ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
του Γιάννη Μουκίδη
«Χρειάζεται να αμυνθούμε και να δώσουμε συνεχείς μάχες για να διατηρηθεί η Ελληνική γλώσσα, σε μια περίοδο εκτεταμένης κρίσης και αμφισβήτησης». Αυτό ήταν το «καταστάλαγμα» μιας εξόχως ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με θέμα «Η Διαχρονικότητα και η Σημαντικότητα της Ελληνικής Γλώσσας», που συνδιοργάνωσαν στην πόλη της Ελασσόνας, το σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας(Κ.Ε.Δ.Ε.).
Παρουσιαστής – συντονιστής της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε ήταν ο κ. Κων. Σαχινίδης, Δρ. Κοινωνιολογίας, Ελασσονίτης στην καταγωγή.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Περικλής Νεάρχου, πρέσβης ε.τ., που μίλησε με θέμα «Διαχρονικός Πολιτισμός και Ελληνική Γλώσσα», και τόνισε: «Είναι ένα καυτό και τρισδιάστατο θέμα, πρόβλημα με νέες συντεταγμένες, με νέα προβλήματα και νέες ανησυχίες. Παρακολουθούμε με αγωνία τα όσα γίνονται στην επίσημη παιδεία της χώρας. Η γλώσσα είναι συνυφασμένη με την Ελληνική παιδεία και κληρονομιά, και βέβαια η παγκοσμιοποίηση φέρνει νέες προκλήσεις. Υπάρχει συνέχεια της γλώσσας μέσα στον χρόνο, που η διάσταση της είναι οικουμενική και που σφυρηλατεί την εθνική ταυτότητα. Η οικουμενικότητα της γλώσσας ταυτίστηκε με την επιστήμη και η γλώσσα αποτελεί εργαλείο – σύμβολο του οικουμενικού πολιτισμού. Στην σύγχρονη περίοδο, είναι κρίμα να βλέπουμε την υποβάθμιση των κλασσικών σπουδών. Χρειάζεται επαγρύπνηση, μελέτη των προβλημάτων, επιστράτευση, για να μη σαρωθούν τα πάντα».
Η κ. Αριστέα Σιδέρη-Τόλια, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρθηκε στο θέμα «Η Ελληνική Γλώσσα και Διανόηση στον Ρωμαϊκό Κόσμο». Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε: «Η αρχαιότητα δεν είναι παρελθόν, αλλά κάτι που υπάρχει και συνεχίζει να ζει. Η γλώσσα είναι αντικείμενο παιδείας και συντηρεί την εθνική συνείδηση. Πολιτισμός και παιδεία ταυτίζονται και οι ελληνικές αξίες έμειναν στο διηνεκές. Η ελληνική γλώσσα, λαλούμενη επί 3,5 χιλιάδες χρόνια, παρουσιάζει μεγαλύτερη ελευθερία και χάρη, σε σύγκριση με την αυστηρή η γλώσσα των Λατίνων. Πρώτιστη ανάγκη το στέριωμα του ανθρώπου, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα…».
Ο κ. Αχιλλέας Λαζάρου, Ρωμανιστής-Βαλκανολόγος ανέπτυξε το θέμα: «Η Οικουμενική διάσταση της Ελληνικής Γλώσσας: το παράδειγμα της Claire Preaux». Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε την οικουμενική διάσταση της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνισμού και υποστήριξε ότι οι γλώσσες της Δυτ. Ευρώπης είναι …«θυγατέρες» της Ελληνικής. Ακόμη, επεσήμανε ότι ξένοι επιστήμονες υπέδειξαν με πρόσφορο τρόπο τις ευεργετικές επιπτώσεις της προώθησης της Ελληνικής και έκανε αναφορά στην προσπάθεια της σοφής Βελγίδας καθηγήτριας(«είχε θέληση, σοφία και αφιέρωσε όλη της την ζωή να καθιερωθεί ως κοινό ευρωπαϊκό γλωσσικό όργανο γλώσσα, στην οποία ενυπάρχουν οι ευρωπαϊκές και η οποία εμπεριέχεται σε όλες, εννοώντας προφανώς την Ελληνική γλώσσα. Και συνέχισε: «Όπως τονίστηκε τότε, οι διαφαινόμενες διευρύνσεις επιβάλλουν την Ελληνική ως επίσημη γλώσσα της Ευρώπης, αφού όλες οι γλώσσες είναι κατάμεστες από ελληνικά στοιχεία, και βέβαια η μία κοινή γλώσσα θα φέρει τεράστια οικονομία. Αλήθεια, εμείς ως χώρα σε περίοδο δημοκρατίας, τι κάναμε τότε;».
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλειος Φίλιας, πρ. πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Γλώσσα και Εθνική Ταυτότητα», που, καθηλώνοντας το ακροατήριο, υπογράμμισε: «Διοργανώνουμε τέτοιες συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε κυρίως τους εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια στάση από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία όχι μόνο δεν βοηθά την γλώσσα μας, αλλά την υπονομεύει. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την πορεία του λαού μας. Ποτέ μια κρίση με καθολικές διαστάσεις, δεν περιορίζεται μόνο σε έναν τομέα. Διαπράττονται καθημερινά, ανοσιουργήματα σε επίπεδο λόγων στη Βουλή, υπάρχουν μηχανισμοί αποβλάκωσης, και υπάρχει σύγχυση ελευθερίας και ελευθεριότητας. Η γλώσσα είναι το κύριο όχημα του πολιτισμού. Η κοινωνία του ανθρώπου δεν είναι αγέλη. Συνειδητά ο άνθρωπος μετέχει στην συλλογικότητα. Το παγκόσμιο φαινόμενο κάμψης και παρακμής είναι εξαιρετικά αρνητικό. Επαναφέρεται ο άνθρωπος σε μια κατάσταση εντελώς κτηνώδη, ενώ υπάρχει εξουθένωση των πιο αδύναμων χωρών. Αυτή την στιγμή μας επιτίθενται κατά της εθνικής μας ιδιοσυστασίας. Μπαίνει σοβαρό ζήτημα διατήρησης της ταυτότητας μας και αυτοτελούς ύπαρξης μας. Η παγκοσμιοποίηση οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο φέρνοντας παγκόσμια κρίση. Η γλώσσα δεν ανήκει σε κανέναν, είναι ταξική, λαϊκή. Πάντα η Ελλάδα είχε ζώσα γλώσσα, συνεχή, και ο κορμός της γλώσσας παρέμενε ζωντανός και ενιαίος. Ημιμαθείς και αδαείς έχουν γεμίσει το Υπουργείο Παιδείας!». Και ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός κατέληξε: «Ο πολιτισμός είναι διαχρονικός. Θα αμυνθούμε για την γλώσσα μας. Υπάρχει εξουθένωση της ταυτότητας μας, καταστροφή της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε μάχες…».
Στην εκδήλωση της Ελασσόνας, το παρών έδωσαν: ο πρώην βουλευτής κ. Βασ. Αγοράστης, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Ι. Νάνος, μέλη των διοικήσεων της «Ακαδημίας Χορών» και της Λαογραφικής Εταιρίας Ελασσόνας, εκπρόσωποι φορέων, φιλόλογοι, εκπαιδευτικοί, κ.ά.