Χαρακόπουλος (ΝΔ) με Κύπριο υπουργό παιδείας: Να διδαχθούμε από την Κύπρο…

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΑΔΗΣ [800x600]

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ: Να διδαχθούμε από την Κύπρο πως να βγούμε από Μνημόνιο και ιδεοληψίες!
Να επέμβει η πολιτεία για τους βανδαλισμούς των καταληψιών του ΑΠΘ
 
«Έχουμε να διδαχθούμε από την Κύπρο, όχι μόνο για το πώς βγήκαν μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν ζητήματα της εκπαίδευσης, χωρίς ιδεοληψίες». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής με θέμα: «Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Έρευνας και Καινοτομίας σε ερευνητικά κέντρα», στην οποία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής, με επικεφαλής τον Υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καδή.
Ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε επίσης ότι σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου από τα 8 πανεπιστήμια τα 5 είναι ιδιωτικά, «στην Ελλάδα δεν λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Έτσι, στερούμαστε τη δυνατότητα, η Ελλάδα να γίνει ένα κέντρο παιδείας παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς εδώ γεννήθηκαν οι ανθρωπιστικές σπουδές και οι θετικές επιστήμες από την φιλοσοφία μέχρι την ιατρική. Δυστυχώς, έχουμε μέχρι τώρα εκροή και ανθρώπινου δυναμικού, φοιτητών, αλλά και πολύτιμου συναλλάγματος». Και ζήτησε να πληροφορηθεί λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν για την οικονομία. 
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους «αιώνιους φοιτητές» και το «άσυλο» με αφορμή τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης «το οποίο τελεί υπό κατάληψη από αναρχικούς που έχουν έρθει από διάφορες χώρες της Ευρώπης χωρίς καμία πρόσκληση και χωρίς καμία ενημέρωση των πρυτανικών αρχών, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο Πρύτανη. Ενώ πρόσθεσε ότι «κατά κανόνα, όταν αποχωρούν οι καταληψίες βλέπουμε τις ζημιές και τους βανδαλισμούς που έχουν γίνει στα ιδρύματα, γι’ αυτό όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης, με πρώτο τον Δήμαρχο της πόλης καλούν την επίσημη ελληνική πολιτεία να παρέμβει». Ο Κύπριος υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην Κύπρο. 
Ο κ. Χαρακόπουλος αφού ζήτησε να πληροφορηθεί από τον κ. Καδή συγκεκριμένα στοιχεία για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το ζήτημα της αριστείας και εν γένει τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος κατέληξε λέγοντας «σημείωσα από την αρχική εισήγηση του Υπουργού το γεγονός ότι συνέχισαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επί τη βάσει των συμπερασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύτιμο δίδαγμα και για εμάς. Χρειάζεται συναίνεση για όποια μεταρρύθμιση στην παιδεία και όχι δογματικές αντιλήψεις, εμμονές και ιδεοληψίες».
 
Στη φωτό ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Καδή.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Τι θα εισπράξει το κράτος από τον ΕΝΦΙΑ μετά τις νέες επιβαρύνσεις;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα…

Ποιος είναι ο ακριβής ποσοτικός στόχος που τίθεται για την βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ 2016, μετά τις αλλαγές και τις νέες επιβαρύνσεις, ζητά να πληροφορηθεί με ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Οι ερωτώντες βουλευτές, με πρώτο τον βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ζητούν επίσης από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντήσει γιατί δεν υπήρχε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το πολυνομοσχέδιο, η σχετική ποσοτικοποίηση για τα επιπλέον έσοδα του ΕΝΦΙΑ 2016, ποιό ήταν το ποσό που βεβαιώθηκε και ποιο το ποσό που τελικά εισπράχθηκε από τον ΕΝΦΙΑ 2015.
Όπως αναφέρουν οι υπογράφοντες βουλευτές «η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη πλέον, ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από τις αυξήσεις που θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Επιχειρεί να πάρει πίσω την ένταξη των αγροτεμαχίων στο συμπληρωματικό φόρο αλλά και τη ρύθμιση για την κατάργηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ΑμεΑ, τριτέκνων και πολυτέκνων, που τυγχάνει να έχουν έσοδα από τόκους, οι οποίοι μπορεί να αποτελούν και τις οικονομίες μιας ζωής για μια οικογένεια. Ακόμα όμως και αν ανακαλέσει αυτές τις διατάξεις, οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, εξακολουθούν να παραμένουν δυσβάσταχτες».
Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές «οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι μόλις ο ένας στους οχτώ πολίτες, θα δει αύξηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, δεν ισχύουν και δεν πείθουν κανένα.
Οι ισχυρισμοί αυτοί, θα καταρρεύσουν μόλις σταλούν τα εκκαθαριστικά στους πολίτες. Είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν νέες και πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Κι αυτό διότι:
-Υπάρχει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, αφού αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου κατά 25%.
-Λόγω της αύξησης των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στο συμπληρωματικό φόρο, από τις 300.000 ευρώ, στις 200.000 ευρώ, θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, η αντικειμενική αξία της οποίας υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
-Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ, θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αύξηση φόρου ακόμα και σε ποσοστό 300%.
-Θα υπάρξει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα ιδιοχρησιμοποποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων, με συντελεστή ένα (1) τοις χιλίοις.
-Αυξάνεται από 2,5 σε 3,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής φορολόγησης στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους. Επίσης, αυξάνεται, για τα ακίνητα τους, από 2,5 σε 5,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής φορολόγησης για τις εταιρείες επενδύσεων.
-Θα αυξηθεί η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, αφού στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον η μείωση του 20%, που ίσχυε μέχρι πέρυσι».

Add Comment