Συμμετοχή της Ακαδημίας στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών
στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί
Τη συμμετοχή της στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί εξασφάλισε η “Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας”. Πρόκειται για το 2nd International Ethnic Folklore Festival (www.ieffindia.com) μία κορυφαία εκδήλωση η οποία τελεί υπό την αιγίδα του CIOFF (επίσημο συνεργάτη της UNESCO). Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί το διάστημα 13-18 Οκτωβρίου 2016 και η Ακαδημία θα συμμετάσχει με πολυμελή αποστολή. Συμμετέχει μετά από ειδική πρόσκληση που δέχτηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ και μετά από έλεγχο του φακέλου υποψηφιότητας που απεστάλη.
Το φεστιβάλ αποτελεί ένα μεγάλο πολιτισμικό γεγονός το οποίο θα πλαισιωθεί από πλήθος χορευτικών παραστάσεων, ποικιλία παραδοσιακής μουσικής, εργαστήρια και φόρουμ σχετικά με τις προγονικές παραδόσεις κ.α. εκδηλώσεις. Πρόκειται για μία μοναδική πολιτιστική πολυμορφία η οποία έχει ως σκοπό την προώθηση και τη διατήρηση της λαογραφίας στη σύγχρονη εποχή. Παράλληλα αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τους Ινδούς να έρθουν σε επαφή με γνωστούς πολιτισμούς, για τους οποίους γνωρίζουν λίγα πράγματα, να μάθουν για την ιστορία τους, να διδαχθούν τα επιτεύγματα τους και να εξερευνήσουν τα φυσικά κάλλη και τις ιδιομορφίες κάθε χώρας που θα φιλοξενήσουν. Μια σειρά από παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιούνται παράλληλα σε διάφορους χώρους, τόσο στο Νέο Δελχί των 17.000.000 κατοίκων όσο και στην παλιά πόλη.
Κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσίας η Ακαδημία θα επισκεφτεί το περίφημο μαυσωλείο Taz Mahal, το Κόκκινο Φρούριο Lal Qila, το Ναό Akshardham (ένα μεγαλούργημα από 20.000 αγάλματα), τον τύμβο του Humayun, την πιο παλιά και δημοφική αγορά της πόλης Chandni Chowk, το Εθνικό Μουσείο της πόλης κ.α.
Το φεστιβάλ γίνεται σε συνεργασία με τις πρεσβείες του Ισραήλ, Μεξικό και Βολιβίας, χρηματοδοτείται από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας και έχει ως υποστηρικτές Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας.
Αρχηγός της αποστολής είναι ο πρόεδρος του συλλόγου Κατσάρας Αστέριος, ενώ τη μουσικοχορευτική επιμέλεια του προγράμματος έχει αναλάβει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και χοροδιδάσκαλος της Ακαδημίας Κόκκινος Γεώργιος. Η αποστολή απαρτίζεται από 33 χορευτές, μουσικούς και μέλη της Ακαδημίας. Σημειώνεται ότι το κόστος του ταξιδιού θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες.
Αποτελεί μέγιστη τιμή για την Ακαδημία η επίσημη πρόσκληση που δέχτηκε από την οργανωτική επιτροπή του 2ου Διεθνούς φεστιβάλ παραδοσιακών χορών του Ν. Δελχί για να συμμετάσχει σε αυτό. Είναι δε τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα η προβολή σε ένα τόσο μεγάλο κοινό, ειδικά τώρα που οι Ελληνοϊνδικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και είναι συνεχής η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών με σκοπό την ενδυνάμωση του εμπορίου.