Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «2IN pHIL», που έχει ως στόχο την προώθηση της ιδέας της αδελφοποίησης πόλεων που υλοποιείται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ECOSE, και πραγματοποιήθηκε στην πόλη Los Palacios y Villafranca στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν 15 εκπρόσωποι διαφόρων ευρωπαϊκών οργανισμών οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις τους και τις απόψεις για την αδελφοποίηση πόλεων.
Επίσης παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένα προγράμματα αδελφοποίησης πόλεων από κάθε εταίρο, έγινε η παρουσίαση του επίσημου τραγουδιού του προγράμματος και παρουσιάστηκαν διάφορα μουσικά clip για το τραγούδι. Στο πρόγραμμα συμμετείχε και η μουσική σχολή του Δημήτρη Τσιαβέ ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση του επίσημου τραγουδιού του προγράμματος. Οι εταίροι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνάντησή τους, οπού θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος καθώς και τις επιδράσεις που είχε το πρόγραμμα στις τοπικές κοινωνίες.
Η Λαογραφική Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, έχοντας δημιουργήσει μια τοπική συντονιστική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι: Ιωάννης Σαμώτας, Αθανάσιος Αδάμου, Σταυρούλα Ράϊου, Βάσω Καραγκούνη, Δέσποινα Σιαφαρίκα, Σοφία Καϊμακάμη, Αχιλλέας Τσουρέκας, Μαρία Τζήκα, Γιώργος Κατσάρας, Χρήστος Κυριλλίδης, Ιωάννης Ζαψαλής, Τριανταφυλλιά Χατζηβασίλη, Γιώργος Αρσένης, Ελένη Σιαμάτρα, Αντιγόνη Μπουγάτσια, Ειρήνη Πολίτη, Ελένη Λουτριώτη, Φανή Μίχη, Νικολέτα Συτζιάκη, Ειρήνη Πανδρεμένου, Μυρτώ Στόγια, Βαλέρια Βαρνά, Ελένη Σκρέτα, Λόλα Αθανασία, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αδελφοποίησης πόλεων καθώς και ένα μουσικό clip για το επίσημου τραγούδι του προγράμματος. Η αποστολή του συλλόγου κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην πόλη, είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής καθώς και συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης.
«2IN pHIL»
Το έργο “2IN pHIL” προωθεί σε μεγάλο βαθμό την ιδέα της αδελφοποίησης πόλεων και συμμετάσχουν σε αυτό όλα τα είδη των πολιτών μέσα από μια σειρά από δραστηριότητες όπως :
Συνεργασία με τουλάχιστον 20 τοπικούς οργανισμούς από όλη την Ευρώπη, στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της οικονομίας, της εργασίας, της κοινωνικής δραστηριότητας από περίπου 15 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι οργανισμοί δημιούργησαν μια Τοπική Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν νέοι (και όχι μόνο) μόνιμοι κάτοικοι. Η επιτροπή αυτή προωθεί την ιδέα της αδελφοποίησης των πόλεων και την αύξηση της ευαισθητοποίησης ή αναζωογόνησης του ενδιαφέροντος των ντόπιων πολιτικών για την έναρξη ή την ενίσχυση της ποιότητας των δεσμών αδελφοποίησης.
Κάθε Τοπική Συντονιστική Επιτροπή αναπτύσσει τους λόγους για τους οποίους η αδελφοποίηση έχει μεγάλη σημασία για τους ίδιους και για το περιβάλλον τους καθώς και να αναπτύξει ένα νέο σχέδιο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μεταξύ νέων αδελφοποιημένων περιοχών ή σε ήδη υφιστάμενους δεσμούς αδελφοποίησης με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.
Η Τοπική Συντονιστική Επιτροπή θα υλοποιήσει εκδηλώσεις για την προώθηση της ιδέας και της σημασίας της αδελφοποίησης των πόλεων και θα αναπτύξει ιδέες για τις ενέργειες διάδοσης και προώθησης των προϊόντων και αποτελεσμάτων του έργου στο διαδίκτυο, τα μέσα ενημέρωσης και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.