Εκδήλωση μνήμης διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, στις 7.30 το βράδυ, η Ένωση Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας. Πιο συγκεκριμένα:
Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Ενενήντα χρόνια μνήμης και πολιτισμού των Ποντίων στην Ελλάδα». Η εκδήλωση, που θα γίνει στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας.
Το πρόγραμμα:
7.30 μ.μ.: Χαιρετισμοί
7.40 μ.μ.: Ομιλία από τον κ. Βλάση Αγτζίδη, διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νικης
8.20 μ.μ.: Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθέας.
8.40 μ.μ.: Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας.
Λίγα λόγια για τον γνωστό επιστήμονα – ομιλητή:
Ο Βλάσης Αγτζίδης ανήκει στην τρίτη προσφυγική γενιά με αναφορές στο μικρασιατικό Πόντο και στη Σμύρνη. Είναι διδάκτορας ιστορίας με θέμα: Ο Ελληνικός Τύπος στη Σοβιετική Ένωση το μεσοπόλεμο.
Βασικές σπουδές, Μαθηματικά. Το βασικό επιστημονικό του αντικείμενο σήμερα είναι ο ποντιακός και ευρύτερα ο παρευξείνιος ελληνισμός. Έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την πρώην ΕΣΣΔ στους χώρους που κατοικεί η ελληνική μειονότητα και δούλεψε σε ιστορικά αρχεία. Συνεργάστηκε για το θέμα της ελληνικής παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Bordeaux III.
Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: «Ποντιακός Ελληνισμός, από τη γενοκτονία και το σταλινισμό στην περεστρόικα» (διδάσκεται στο ΑΠΘ), «Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης του Πόντου», «Οι άγνωστοι Έλληνες του Πόντου», «Πόντος, ένα ανοιχτό ζήτημα», «Οι εθνικές εκκαθαρίσεις στον Πόντο: Πολιτικές προϋποθέσεις και τεχνικές εξόντωσης».
Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την Ιστορία των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου (1995), καθώς και με Εύφημο Μνεία (δις) του ΥΠΕΞ για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων της Αμπχαζίας απο την εμπόλεμη περιοχή (1993), και για την οργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (1996). Συνεργάζεται με τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της χώρας μας, της Κύπρου, της Αμερικής, Αγγλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, για θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό. Τα δημοσιευμένα άρθρα του ξεπερνούν τα 200.