Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ο Διεθνούς Ευρω-Μεσογειακού Συνεδρίου-EuroMed 2016 στη Λευκωσία
Παρουσιάστηκαν όλες οι καινοτομίες σε παγκόσμιο επίπεδο για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Με απόλυτη επιτυχία ,με πολλά χρήσιμα συμπεράσματα , διεθνείς συνεργασίες ,αλλά και με σημαντικά μηνύματα προς όλο τον κόσμο, ολοκλήρωσε τις εργασίες του σήμερα Σάββατο 5/11/2016 , το παγκοσμίου φήμης 6ο Διεθνές Ευρω-Μεσογειακό Συνέδριο (EuroMed 2016), που διοργανώνεται κάθε δύο (2) χρόνια από το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας .
Η έναρξή του συνεδρίου έγινε την Δευτέρα 31/10/2016 στο υπερσύγχρονο Filoxenia Conference Center της Λευκωσίας, σε λαμπρή και πανηγυρική ατμόσφαιρα, την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο 3Ος ,ενώ τη σημασία των εργασιών και την τεράστια προσφορά του ΤΕΠΑΚ στη διάσωση της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εξήραν στους χαιρετισμούς τους σημαντικές προσωπικότητες Φορέων της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστώντας την Κύπρο το σημείο από το οποίο, χτύπησε δυνατά η καρδιά, όχι μόνο του Ευρωπαϊκού, αλλά και παγκόσμιου Πολιτισμού, για μια ολόκληρη εβδομάδα.
Η Κύπρος ήταν όλη την εβδομάδα το σημείο του πλανήτη ,από όπου εκπέμπονταν δυνατά μηνύματα προς την παγκόσμια κοινότητα ,κυρίως προς αυτούς που κυβερνούν τον κόσμο, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του ανθρώπου από φυσικές καταστροφές ή από κακόβουλες ενέργειες(τρομοκρατία, πόλεμοι κ.ά) , όπως πολύ συχνά συμβαίνει τώρα τελευταία .
Το Συνέδριο EuroMed συγκέντρωσε ιδιαίτερα γνωστούς επιστήμονες-ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο και προσεγγίζει την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση, συντήρηση και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Συνέδριο αυτό ,που αποτελεί ορόσημο διοργάνωσης σε διεθνές επίπεδο, εξειδικευμένων επιστημονικών ανακοινώσεων και ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου συμμετεχόντων από όλη την υφήλιο , δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για τις συνεργασίες που αναπτύσσονται μεταξύ εταίρων από όλη την Ευρώπη ,αλλά διαμορφώνει σχέσεις κοινής συνεργασίας με Φορείς από όλες τις Ηπείρους ,αφού οι επιστήμονες που φέτος συμμετείχαν στο συνέδριο προέρχονταν από 48 χώρες και όλοι συμμετείχαν σε παραγωγικά Workshops και Brain Storming διαδικασίες ,που κατέληξαν σε σημαντικές προτάσεις και συμπεράσματα πάνω στον Πολιτισμό.
Στο EuroMed 2016, που έκλεψε τις καρδιές των εκατοντάδων συνέδρων για την εξαιρετική του διοργάνωση , εξετάστηκαν όλα τα θέματα και οι τεχνικές που αφορούν στην μελέτη ,έρευνα ,ψηφιοποίηση, διάσωση ,προβολή και ανάδειξη της πολιτισιτκής κληρονομιάς και δημιουργήθηκαν σπουδαίες συμπράξεις και συνεργασίες με όλη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για τον Ελληνικό Πολιτισμό ,είναι στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2017 ,στο 2ο κατά σειρά Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς , που συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και τον Φορέα Πολιτισμού Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Ελλάδα .
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Συνεδρίων EuroMed στην Ελλάδα , που συναντήθηκαν στη Λευκωσία ,οι κ.κ. Μαρ. Ιωαννίδης( ΤΕΠΑΚ), Θεόδ. Γκανέτσος και Ηλίας Νομπιλάκης (ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.) και Κων. Σκριάπας -Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Σεπτ.- 2017 , οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν σύντομα, στην επίσημη πρόσκληση που θα απευθύνουν στον απανταχού Ελληνισμό για τη συμμετοχή του στη μεγάλη συνάντηση για την Ψηφιοποίηση και ανάδειξη σε όλο τον κόσμο του Ελληνικού Πολιτισμού.
Ψήφισμα προς την παγκόσμια Κοινότητα για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περιόδους κρίσεων
Σε μια σημαντικότατη κίνηση προχώρησαν χθες στις 5/11/2016 οι διοργανωτές ,αλλά και οι σύνεδροι του EuroMed 2016, αποστέλλοντας ψήφισμα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών(ΟΗΕ) , σε όλες τις Κυβερνήσεις και τους διεθνείς Φορείς και Οργανισμούς , να λάβουν μέτρα για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας σε περιόδους, όχι μόνο ειρήνης ,αλλά κυρίως κρίσεων ,έτσι ώστε να προστατεύονται αυτά από τρομοκρατικές ενέργειες ή από κάθε είδους κακόβουλη ενέργεια .
Οι διοργανωτές ,αλλά και η επιτροπή επεξεργασίας του Ψηφίσματος ( Μαρίνος Ιωαννίδης , Γεώργιος Γιαννούλης Γιαννουλόπουλος,Jean-Pierre Massue , Francoise Bortolotti (INTERPOL)) , μεταξύ άλλων τονίζουν ότι:
“Στο Ευρω-μεσογειακό Συνέδριο EuroMed 2016, (Λευκωσία 31 Οκτώβριος – 5η Νοεμβρίου 2016) , μελετήθηκε σε βάθος η αύξηση των κινδύνων για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που προκύπτει από ανθρώπινη παρέμβαση ή φυσικές καταστροφές , ιδιαίτερα στον ευρωμεσογειακό χώρο.
Οι τρέχουσες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι φυσικές καταστροφές (π.χ.πρόσφατοι σεισμοί στη λεκάνη της Μεσογείου) υπογραμμίζουν τη σημασία των επειγουσών δράσεων, προκειμένου να καθιερώσουν στενή συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και των οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς και των υπευθύνων της διαχείρισης των κρίσεων».
Ο πρόεδρος του Συνεδρίου EuroMed κ. Μαρίνος Ιωαννίδης ανέλαβε να στείλει το Ψήφισμα του Συνεδρίου προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και πρώην υπουργό κ.Jack Lang αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Συνέδριο ολοκληρώνει αύριο Σάββατο 5/11/2016 τις εργασίες του και χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένο και -κατά κοινή παραδοχή – ως ένα από τα καλύτερα που διοργανώνονται σήμερα στον κόσμο, σπάζοντας κάθε φορά ρεκόρ συμμετοχών των καλύτερων και πλέον εξειδικευμένων επιστημόνων στο χώρο των Νέων Τεχνολογιών και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς .
Όλοι οι Έλληνες επιστήμονες ,από όλο τον κόσμο, έδωσαν το επόμενο μεγάλο ραντεβού τους για τον Ελληνικό Πολιτισμό ,τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Ελλάδα ,στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -EuroMed 2017 ( ΤΕΠΑΚ, ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. ,Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»)
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο: http://www.euromed2016.eu .