμου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι οι αιτήσεις ιθαγένειας μεταναστών δεύτερης γενιάς απείχαν πολύ από την εκτίμηση για 100 με 150 χιλιάδες δικαιούχους.
Οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ Κώστας Μπαργιώτας-Λάρισας και Γρηγόρης Ψαριανός-Β’ Αθηνών, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: 1) Πόσες αιτήσεις για την απόκτηση ιθαγένειας έχουν υποβληθεί μετά την ψήφιση του ν. 4332/2015 και ποιος είναι ο μέσος χρόνος εξέτασης των σχετικών αιτήσεων; 2) Πόσες αποφάσεις χορήγησης ιθαγένειας έχουν εκδοθεί, μέχρι σήμερα, κατ’ εφαρμογή του ν. 4332/2015; 3) Ποια είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι σχετικές διαδικασίες και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την επιτάχυνση και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών; 4) Υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της πρόσφατης αποκοπής του χαρτοφυλακίου της ιθαγένειας από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το «πέρασμά» του στο Υπουργείο Εσωτερικών;